Társasjátékok terén is erős volt a tavalyi esztendő, de 2024 miatt sem kell aggódni, akár a hazai, akár a külföldi megjelenéseket nézzük. Eleve van olyan, kimondottan és sokak által várt társas, ami a 2024-re csúszott, és persze akadnak olyanok is, amiket már eleve az idei évre vártunk. Ennek a felhozatalnak simán össze tudtuk volna gyűjteni a kétszeresét is, de már ennyi, avagy a most ismert hazai kínálat is elég ahhoz, hogy tudjuk, megéri várni és gyűjteni, akár egy újabb kallaxra, akár a felsoroltak valamelyikére.

5. Kutná Hora: Az Ezüstváros

Ha valaki járt már Prágában, akkor esélyesen nemcsak a gyönyörű óvárosig, vagy a hatalmas állatkertig jutott, de Kutná Horába is ellátogatott, ahol a híres-nevezetes csontkápolna található. A helység azonban másról is ismert, többek között a bányászatáról, az azonos című játék pedig pontosan ennek hivatott emléket állítani. Az eredetileg a Czech Games Edition kiadásában megjelent városépítős stratégiai játékban a játékosok aszimmetrikus lehetőségekkel próbálják kiépíteni az infrastruktúrát, egészen különleges látványvilág és minőség mellett. A Kutná Hora: The City of Silver külföldön már most nagy siker, sokan választották az év játékának, a pletykák és előjelek pedig igazat jeleztek, avagy idén magyarul is beszerezhetjük, méghozzá a Vagabund kiadónak hála. Ez a hír, ha nem is aranyozta, de biztosan beezüstözte a napunkat.

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-tarsasjatekai-a-pcguru-szerint-kutnahora-praga-prague-vagabund-witcher-deltavision-unconsciousmind-freaud-gemklub-theflood-bedouinegames-lacerda-amazon-toplista-1.jpg

4. Life of the Amazonia

Már a Shaolia: Warring States is érdekes volt, a Wild: Serengeti pedig különösen izgalmas ötleteket és megoldásokat vetett be. A dél-koreai Bad Comet azonban úgy döntött, hogy harmadszorra sem bízza a sikert a véletlenre, és sok gamer szerint ezzel 2023 legjobb társasjátékát sikerült letenni az asztalra. Az 1-4 személyes, természetesen leginkább a természetet előtérbe helyező játéknál mindenki a saját dzsungelét teremti meg, építi fel, méghozzá a vadvilág, avagy számos állatfaj felfedezésével. Különböző állatokat helyeznek el, valamint fákat és virágokat ültetnek, hogy gazdagítsák dzsungeleiket, és ökológiai szempontból a legváltozatosabb dzsungelt hozzák létre. Ehhez eltérő fajokat kell elhelyezni a dzsungelben, figyelembe véve a növények és állatok minden egyes egyedi tulajdonságát, hogy szinergiákat hozzanak létre egymás között. Mindez most már magyarul is elérhető lesz a Gémklubnál.

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-tarsasjatekai-a-pcguru-szerint-kutnahora-praga-prague-vagabund-witcher-deltavision-unconsciousmind-freaud-gemklub-theflood-bedouinegames-lacerda-amazon-toplista-2.jpg

3. Találmányok: Az ötletek fejlődése

A lisszaboni fenegyerek, Vital Lacerda, avagy az “overproduced” és túlárazott, emellett az agyakat szénné égető társasjátékok (pl. Időjárásgép) atyja jövőre új játékkal jelentkezik, és azt szinte már a Inventions: Evolution of Ideas bejelentésének pillanatában lehetett tudni, hogy a játék 2024-ben magyarul is megérkezik, a Delta Visionnek hála. A Találmányok egy nagyon érdekes témával foglalkozik, hiszen az emberiség legjelentősebb újításait követi nyomon, és e technológiai fejlesztések erejét adja a kezünkbe, hogy a korszakok során fejlesszük a társadalmat. A játékban kártyák szimulálják ezeket az új koncepciókat. A kártyák azok az ötletek, amelyek végül találmányokká válnak. Miután valamit sikerült feltalálni, ezeket a technológiákat lehet megosztani a világgal, és mindenki, aki részt vesz a folyamatban, a sikerben is osztozik. Ahogy pedig az sejthető, mindezt komoly stratégiával és kombózással megtoldva, egy gyönyörűen a játékmenetbe épülő tematikával, Ian O'Toole fantasztikus illusztrációival fogjuk kézhez kapni. Az agyunk sikolt, ahogy a pénztárcánk is, de már nagyon várjuk.

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-tarsasjatekai-a-pcguru-szerint-kutnahora-praga-prague-vagabund-witcher-deltavision-unconsciousmind-freaud-gemklub-theflood-bedouinegames-lacerda-amazon-toplista-3.jpg

2. The Witcher: Óvilág

Egy kis csúszással, hiszen már tavaly év végére vártuk, de idén tényleg megjelenik magyarul a The Witcher: Old World, ami egy elég nagyszabású, nyitott világú társasjáték, melyben a korszakból adódóan nem Geralték kapják a főszerepet, viszont emiatt talán szabadabbá is vált az alkotók keze. Ezt a társast is bőven lehetett látni az év végi listákon, amiben a téma mellett a terjedelme is közrejátszik, hiszen a városokat felfedezve, egy érdekes kártyamechanikai megoldással közlekedve rengeteg elfoglaltságban vehetünk részt, mellette vadászhatunk a szörnyetegekre, nem mellesleg pedig játékostársainkkal is összeakaszthatjuk a bajszunkat. Azonban az egészből árad a The Witcher-hangulat, a deluxe komponensek nagyon igényesek, a különböző kiegészítőkkel pedig csak mégjobban elmélyedhetünk a Vaják különleges világában. Hát hogyne várnánk a Delta Vision kiadását.

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-tarsasjatekai-a-pcguru-szerint-kutnahora-praga-prague-vagabund-witcher-deltavision-unconsciousmind-freaud-gemklub-theflood-bedouinegames-lacerda-amazon-toplista-5.jpg

1. Unconscious Mind

Az 1900-as évek elején Sigmund Freud, osztrák neurológus, forradalmi elmélettel rukkolt elő, melyet pszichoanalízisnek neveztek el, és amely a tudattalan elmével kapcsolatos. Ahogy munkássága egyre jobban érvényesült, számos követője meghívást kapott, hogy Freud lakásán szerda délutánonként találkozzanak, és megvitassák a pszichológiával és az álmok jelentésével kapcsolatos különböző elképzeléseket. Ezt a csoportot Szerdai Pszichológiai Társaságnak nevezték el. Ennek a társaságnak a tagjaként az Unconscious Mindban – egy olyan játékban, amely a munkáslehelyezést, a motorépítést, az akcióprogramozást és a többszörös rondellákat ötvözi – az a célod, hogy elsajátítsd a terápiás technikákat, praxist alapíts, és növeld az ügyfélkörödet. Azáltal, hogy elmélyedsz klienseid álmaiban – a tudattalan elméjükben –, segíthetsz nekik katarzishoz jutni, és felépülni traumáikból és a gyászból. Ezzel párhuzamosan felfedezéseidet dokumentálhatod, értekezéseket publikálhatsz, hogy öregbítsd tudományos hírneved. Az Unconscious Mind minden téren különlegesnek, emellett nagyon izgalmasnak, nem utolsó sorban gyönyörűnek is tűnik, így 2024 egyik nagy sikervárományosa, ami a Gémklubnak köszönhetően szinte a Kickstarter-támogatók példányának beérkezésével együtt érkezhet meg a hazai boltokba is.

pcguru-2024-az-ev-legjobban-vart-tarsasjatekai-a-pcguru-szerint-kutnahora-praga-prague-vagabund-witcher-deltavision-unconsciousmind-freaud-gemklub-theflood-bedouinegames-lacerda-amazon-toplista-6.jpg

És ha már Kickstarter

Ahogy már említettem, ezek még csak a hazai kiadások, azokból is a legizgalmasabbak, elvégre ezeken kívül is bőven lesz mivel játszani, akár magyarul, akár angolul adózunk áldozattal a társasjátékok isteneinek. A Gémklubnál biztosan érkezik még a Csodaország csatái, az Andromeda’s Edge, míg a Delta Visionnél a Lords of Ragnarok, az ISS Vanguard, a Frosthaven, a Nucleum, vagy éppen a The Elder Scrolls V – Skyrim: The Adventure Game. Korábbi Kickstarter-kampányokból is érkezik majd egy rakás játék a támogatóknak, például a The Flood, a Through Ice and Snow, a Dead Cells, a Call of Duty és az Apex, vagy éppen a S.T.A.L.K.E.R. the Board Game, és akkor az újonnan induló kampányokról még nem is beszéltünk. A Chaosiumnál várható Horror on the Orient Express például kiemelt helyen szerepel a képzeletbeli listánkon, és bár a Diablo alapján készülő társasjáték csak 2025-re várható, azért a CMON például már jövőre tervez egy újabb God of War-adaptációt. 

Azt biztos, hogy játékból nem lesz hiány, és még annak sem kell izgulnia, aki nagy mennyiségben fogyasztja a kockákat, kártyákat és miniket. Izgalmas címek, érdekes ötletek, minőségi komponensek: a modern társasjáték-ipar mindent megtesz, hogy minden igényt kielégítsen, és bár a futószalagon gyártás itt is felütötte a fejét, azért bőven fel lehet fedezni érdekes és jó ötleteket, valamint olyan társasjátékokat, amiket évek múltával is örömmel vehetünk elő. Csak hellyel és anyagilag bírjuk a dömpinget.