Társasjátékos cikkeink egyben

Ahogy az előző néhány esztendő, úgy gamer szempontból 2023 is fantasztikus év volt, mely arra is esélyt adott, hogy pótoljuk a lemaradást, de emellett számos új kedvencet is produkált. Emiatt aztán bőven akadt játék, ami az asztalra kerülhetett, illetve a külföldi és magyar kiadások között is számos kedvencre lelhettünk, nem mellesleg Kickstarteren és Gamefoundon sem fogták vissza magukat a kiadók, még ha közösségi gyűjtések szempontjából kicsit visszafogottab is volt a kínálat. Legalábbis a kiemelkedőbb és egyedibb darabokat tekintve. Az azonban biztos, hogy számos remek játékkal gazdagodhattunk, és bizony ebből a széles repertoárból hármat találni nem is volt olyan egyszerű, mint elsőre gondoltam volna.  

3. The Castles of Burgundy: Special Edition

Stefan Feld játéka egy modern klasszikus, amely sokak örök listáján is kiemelt helyet kap, ám az eddigi kiadások esetében nem mondhattuk, hogy a nagyszerű játékmenet mellé a külső is felnőtt, illetve kellőképpen minőségi asztalképpel rendelkezik. Nos, a Nemesis és A Nagy Fal kiadója, a lengyel Awaken Realms végül úgy döntött, hogy kicsit gatyába rázza a sokat szidott dizájnt, így a Gamefoundon lezajlott közösségi gyűjtésnek hála végül elkészülhetett a Special Edition, ami új életet lehelt a The Castles of Burgundyba. A játék továbbra is egy zseniális, kockákat használó, munkáslehelyezős játék, azonban a rendkívül igényes komponenseknek, az újragondolt külsőnek és a számos kiegészítőnek köszönhetően most már a hozzá méltó látványvilággal is rendelkezik. Mivel a moduloknak hála szinte végtelenszer elő lehet venni, nem is kérdéses, hogy az év egyik legjobb kiadása, aminek jövőre a Delta Visiontől érkezik a magyar változata is. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

2. Frostpunk: The Board Game

  • Glass Cannon Unplugged/Delta Vision
  • Bemutató

Végre magyarul is megjelent a nagyszerű, hamarosan folytatással bővülő videójáték asztali változata, és a társasjátékos adaptáció bizony minden téren felnőtt az alapanyaghoz. Nem mondom, az előkészületekkel és az elpakolással alaposan megnő a tényleges játékidő, ami alapból nem rövid, de szerintem minden perc és óra megéri, amit a társasra áldozunk. Alapból, az asztalkép is nagyon mutatós, pláne, ha a kiegészítő elemeket is megvásároljuk hozzá, de a játékmenet az, ami abszolút viszi a prímet. A kooperatív kampány során számos kérdésben, rengeteg nehézség mellett kell dűlőre jutnunk, miközben minden játékosnak megvan a maga beosztása, pont mint az Újrajátszott Trianon esetében, ahol ugye politikusokat alakítunk. Mert lényegében itt is a politikáról szól minden: törvényeket hozunk, az osztályharcban próbálunk rendet tenni, hogy egyik féllel se sérüljön a kapcsolatunk, közben pedig nemcsak termelünk, dolgoztatjuk a munkásokat, de expedíciókra is kiküldjük embereinket, hogy élelemmel, nyersanyaggal és humán erőforrással gazdagodjunk. Fantasztikus, kellőképpen összetett és komplex, rengeteg lehetőséggel rendelkező társasjáték, amire nem sok panaszunk lehet. Csak ajánlani tudom. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

1. Nucleum

És akkor egy olyan társas, ami egyelőre csak angolul érhető el, bár maga a játék nyelvfüggetlen, de komplex szabályrendszere miatt azért érdemes megvárni a jövőre esedékes hazai kiadást. Az alternatív múltban járunk, amikor egy új energiaforrásnak és procedúrának köszönhetően a világ energiaellátását sikerül forradalmasítani, ám a teljes sikerhez további kutatások szükségesek, már az ellátási és utánpótlási hálózat kiépítése mellett. Ebben az érában kell a játékosoknak azért versengeniük, hogy a nevükhöz kötődjön a legtöbb felfedezés, valamint a legtöbb, energiával ellátott épület. És basszus, a Nucleum nemcsak a témát veszi nagyon komolyan, de a játékmenetet is, ami alapvetően nem túl bonyolult (lényegében három lehetőségünk van, ebből kettő a kétoldalas akciólapkákhoz köthető), mégis annyi szabályra és változóra kell figyelni, hogy első pár alkalommal simán belekavarodik az ember. Ami viszont marad, az az élmény, méghozzá egy heavy euró formájában, amihez kell némi elszántság, de szerintem megéri áldozatot hozni, mert az agyat is karban tartja (vagy éppen ellátja energiával), ráadásul többszörösen meg is hálálja a belefektetett időt. Nálam az év legjobbja.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Könnyed játékok

Érdekes, hogy inkább az összetettebb társasok maradtak meg bennem, pedig számos társassal töltöttünk el rengeteg időt, boldog órát és percet, méghozzá a legváltozatosabb témák és látvány mentén. Ott van például a Gémklub idei kínálatából a Kaspó, az Ébredés, A Föld, vagy éppen a HEAT: Padlógáz, amihez ugyan csak egyszer volt szerencsém, de annál inkább belém égett az élmény. Aztán ott vannak a külföldi vagy éppen Kickstarterről jött csodák: a kirándulós Trailblazer: The John Muir Trail, a hazárdírozást új szintre emelő Thunder Road: Vendetta, a gyönyörű és az őszt asztalra helyező Leaf, a húsipar nem túl szép történelmét bemutató United Stockyards, a repülés történetét push your luck-köntösbe öltöztető First in Flight, az utolsó vacsorát felelevenítő Ierusalem Anno Domini (hamarosan magyarul is érkezik), az elvont Nightmare Cathedral, vagy éppen az eddigi legjobb Zombicide, ami a Marvel Zombies-t dolgozza fel. Szóval tényleg bőven volt mivel játszani, nem is tudtunk mindent kipróbálni.

És bár a csúcson talán már átfordult, de a társasjátékos ipar még mindig a virágkorát éli, és emiatt továbbra is nagyszerű gamernek lenni. Persze ez sem olcsó hobbi, de egy PC-re vagy konzolra is bőven kell költeni, ráadásul nagyon tudom élvezni, hogy míg a videójátékok a reflexeimet teszik próbára, addig a társasjátékokkal kimondottan az agyamat terhelem le és tartom formában, sokszor a sokat hallott “agyégetés” mellett, amit követően akár még éjszaka is azon gondolkodom, miképpen kellett volna lépni valamelyik játékban. Ráadásul megvan a közvetlen kapcsolat, nemcsak online tartjuk a kapcsolatot. Te hogy gondolod? Túljutottunk már a csúcson? Neked mik voltak az idei kedvenceid?