A személyes listával ellentétben ezúttal egy nagyobb masszából merítünk és többet is merünk, hiszen bőven van miből válogatni  már a 90 és 100 százalék környékéről, avagy a legjobbak közül is. Persze, biztosan van, akit 10 és 140 teszt sem győz meg, és természetesen nem is kell, hogy valaki a tesztek átlagában vakon bízzon, elvégre ez inkább csak egy jelképes dolog, egy iránymutatás, hogy ha a videójátékokkal komolyabban, szakmai szempontok alapján is foglalkozó réteg nagy átlagban azt gondolja, hogy érdemes kipróbálni valamit, akkor azért tényleg lehet tenni egy próbát. Ezen szemlélet mentén megyünk most végig azon, hogy 2023-ból melyik 10 játék az, ami mellé mindenképpen érdemes leülni, mert valami különlegeset, újat, vagy éppen emlékezeteset nyújt.

10. Turbo Overkill

  • Trigger Happy Interactive/Apogee Interactive
  • Teszt

Nálunk csak egy FPS-összegzőbe került bele, de ez is elég volt ahhoz, hogy Zoo_Lee bárki figyelmét felkeltse, hiszen már júliusban megírta, hogy a retró lövölde mindenképpen ott lesz az év végi listáján, sőt minden idők legjobb FPS-ei közé is simán beírhatja magát, ami azért elég nagy szó. A játékhoz az eredeti és alap erényein felül ráadásul a rajongók is hozzá tettek és tesznek, hiszen a Steam Workshoppal folyamatosan készülnek a különböző pályák, amik között akad néhány kihagyhatatlan is. Szóval, ha szereted a műfajt, legalább a demót told végig, aztán meglátod, de sokat elmond, hogy a Turbo Overkill átlagban a nemzetközi színtéren is 9-10 pontokkal zárt. 

9. Super Mario Bros. Wonder

A saját, személyes listámra is felkerült a Super Mario Bros. Wonder, ami, ha nem is reformálja meg a 2D-s platformerek műfaját, az biztos, hogy alaposan megkavarja mindazt, ami a zsánerre jellemző. Hogy a pálya hátterébe kerülünk, vagy maga a helyszín változik meg, esetleg minden sötétségbe borul, az változó, és soha nem tudjuk, hogy a következő világban és szintnél milyen őrület szabadul el, de pont ez adja a Wonder szépségét, ami egy nagyszerű Mario-játék lett, kimondottan változatos stílussal és dizájnnal. Platformer- és Nintendo-rajongóknak kötelező, de ők már esélyesen megvették, így itt az ideje, hogy mások is felkapjanak a boltban egy Switchet.

8. Against the Storm

Még tavaly novemberben írtunk a városépítős játék early access változatáról, ami önmagában is ígéretesnek tűnt, de az értékelések alapján (csupa 9 pont) idővel csak még jobban beérett. Bár bullseye nehezményezte a “túlélő” jellemzőket, úgy tűnik, hogy sokan szerették és szeretik a stratégiai szimulációban rejlő kihívásokat, melyek a kíméletlen időjárás és más események képében is jelen vannak. A királynő szava ugyanis parancs, és hiába az eső, hiába a zord körülmények, kérésének eleget kell tenni.

7. Street Fighter 6

Az ötödik epizód startjához képest mindenképpen sokkal jobban indult idén a Capcom szériájának legfrissebb darabja, a nemzetközi értékelések összegzése pedig azt mutatja, hogy a Street Fighter 6 simán az esztendő legjobb verekedős (vagy éppen sport-) játéka is egyben. A kicsit szedett-vedett kampánytól eltekintve minőségi tartalommal tömték tele, sikerült a harcrendszert is úgy megreformálni, hogy az a javára szolgáljon, a látványra pedig abszolút nem lehet panasz. És hogy a Mortal Kombat 1 mellett mennyire tűnik ki? Nos, a helyezése ezt nagyjából mutatja, avagy aki bunyóra vágyik, az keresve sem találhat jobb kihívást. 

6. Tents and Trees

  • Frozax Games

Sátorozni a fa alatt… mi sem tűnik egyszerűbbnek és egyben könnyedebb témának, ráadásul maga a játék is egy egyszerű koncepcióból indít: a négyzetrácsos terepet kitölteni úgy, hogy ahol nem fa és sátor áll, ott fű legyen, ahol pedig fa áll, ott legyen sátor is. Mindezt megvalósítani persze egyre bonyolultabb, egyre jobban oda kell figyelni, a kis logikai/puzzle játék pedig pontosan ebben remekelt Switchen annyira, hogy a kevéske teszt alapján az év legjobb játékai közé kerülhessen. Hamarosan érkezik a Steam-verzió is, akkor biztos még többen rávetik magukat, az újabb tesztek meg majd döntenek arról, hogy ez a helyezés jelenleg mennyire kiérdemelt, vagy mennyire múlt a kevéske, de elfogultnak mondható teszten.

5. Resident Evil 4 (2023)

A 2005-ös Resident Evil 4 a Capcom túlélőhorror szériájának talán legmegosztóbb epizódja, méghozzá nem véletlenül, hiszen a korábbi vonallal szakítva ez a rész indította el a sorozatot az akciójátékok irányába, sőt inkább belehajította, miközben a védjegyként szolgáló zombikat is mutánsokra cserélte. Hatásai vitathatatlanok, ráadásul legalább annyian szerették, mint ahányan a zombi-pokol legmélyére kívánták, így borítékolható volt az is, hogy a második és a harmadik epizód remake-je után ez a fejezet is modernizáláson esik át. Ez idén meg is történt, a ráncfelvarrás pedig olyan jól sikerült, hogy az eredeti megjelenéséhez képest 18 évvel később a Resident Evil 4 ismét bekerülhetett az év játékai közé. A sztori és a stílus mit sem változott, a körítés azonban annál inkább, így a fantasztikus látványnak és a finomhangolt mechanikának köszönhetően a Capcom remekműve idén is éppen úgy ajánlott, mint 2005-ben.

4. Videoverse

  • Kinmoku

Újabb ismeretlen, kisebb cím, egy visual novel, ami narratíva-alapú videójátékként a kilencvenes éveket igyekszik megidézni. A kevéske, de annál lelkesebb teszt alapján pedig ez maximálisan sikerült. Az MSN Messenger és társai inspirálta felületeken bontakozik ki egy történet, ami lényegében egy játékkonzolon keresztül kerül bemutatásra. És bár néha láthatjuk a főszereplőt, ahogy másokat is, a képernyőn futó párbeszédek és helyzetek teszik ki a játék jelentős hányadát. A közel 4 óra alatt simán teljesíthető, kellően érzelmes és emberi történet végül nem is csak a sztorija, hanem a megvalósítása miatt is különleges, illetve, ha hihetünk a kritikáknak, mindenképpen említésre érdemes – annyira, hogy majdnem a dobogóra is feljutott.

3. Metroid Prime Remastered

Ha Remastered, akkor átlagban arra gondolunk, ami a 2000-es években volt jellemző: a God of Wartól a Metal Gearig mindenféle kollekció és különálló “remastered” verzió látott napvilágot, ami leginkább HD-ba húzott játékokat takart, mindenféle változtatás nélkül. Nos, a Metroid Prime Remastered ennek pont az ellenkezője, lényegében már egy remake, ami az alapoktól írja újra a klasszikust, ami így a modern eszközön, modern időknek is megfelel. Wilson sem véletlenül volt oda érte, és ahogy azt már az év elején is írta, műfajának egyik abszolút csúcspontja, és nemcsak 2023 elejének kiemelkedő darabja, de egy olyan etalon is, amely megmutatja, mit kell tenni, ha valaki remastered verziót készít. 

2. The Legend of Zelda: Tears of the Kingdom

A Nintendo idén igen nagy szeletet vágott a tortából, hiszen már a top10-be is három (ha a Tents and Trees-t is ide vesszük, akkor négy) Switch-exkluzív játékkal sikerült bekerülni, és ezek közül a legújabb Zelda lett a legcsillogóbb ékkő. Ahogy wilson fogalmazott: a Tears of the Kingdom nemcsak méltó utódja egy korszakalkotó játéknak, de maga is korszakalkotó: tökéletes folytatás, a Zelda-formula következő evolúciós lépcsőfoka. És ez egyáltalán nem tűnik túlzásnak, mikor OpenCriticen a jelenlegi 153 teszt alapján 96%-on áll a komoly múlttal rendelkező játék. A tesztből még azt is leszűrhetjük, hogy a Tears of the Kingdom nemcsak lélegzetelállító látvánnyal, felejthetetlen harcokkal, helyszínekkel és ellenfelekkel, valamint mesterien megkomponált zenékkel rendelkezik, de a fizikai manipulációnak köszönhetően teljesen átitatja a kreativitás, amivel már önmagában kiemelkedik a legtöbb videójáték közül. Úgy tűnik, hogy ha valaki a különleges és minőségi játékokat szereti, annál tényleg érik egy Switch beszerzése. 

1. Baldur’s Gate 3

És akkor az idei év egyik legnagyobb slágere, ami láthatóan el is rabolta a kritikusok szívét, és ami hetekig jobban pörgött még a Diablo 4-nél, vagy éppen a GTA 6 beharangozójánál is. A 139 teszt alapján szintén 96%-on álló CRPG-vel a Larian Studios végleg bebizonyította, hogy ért a műfajhoz, elvégre most már nem a saját brandjét erősítette, hanem egy legendás címet folytatott úgy, hogy arra semmiféle panasz nem lehet. Wilson cikke alapján, az emlékezetes karaktereknek, a lebilincselő küldetéseknek és történetnek, a lélegzetelállító tálalásnak, addiktív játékmenetnek, gazdag karakterfejlesztésnek és kiváló harcrendszernek köszönhetően a Baldur’s Gate 3 nem szimplán kiváló folytatás, de egy valóságos mestermű: lélegzetelállítóan szép, tartalmas, lebilincselően addiktív, és a legjobb interaktív D&D-élmény, ami valaha készült..

Tovább is van, játsszam még?

És hogy 2023 milyen év volt videójátékos szempontból, mennyi minden jelent meg és milyen minőséget képviselt, arra nemcsak a saját tapasztalataink és emlékeink világítanak rá, de az is, hogy az OpenCritic listájának még messze nincs vége. Az első húszban még olyanokat találhatunk, mint a Marvel's Spider-Man 2, a Xenoblade Chronicles 3: Future Redeemed, a Cyberpunk 2077: Phantom Liberty, kicsivel hátrébb pedig szintén nagyágyúkra lelhetünk. Diablo 4, Dead Space (2023), Alan Wake 2… ha ezek a címek nem jutottak előbbre, az azt jelenti, hogy nemcsak volt mivel játszani, de meg is érte játszani velük. 

És bár kicsit bizalmatlan vagyok a 2024-es esztendővel szemben, azért reméljük, hogy akkor is lesz legalább ennyi kiemelkedő játék, amiről érdemes lesz az év végén megemlékezni. Egy pár tippünk már most van, hogy mikkel fogunk a legtöbbet foglalkozni. Neked mik voltak az idei kedvenceid, mivel játszottál a legtöbbet 2023 során?