Ahogyan azt már többen is megírták a saját kedvenceik bemutatásánál, a 2020-as év elég érdekesen alakult. Bár rengeteg jó játékkal találkozhattunk és játszhattunk, kiemelkedő vagy igazán maradandó már kevesebb akadt, ráadásul a rengeteg csúszás, a számos fellépő probléma nem egy esetben a végeredményre is rányomta a bélyegét. Ezt egyébként magazinos szempontból is érzékeltük, mert néha a kommunikáció is nehezebben ment, időnként nagyon lelassult az információáramlás és a kódok beérkezése, ami a mai digitális korban kifejezetten meglepő. Ám így is túlszárnyaltuk az kitűzött céljainkat, hiszen több mint 400 játékról és DLC-ről adtunk hírt, ezzel itthon talán a legnagyobb kínálatot nyújtva bemutatók és tesztek terén, miközben nemcsak a videótesztek indultak újra, de még a társasjátékok és filmek világában is még jobban elmerültünk, mint eddig bármikor. És ennyi játék, cikk mellett természetesen az értékelések mutatták meg azt, hogy mik lettek a legkiemelkedőbb alkotások. Ezek közül kerül most terítékre minden kategórián belül három.

2020 legjobb stratégiai játéka

Egy olyan mezőnyben meglehetősen nehéz érvényesülni, melyen ott a Crusader Kings 3, a Total War Saga: Troy vagy a Panzer Corps 2. Mégis, a számos kiemelkedő cím mellett ezúttal (is) az indie mezőny remekelt, elvégre a lovecrafti Stirring Abyssen, az Airborne Kingdomon és (kevésbé független) XCOM: Chimera Squadon túl volt még itt néhány igazi különlegesség, úgymond specialitás, ami a stratégiai játékok rajongóinak szívét melengette meg.

2020 legjobb szimulációs játéka

Bár mostanság a szimuláció kezdi azt jelenti, hogy épületeket verünk szét, autókat restaurálunk, sziklaként álljuk a szelek erejét, az egykor többre hivatott műfaj még mindig képes kitermelni egy csokorra való különlegességet. Ilyen volt az IL-2 Sturmovik: Desert Wingshez megjelent Tobruk kiegészítő is, ám mivel “csak” egy remek kiegészítésről van szó, ezt inkább levettük a listáról, amire végül már a Help Will Come Tomorrow sem jutott fel. Helyette viszont marad az év repülős élménye, illetve két meglepőbb darab, ami valamilyen űrt tölt be.

2020 legjobb versenyjátéka

Elsőre úgy tűnt, hogy túljelentkezés lesz, de végül ez a lista is időben letisztult ahhoz, hogy egyértelmű nyerteseket sorolhassunk fel. Mert bár a Project CARS 3-ba, a WRC 9-be, illetve a Monster Energy Supercross – The Official Videogame 3-ba is sok időt öltünk, végeredményben nem ezek váltak az idei kedvenceinkké. Helyettük a MotoGP 20, a F1 2020 vált favorittá, miközben hatalmasakat ámultunk azon a játékon, melyet a fél internet támadott minősége miatt, és aminek élményeit egészen másképpen éltük át (a szerkesztőségből többen, több platformon): ez pedig a Dirt 5, ami a hagyományos arcade zsáneren belül kínált elképesztően látványos és élvezetes pillanatokat.

2020 legjobb multiplayer játéka

Ebben a kategóriában ugyan alap, hogy ott egy csomó lehetséges jelölt a különböző FPS-ekkel és harci játékokkal, illetve a Warzone és alapból a Call of Duty örökös bérlettel rendelkezik, de a legjobbakat mégsem ezek közül választottuk ki, hanem azt figyelembe véve, hogy mik azok az új címek, amik online vagy akár egy képernyőn a legjobb/legkülönlegesebb szórakozást nyújtották. Ilyen téren pedig a költöztetésnek, az ügyességi játékokat a közösségi élménnyel keverő kis babszem-ember mókának, illetve a szörnypusztításnak nem volt párja.

2020 legjobb sportjátéka

Sportjátékok terén nem volt túl bő a kínálat, mivel többnyire vagy hatalmas csalódást sikerült okozni, vagy csak a megszokott receptet kaptuk, ebben a felhozatalban pedig lényegében félszemű a király. Mármint, persze, egyik bejutó sem rossz, sőt.. de leginkább a Football Manager érdemli meg a sikereit, miközben a UFC és az MLB egy stabil jó eredményt hozott.

2020 legjobb indie játéka

Na, indie játékból van dögivel, egy ilyen listát elviekben a legkönnyebb összeállítani, sőt lényegében a gyakorlat is ezt mutatja. Mert bár a Monster Prom 2-vel, a When The Past Was Arounddal és a Spiritfarerrel is nagyon jól mulattunk (még ha ez a kifejezés nem is illik mindegyik címre), a legkiemelkedőbbek nem közülük kerültek ki. 

2020 legjobb kalandjátéka

Hagyományos kalandjátékból sajnos egyre kevesebb jut, illetve ami van, az sem túl kiemelkedő, így különösképpen felborultak a szabályok arra vonatkozóan, hogy mi kerülhessen a kategóriába. A Kosmokrats és a Haven mellett a Relicta és a The Procession to Calvary is említésre kerül, de ezek végül kiestek, helyettük pedig maradt a hagyományosabb Tell Me Why, a szomorú témát feldolgozó Through the Darkest of Times, illetve a metroidvania-alapokkal rendelkező, de hatalmas kalandként átélendő Ori and the Will of the Wisps, amit kár lenne bárkinek is kihagynia.

2020 legjobb RPG-je

Kevés igazán kiemelkedő szerepjátékot kaptunk, de ami jutott, az bőven hozott meglepetést és minőséget is. És bár a Persona 4 Golden PC-változata is a lista elején tanyázott, azt végül le kellett venni, hogy a széria egy újabb tagja kerülhessen helyére a Royal-verzióval, ami lényegében mindent felülmúlt az esztendő során, miközben a Final Fantasy 7 remake-je és a legfrisebb Wasteland is komoly szeletet hasított a tortából.

2020 legjobb akciójátéka

Elsőre kicsit gondban voltunk az akciójátékos kategóriával, mert annyira komoly hatással kevés cím volt ránk, inkább a kevert és speciális műfajok befutói kerültek előtérbe, de végül csak letisztult a helyzet, amiben nagy szerepe volt a Bethesda és az id Software üdvöskéjének, mely egyértelműen 2020 zsáneri győztese. Hogy mik kerültek mellette a ringbe? Nos, volt itt még Ghostrunner, Samurai Jack visszatérése sem volt piskóta, sőt a Star Wars Jedi: Fallen Order és a Black Mesa is igen jól sikerült, de van olyan széria, melyet nem lehet csak úgy lesöpörni az év végi összesítésekről, illetve még egy meglepetés befutóra is futotta.

2020 legjobb horrorjátéka

Már csak a Borzongás horrormagazin emlékére és tiszteletére is muszáj külön értekezni a zsánerről, már amellett, hogy azért a mai napig komoly rajongótáborral rendelkezik a műfaj, mely a borzongatást és rémisztést helyezi előtérbe. Ebben a kategóriában pedig sokat elmond, hogy a filléres és tipikus alkotásokon túl az egyébként remek Maid of Sker már nem tudott bejutni a legjobbak közé, amik között remake és kultikus visszatérő éppen úgy volt, mint teljesen új próbálkozó. Hogy a Resi 3-at sikerült egyszerűsíteni, illetve kivágtak belőle dolgokat? Mindez nem lényeg, ha az élmény maradandó, az átélt cselekmény pedig végig ott dübörög az ember fejében.

2020 legkülönlegesebb játéka

Ilyen kategóriánk eddig még talán nem volt, de idén több olyan cím is megjelent, ami miatt szükségessé vált a létrehozása. Ez pedig leginkább a sokat ajnározott indie műfajnak köszönhető, mely fittyet hány az elvárásokra és a piaci befektetőkre, inkább az élményt és az alkotás folyamatát helyezi előtérbe. Ennek köszönhető, hogy olyan címek kerülnek napvilágra, amilyeneket lentebb láthattok. Nem minden esetben vidám az átélt élmény, nem is biztos, hogy egyszerű befogadni, de minden esetben érdemes megpróbálkozni vele, mert máshol ilyesmit nem tapasztalhatunk. Ha szükség van egy plusz 1 címre, akkor az egyértelműen a Spiritfarer lenne.

2020 legjobb PC-exkluzív játéka

Azt mondták, méghozzá nem is egyszer, hogy a PC halott és a konzolok veszik át az uralmat. Ez a jóslat már sokszorosan megdőlt, hiszen bár a konzolok valóban nagyon fontos tényezői a videójátékos piacnak, sőt megkerülhetetlen résztvevői is, de a PC még mindig a legfontosabb platform, melyen egyre több szolgáltató próbálja megszerezni a felhasználók bizalmát, és amelyen az indie műfaj éppen úgy virágzik, mint a stratégiai irányzat. Innen elég nehéz szemezgetni, főleg, hogy 2020 számos nagy címet hozott, a Total War Saga: Troy-tól kezdve a Crusader Kings 3-ig, de a legfontosabbak mégsem ezek lettek.

2020 legjobb konzol-exkluzív játéka

És ha már az a megkerülhetetlen piaci szegmens szóba került, akkor következzenek a legjobb videójátékok, amik csak konzolon váltak elérhetővé, sőt azon belül is csak egy-egy platformon. És bár a Ghost of Tsushima sok helyen az év legjobbja díjat is elvitte, az sokat elmond a mezőny minőségéről, hogy nálunk a legjobb háromba sem került végül bele, helyette az alábbi címek vitték el a pálmát.

2020 legjobb DLC-je/kiegészítője

Itt ismét a PC-tulajok örülhetnek, elvégre míg a konzolos és multiplatform-játékok esetében a legtöbb bővítés elenyésző méretű, számítógépen bitang erős kiegészítők jelennek meg, akár sok-sok évvel az eredeti kiadást követően is. Elég csak a World of Warcraftra vagy az IL-2 Sturmovikra gondolni. De volt itt SpellForce 3, Total War: Three Kingdoms, Hearts of Iron 4 és Total War: Warhammer 2 is, emellett azonban a Frostpunk szállította nagyon becsületesen a DLC-ket, miközben a Doom Eternal is odatette magát, méreteit tekintve pedig természetesen a Shadowlands kapná a koronát.

2020 legjobb felújítása/újrakiadása

Valahol szomorú, hogy annyi a HD-remaster, remaster és remake, hogy az már simán megtölt egy teljes kategóriát (sőt, lényegében ezt lehetne a legjobban széthúzni, ha háromnál többet akarnánk bemutatni), egyben pedig örömteli is, hiszen a legjobbak közé már csak olyanok kerülhetnek be, amik ténylegesen új élményt képesek nyújtani a prezentáció és/vagy a játékélmény változásai miatt. De ide sorolhatók a korábban konzol-exkluzív címek PC-s verziói is, mint például a Horizon Zero Dawn, ami végül nem jutott be a legjobbak közé, amik közül a Tony Hawk's Pro Skater 1+2 is éppen csak kiesett.

2020 legjobb játéka

Ha szigorúan a százalékokat és kapott eredményeket vesszük, elég egyértelmű a legnagyobb nyertes, míg a többi dobogós már kevésbé az. 95 százalékkal zárt ugyanis a Doom Eternal, a The Longing, a Microsoft Flight Simulator, valamint az Animal Crossing: New Horizons is. Ez pedig azt mutatja, hogy valóban erős évünk volt, bőven van mit (nyugodt szívvel) ajánlani. 

EXTRA 2020 kedvenc társasjátékai wilsontól és Böjtitől:

Ezek voltak tehát a 2020-as esztendő legjobban értékelt játékai a PC Guru online felületén. Remélhetőleg találkoztatok kedvenceitekkel, esetleg meghoztuk a kedveteket néhány olyan címhez, amihez eddig nem volt szerencsétek, de leginkább abban bízunk, hogy 2021 még ennél is jobb és emlékezetesebb felhozatalt hoz majd. Holnap jönnek a ti kedvenceitek a szavazás alapján, utána pedig már csak néhány nap választ el minket az újévtől… kívánunk mindenkinek boldog és sikerekben, egészségben, játékokban és élményekben gazdag 2021-et! Jövőre is tartsatok velünk!