Minden évben eljön a pillanat, mikor szerkesztőségünk minden tagja elmeséli, hogy az aktuális esztendő felhozatalából mik voltak a kedvencei. Ez persze teljesen szubjektív, még a teszteknél is jobban, hiszen nem árt hozzátenni, hogy a kritikában ritkán létezik olyan, ami szó szerint objektív, mivel számos külső hatás éri a kritikusokat, akik emberként különbözően reagálnak akár a szépségre, akár az ízekre, akár a hanghatásokra, vagy akár a kihívásokra. De ugye azért magazin a PC Guru, hogy ezt a kis problémát valamennyire áthidalja, és bizony erre vannak a tesztek, amikkel vagy egyetért valaki, vagy nem, attól még az író személyétől függetlenül ezek jelképezik a PC Guru csapatának szemléletét és értékelését. És bizony, ahogyan mindig, a személyesebb hangvételű rangsorolásokat követően most a Guru 2022-es, legjobban értékelt játékai következnek, számos kategóriában. Tarts velünk!

2020 legjobb DLC-je/kiegészítője

Klasszikus módon értelmezett bővítésből, kiegészítőből talán már egyre kevesebbet kapunk, DLC-ből viszont annyi van, mint égen a csillag, pláne, hogy egyes kiadók ráálltak arra, hogy 1-2 havonta ontják magukból legnagyobb sikerjátékaik letölthető tartalmait. Így mindegyiket követni elég nehéz, nem is olyan tartalmas kiegészítésekről beszélünk, az értékelések így nem is lettek olyan magasak. Hozzáteszem, hogy azért itt is 81 százalékról indultunk, avagy a Far Cry 6 Pagan: Controljától, valamint játszott még a Riftbreaker és a Forza Horizon 5: Hot Wheels is, mégis, amik leginkább befutók voltak, azok az alábbiak:

  1. Crusader Kings 3: Royal Court 88%
  2. Lost Judgment: The Kaito Files 84%
  3. Wingspan: European Expansion 82%

2022 legjobb egyjátékos kampánya

Amíg van minőségi kampány, megtartjuk ezt a kategóriát, és bár sokan már temették az egyjátékos műfajt, idén bőven akadt minőségi kalandunk. Méghozzá nem is kevés, hiszen a 85 százalékos Bayonetta 3 hajtotta a sereget, amelybe a Ghostwire: Tokyo, a Return to Monkey Island, a Scorn és a Stray is belefért, de mégis, a lenti számok alapján talán egyértelmű, hogy az alábbi dobogós hármas minden mást felülmúlt, ez pedig egyébként a többi kategórián is meglátszódik majd.

  1. God of War Ragnarök 99%
  2. A Plague Tale: Requiem 96%
  3. Horizon Forbidden West 96%

2022 legjobb multiplayer játéka

Érdekes módon a multiplayer idén nem annyira remekelt, vagyis persze voltak jó játékok és játékmódok, de egyik sem annyira kiemelkedő, mint az egyjátékos kalandok. Ebben az esetben és kategóriában ráadásul a teljes játék kapta az értékelést, minden egyéb szegmensével együtt, avagy nem biztos, hogy maga a többjátékos funkció is pontosan ennyit érdemelne. Sokakat meglephet, de a 85%-os Isonzo és Splatoon 3 mellett még a Call of Duty: Warzone 2 sem fért fel a dobogóra, ehelyett viszont el kell ismerni, hogy idén is elég jó volt rúgni a bőrt (majd meglátjuk, hogy EA nélkül innentől hogyan tovább), miközben a nyitott világú soulslike élmény és a kooperatív zombi-aprítás is sokaknak bejött. 

  1. Dying Light 2 Stay Human 96%
  2. Elden Ring 94%
  3. FIFA 23 88%

2022 legjobb sport- és versenyjátéka

Idén inkább sportjátékból volt sok, versenyből már annyi nem akadt, vagy legalábbis nem olyan kiemelkedő. Bár azt érdemes hozzátenni, hogy a zsáner szinte ontotta magából a 85%-os anyagokat, ami alapvetően nem baj, hiszen az már kifejezetten jónak számít, viszont mégis csak hiányzott valami igazán kiemelkedő. Emiatt kiesett a PGA Tour 2K23, a F1 22, a MotoGP 22 és a WWE 2K22 is, helyettük viszont a Nintendo éppen csak beesett az élmezőnybe, szorosan a labdarúgás és a küzdősportok mögött.

  1. The King of Fighters 15 89%
  2. FIFA 23 88%
  3. Nintendo Switch Sports 85%

2022 legjobb szimulációs/menedzser játéka

Szimulációból volt bőven, de az a baj, hogy a zsánerben kicsit túltelítettség van a minden-szimulátoroktól, amikkel már füvet is nyírhatunk, sőt boncolhatunk is, ezzel együtt azonban el kell mondani, hogy év végére tele lettünk 90%-os résztvevőkkel, amik közül azonban nem is volt olyan nehéz kiválasztani a három legjobbat. Mert persze, a Farm Tycoon, a Workshop Simulator, a The Mortuary Assistant és a Football Manager 2023 is jó volt, de nem annyira, mint az élmezőnybe repeszt száguldó cirkusz, a törpök nagy visszatérője, vagy éppen a Theme-szériát újraélesztő Two Point Studios legújabb remekműve.

  1. Two Point Campus 90%
  2. Dwarf Fortress 90%
  3. F1 Manager 2022 90%

2022 legjobb RPG-je

Ohh, igen, végre a The Witcher 3: Wild Hunt is megkapta a maga ráncfelvarrását, de bocs, ezúttal nem terem babér a CDPR modern klasszikusának. Nem azért, mert nem érdemli meg, csak éppen bőven volt más, amivel rengeteg órát el lehetett ütni. Ott volt az Atelier Sophie 2: The Alchemist of the Mysterious Dream, a Soul Hackers 2, vagy a Reverie Knights Tactics, ám ezeknél a szerepjátékoknál voltak jobbak is, és bizony, a műfajban idén a Switch vitte a pálmát, méghozzá két dobogóssal. Hogy a FromSoftware az első helyre vagdalta magát, azon meg semmi meglepő nincs, még úgy sem, hogy a nyitott világ sok Souls-fannak nem jött be. 

  1. Elden Ring 94%
  2. Xenoblade Chronices 3 92%
  3. Triangle Strategy 90%

2022 legjobb akciójátéka

Nos, az az idei felhozatalon is látszik, hogy az emberek a gép elé ülve nem annyira gondolkodni szeretnének, mint inkább kiereszteni a gőzt, amit mi sem bizonyít jobban, mint az aktuális kategória, amelybe jóformán minden belefért, amiben harcolni, lövöldözni kellett. Így a Shadow Warrior 3-tól a Steelrisingon át a Sifuig és a Rogue Legacy 2-ig több versenyzőnk is akadt, azonban a harc és háború istenei legnagyobb szeretettel az alábbi játékokra tekintettek le:

  1. God of War Ragnarök 99%
  2. Horizon Forbidden West 96%
  3. Dying Light 2 Stay Human 96%

2022 legjobb kalandjátéka

Na, azért voltak nyugisabb, de legalábbis kevésbé akciódús pillanatok is, sőt egy régi kedvenc visszatérésén, avagy a Syberia: The World Before-on felül olyan nagyszerű játékok is beestek, mint például a Pentiment, a Nine Noir Lives, vagy a klasszikusok klasszikusának leszármazottja, avagy a Return to Monkey Island, amely éppen csak nem jutott fel a dobogóra. Hogy hogyan történhetett meg ilyen galádság? Nos, a Limbo egyik alkotójának új projektje beelőzte, egy négylábú pedig ledorombolta az egyébként megérdemelt helyéről.

  1. A Plague Tale: Requiem 96%
  2. Stray 93%
  3. Somerville 93%

2022 legjobb stratégiai játéka

Mondhatjuk, hogy a stratégiai műfaj már abszolút nem a PC-sek kiváltsága, hiszen sokszor a legnagyobb címek is megérkeznek konzolokra, bár azt azért hozzá kell tenni, hogy némi fáziskéséssel, ami legtöbb esetben az irányítás egyszerűsítése és testreszabása okán van. És ez ugyan az év legvégére beérkező, hibái ellenére is abszolút felső kategóriás Marvel’s Midnight Sunsra nem érvényes, mivel a Firaxis alkotása probléma nélkül vette az akadályt, technikailag már nem állt annyira a topon, hogy beférjen a legjobbak közé (ettől függetlenül mindenkinek ajánljuk). Oda ezúttal kizárólag (jelenleg még) PC-exkluzív játékok kerültek: 

  1. Regiments 90%
  2. Total War: Warhammer 3 88%
  3. King Arthur: Knight's Tale 87%

2022 legjobb FPS-e

És ha már szóba került az akció, és az, hogy mennyire jellemző a gőz kieresztése, nos, talán nem véletlen, hogy a belső nézetes lövöldék diadalmenete és sikere töretlen, legyen szó a modernebb variációkról, vagy az abszolút retró érzésről és a boomer shooterekről. 2022-re mindkettőből bőven jutott, ami nem is baj, mert mindegyik opciót imádjuk. Ennek hála a nagyszerű Prodeus például már nem jutott fel, ahogy a Shadow Warrior 3, a realisztikus Isonzo vagy éppen az újra kiadott PowerSlave: Exhumed sem, helyettük azonban igazi nagyágyúk vagy éppen különlegességek jutottak a dobogóra.

  1. Nightmare Reaper 90%
  2. Fashion Police Squad 90%
  3. Ghostwire: Tokyo 89%

2022 legjobb horrorjátéka

Továbbra is szívünkön viseljük a zsáner sorsát, és minden év végén, a megboldogult Borzongás magazinra emlékezvén kiemelt figyelmet fordítunk a műfajnak. Mert a borzongás jó, ahogy a misztikum és az adrenalin is. És bár 2022 átlagosan nem mondható kiemelkedő évnek, ha a horrorjátékokat vesszük alapul, kimondottan jó játékok így is születtek, elég csak a Madisonra, a különleges Mothmen 1966-ra, vagy éppen a Source of Madnessre gondolni. Ettől függetlenül Giger és Cronenberg munkásságát igen nagyra tartjuk, ami miatt nem is lehetett más befutónk, mint a Scorn, ami egy igazán egyedi élmény. 

  1. Scorn 92%
  2. The Mortuary Assistant 90%
  3. Ghostwire: Tokyo 89%

2022 legjobb indie játéka

A szegmens, ami talán az év legjobb játékait termelte ki: avagy itt találtuk a legtöbb 80% feletti értékelésű anyagot, ami mellé érdemes volt leülni. Please Fix The Road, Beacon Pines, Salt and Sacrifice, Nightmare Reaper… hogy csak néhányat említsünk, melyek igazából mindenféle sajátos műfajba és világba betekintést engedtek, sok esetben igazi szerelemprojektként, a belső érzések és gondolatok kinyilatkoztatásával és megteremtésével. Ezek közül azonban végül egy fontos visszatérő és két “új” szereplő (jó, az egyikre évek óta vártunk, a másik pedig már ismert alkotótól érkezett) vitte a pálmát. 

  1. Somerville 93%
  2. Scorn 92%
  3. Rogue Legacy 2 91%

2022 legjobb PC-portja

Eddig simán az új platformra költöző portokkal és felújításokkal foglalkoztunk, a Sony új üzletpolitikájának hála azonban megváltoztak a dolgok, méghozzá annyira, hogy átíratok tekintetében talán a közelébe sem lehet jutni azoknak a játékoknak, melyeket valamelyik PlayStation után immáron PC-n is élvezhetünk. És bár az Uncharted: Legacy of Thieves Collection és a Marvel’s Spider-Man: Miles Morales is nagyszerűen teljesített, ezek mellett is kiemelkedik és maximálisan ragyog a God of War vagy az alap Marvel’s Spider-Man, ami mellé még a Capcom Switchről érkezett szörnyvadászata tudta bevenni magát. 

  1. God of War 98%
  2. Marvel's Spider-Man Remastered 93%
  3. Monster Hunter Rise 90%

2022 legnagyobb csalódása

Persze a legjobbak mellett is akad minden évben csalódás, méghozzá nem is kevés, és ilyenből 2022-re is kijutott, bár talán kicsit kisebb mennyiségben, mint az elmúlt években. Persze, tényleges teszt hiányában az Overwatch 2 például nem került fel (egy nem létező folytatást nem is nagyon lehet tesztelni), ahogy olyanok sem bizonyultak kellően rossznak, mint a Krut: The Mythic Wings, a Dragon Ball: The Breakers, vagy a Dying Light 2: Bloody Ties, ami csak egy DLC, ezen a téren ugyanis más aratta le a babérokat. A City Eye pedig konkrétan annyira félrement, hogy a közelébe senki nem ért. Azért ez is egy eredmény.

  1. City Eye 32%
  2. SuperPower 3 40%
  3. Yacht Mechanic Simulator 45%

2022 legjobb PC-exkluzív játéka

Továbbra is áll, hogy az exkluzívitás PC-n leginkább a szimulációé és a stratégiáé, de míg előbbi számos teljesen felesleges programot is kitermel, addig utóbbi még mindig tobzódik a  jobbnál jobb játékokban. Nagyon nagy kár például, hogy sem a Hard West 2, sem az Old World nem elérhető mindenki számára, hiszen remek mókáról van szó, ami azonban pláne megérdemelné, hogy minden platformon kiélvezhessük a vele töltött órákat, az a magyar fejlesztésű, legújabb King Arthur és természetesen a Total War: Warhammer harmadik epizódja, ami elé még egy meglepetésnek sikerült éppen csak beékelnie magát. Mondhatni, a Regiments 2022 legnagyobb meglepetése, természetesen kizárólag a vérbeli stratégáknak.

  1. Regiments 90%
  2. Total War: Warhammer 3 88%
  3. King Arthur: Knight's Tale 87%

2022 legjobb konzol-exkluzív játéka

Ez az a szegmens, aminél talán a legnagyobb változás tapasztalható, hiszen a hárompólusú piac kettőre szűkült, köszönhetően annak, hogy a Microsoft továbbra is a Game Pass oldalán erősítette az Xbox bástyáit. Ennek hála azonban a Nintendo és a Sony köszönik, jól vannak, Switch-fronton olyan címekkel színesítve az esztendőt, mint a Triangle Strategy, a Fire Emblem Warriors: Three Hopes, a Kirby and the Forgotten Land, a Nintendo Switch Sports, a Splatoon 3, vagy a Bayonetta 3, miközben a Sony két megjelenése szépen elvitte a show-t, hogy végül már csak a legújabb Xenoblade jusson be az élmezőnybe.

  1. God of War Ragnarök 99%
  2. Horizon Forbidden West 96%
  3. Xenoblade Chronices 3 92%

2022 legjobb játéka

Az eddigi listákat és a nemzetközi összesítéseket nézve nagy meglepetéseket mi sem okozunk, ugyanis, bár az esztendő során remek értékelést kaptak az olyan játékok, mint a Dying Light 2 Stay Human, az Elden Ring, a Stray, a Somerville, a Scorn, vagy a Xenoblade Chronices 3, a 2022-es évet egyértelműen a második Horizon, a kedvenc testvérpárosunkat újabb megpróbáltatások elé állító Requiem, valamint a 2018-ban új irányba induló, most pedig kiteljesedő God of War vitte el. Ezek a címek azért jelzik, hogy ez egy jó év volt, megérte leülni a gép elé.

  1. God of War Ragnarök 99%
  2. A Plague Tale: Requiem 96%
  3. Horizon Forbidden West 96%

Ezek voltak tehát a 2022-as esztendő legjobban értékelt játékai a PC Guru online felületén. Remélhetőleg találkoztatok kedvenceitekkel, esetleg meghoztuk a kedveteket néhány olyan címhez, amihez eddig nem volt szerencsétek, de leginkább abban bízunk, hogy 2023 még ennél is jobb és emlékezetesebb felhozatalt hoz majd. Holnap a szavazás alapján jönnek a ti kedvenceitek, utána pedig már csak néhány nap választ el minket az újévtől… kívánunk mindenkinek boldog és sikerekben, egészségben, játékokban és élményekben gazdag 2023-at! Tartsatok velünk jövőre is!

2022 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!