Hogy számomra milyen volt 2022? Jobb és rosszabb, mint az előző év. Jobb, hiszen itt van az év vége, és van még 10 nap szabadságom. És rosszabb, hiszen idén is voltak betegségek, engem pedig két és fél év után utolért a covid, ami eléggé megviselt. Jó, mert idén ismét rengeteg játékot próbálhattam ki, és rossz, mert a backlogom még tovább nőtt, így immár legalább egy teljes év szabadidő kellene ahhoz, hogy minden játékot befejezzek, amit szeretnék. Most azonban nem a játéknak, hanem az évvégi listaírásnak van itt az ideje, ami ezúttal nem okoz gondot, hiszen pontosan tudom, hogy mely alkotásokkal voltam elégedett, szóval parancsoljatok, itt van a 2022-es top 5-öm!

5. The Gallery

Azt már szerintem mindenki tudja rólam, hogy nagy rajongója vagyok az FMV-játékoknak, és a The Gallery képében végre újdonságot kaptam, hiszen nemcsak a meghozott döntések, de az érzelmi indexek változásai is hatással voltak a történetre. A két különböző korban elmesélt sztori, a két különböző nézőpont, az eltérő társadalmi kérdések frissességet adtak egy olyan műfajnak, melybe meglehetősen nehéz újat hozni. Élveztem az első végigjátszás minden egyes percét, azonban még mindig nem sikerült minden egyes jelenetet feloldanom, így december végén még biztosan visszatérek a galériába, hogy tovább vizsgáljam a művészetek jelentőségét.

4. Alaloth – Champions of the Four Kingdoms

Jó, tudom, tudom. A Gamera Interactive alkotása még csak Early Access fázisban van, mégis, első pillanatra lenyűgözött ez az RPG, ami a legnagyobb fantasy alkotásokból merít ihletet. A Gyűrűk Ura, Trónok harca, sötét középkor, harcosok és démonok, veszélyek és kalandok, és egy interaktív térkép, melyen látszódik az ellenfelek mozgása… Különösen a dizájn tetszetős, amelyen látszik, hogy rengeteg munkával alkották meg. Az Alaloth – Champions of the Four Kingdoms egy remek játék, melyben tényleg el lehet veszni, remélem, hogy a fejlesztés végén még több kaland, még több társ és harc, és még több középkor vár majd rám.

3. NHL 23

Az NHL 23, bár nem hozott kiemelkedő újdonságot, rengeteg időt töltöttem el vele a jégen, ahogyan a széria egyik előző felvonásával is. Mindig is vonzott ez a hihetetlenül gyors, pörgős, vad sport, noha én magam jégre életemben összesen egyszer léptem, ahonnan a mentők vittek el… Nem rajongók az online játékért, de az NHL 23-ban minden nap beléptem, hogy lejátsszak egy-egy meccset, sőt még az álomcsapatomat is elkezdtem összeállítani. A sportjátékokat mindig is kedveltem, és bár már kosaraztam, fociztam, részt vettem WWE és UFC küzdelmekben, legnagyobb kedvencnek mégis az NHL-széria maradt meg, talán nem véletlenül.

2. Immortality

Ismét egy FMV-játék, ezúttal Sam Barlowtól, akinek munkásságát már a Her Story óta figyelem. Igaz, ezt nem Steamen vettem meg, hanem letöltöttem, amikor az Apple AppStore egy rövid időre ingyenessé tette. Az Immortalityben nemcsak a karakter-felhozatal volt szimpatikus, de az idő-ugrálós megoldás is, melynek dramaturgiai hasznossága már közel egy évtizede bebizonyosodott a Beyond: Two Souls című mesterműben. És bár még nem sikerült minden részletet megtalálnom, összeillesztenem, már kezd körvonalazódni a kép, hogy mi is történt a színésznővel. Én magam nagyon örülnék neki, ha több ilyen játék készülne, hiszen az indie-k már bebizonyították, hogy nem kellenek milliók, tízmilliók ahhoz, hogy ötletes, kreatív és jó programok készüljenek, ez a három jelző pedig az Immortalityre maximálisan igaz.

1. Digimon Survive

Meg kell mondanom, nagyon nem szeretem a vizuális novellákat. Évekkel ezelőtt kipróbáltam párat, az egyik a játék felénél kilépett és valamilyen furcsa oknál fogva nem is indult el többé, a másiknál pedig eljutottam a végére, de a „csak állóképeket olvasunk” stílus nem nyerte el a tetszésemet. Erre itt van a 2022-es TOP 5 első helyezettje, ami egy vizuális novella, a Digimon Survive. A Namco alkotása horrorba hajló történetével, szimpatikus ember és nem ember karaktereivel remek egyveleg, rengeteg játékórájával pedig nagyon könnyen el lehet veszni a játék világában. Ez a program bizonyította be számomra, hogy egy vizuális novella is nyújthat jó élményt, így ezek után én is nyitottabban fogok hozzáállni a műfajhoz. Remélem, hogy lesz még ilyen pozitív csalódásom, mint amit a Digimon Survive nyújtott a nyár vége felé.

Amivel idén még sokat játszottam

Tavaly ősszel megvettem egy limitált kiadású Nintendo Switch Lite-ot, amire digitálisan és akcióban már kb. egy tucat játékot megvettem (pl. Metro- és Bioshock-széria), de egyikkel sem töltöttem el annyi időt, mint az Animal Crossing: New Horizonsszal. Szeptember eleje óta kb. 100 órát tettem bele szigetem fejlesztésébe, nagyon tetszenek a véletlenszerű események, és a lehetőségek, amikkel a Nintendo feldobta a játékmenetet. Nem tudom, hogy a fejlesztők ezt hogyan tudják még überelni valamikor, egy évek múlva megjelenő AC-játékban, de barátok többszáz, sőt ezer órányi játékideje bizonyítja, hogy még hónapok után is hatalmas potenciál van ebben az életszimulátorban.

Mit várok 2023-tól?

Elsősorban azt, hogy meglegyenek a szakjogász államvizsgáim, de mivel ez egy játékmagazin, sorolom: érkezzen meg végre a Star Wars: KotOR Master Edition pakkom, amit több, mint egy évvel ezelőtt rendeltem meg a Limited Run Games oldalán. Aztán már tudom, hogy hamarosan megjelenik az Atelier Ryza 3, az új Zelda-játék, ami valszeg azonnali vétel lesz számomra, ahogy a Hogwarts Legacy is. Nem titkolom, nagy Harry Potter-rajongó vagyok, és az új játékban azt a kitűnő szórakozási faktort látom, mint anno a Főnix Rendjében. Öröm lesz visszatérni Roxfortba: a suli teljesen új oldalát ismerhetjük majd meg, amit már nagyon várok.

2022 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!