No, de lássuk mindezt picit bővebben. Az év első fele nálam nagyjából azzal telt, hogy vagy a Marvel: Ultimate Alliance-t vagy a Car Mechanic Simulator 2018-at nyúztam vadul. Aztán jött valami, amire később még visszatérek, és mire észbe kaptam, már itt is voltam a Gurunál, hogy mindenféle játékokról írjak teszteket. Valószínű, hogy ha a mostani énem találkozna az év eleji énemmel, és elmesélné neki, mi vár még rá idén, akkor az előbb körberöhögné, majd elküldené a fenébe. Ez viszont egy lista kellene, hogy legyen, szóval vágjunk is bele!

5. Kynseed

Igazából a tesztem még készülőfélben van, de a Kynseed főhőse akár én is lehetnék. Hasonlóan álmodozók vagyunk, annyi különbséggel, hogy vele álmában közlik, ő bizony a kiválasztott, aki nagy dolgokra hivatott. Maga a játék egyébként egy pixelbe oltott fantasy-kaland, mely a nagypályás RPG-khez hasonlóan rengeteg lehetőséget kínál, a Might & Magic-szerű harcoktól kezdve a különféle szakmák elsajátításán át egészen a kereskedelemig. Emellett pedig remek humorral és jópofa ötletekkel is rendelkezik. Csak azért került az ötödik helyre, mert a többiekhez képest ezzel tudtam eddig a legkevesebbet foglalkozni.

kynseed.jpg

4. The Fridge is Red

Számomra is meglepetés, hogy a The Fridge is Red egyáltalán itt van a listán, de meg kell valljam, hogy olyan élményt kaptam ettől a szürreális, retró hangulatú sétaszimulátortól, amit valószínűleg nehezen tudok a későbbiekben elfelejteni (vagy csak nem kellett volna újrázni a Twin Peaks-et). Megjegyzem azért, hogy azóta sem érzek késztetést újra elővenni, de, mint tudjuk, ami késik, az nem romlik meg a hűtőben.

fridge.jpg

3. Doraemon Story of Seasons: Friends of the Great Kingdom

Ha hiszitek, ha nem, minden hibája ellenére a Doraemon Story of Seasons: Friends of the Great Kingdom az a játék, ami mindig képes volt mosolyt csalni az arcomra, még egy piszkosul rossz nap után is. Nobita nyári kertészkalandja ugyan nem érte el, hogy belefogjak miatta a mangába vagy valamelyik anime-sorozatba, erre a listára viszont sikerült felkerülnie, és ez nagy szó egy leginkább gyerekeknek szánt játéktól.

doraemon.jpg

2. Lords and Villeins

Ahogy azt a tesztemben is írtam, eme „földesúr szimulátor” hihetetlenül addiktív tud lenni. Olyannyira, hogy idén nálam ez pörgött a legtöbbet – már ha az év első feléről jótékonyan megfeledkezünk. Azt hiszem, lépjünk is tovább, mert uradalmamat éhínség sújtja, amit valahogy meg kell fékezni. 

lords.jpg

1. Beacon Pines

Számomra egy pillanatig sem volt kérdés, hogy a Beacon Pines kapja az aranyérmet. Igaz ugyan, hogy a többféle befejezés csak látszat, de Lukáék meséje már az első pillanattól kezdve olyan atmoszférát teremtett, amit idén semmi más nem tudott megismételni. Mellesleg az általam tesztelt játékok közül ez volt az egyetlen, aminek a végét is nagyon élveztem. Legszívesebben most azonnal nekikezdenék újra, de még nem értünk a cikk végére, szóval lapozzunk.

bacon.jpg

+1 – Avagy a Futottak Még kategória királya

A fentebb említetteken kívül egy-két nem idei játék is befigyelt ugyan, de mondjuk, a Subverse-et durva poén lenne elővenni, az American Truck Simulator pedig csak a digitális benzingőz-hiányom kezelésére szolgál. Ott van viszont a a bevezetőben már említett játék, ami pedig nem más, mint a...Wolfenstein 3D. A 30. születésnap igazán nagy dolog, ha videójátékokról van szó, ennek örömére úgy döntöttem, életemben először (pedig már jó pár éve űzöm az ipart) nekiveselkedem az id Software legendás alkotásának, melynek ugyan voltak frusztráló pillanatai, de a nap végén még így is pozitív lett a mérleg. Jövőre a Doom tölti a harmincat, szóval sanszos, hogy az kapja majd ezt a helyet.

wolf.jpg

Kívánságkosár

Őszinte leszek, az a fajta anarchista punk vagyok, akinek mindegy, mi jön szembe vele. Ütöm, vágom, lövöm (ha kell kapura) vagy simán csak kövér gázzal állva hagyom. De ha már muszáj kívánni valamit, akkor olyat teszek, ami miatt egyesek valószínűleg kötetekkel fognak agyonverni. Kovács Ákost idézve: „Én nem kérek mást, csak elég időt...”. Mert játékok mindig voltak, vannak, és (hacsak nem lesz jövőre Jack Thompsonból a világ császára) lesznek is. Ám mit ér a világ legjobb Assassin's Creedje vagy GTA-ja, ha annyi időd sincs foglalkozni vele, hogy eljuss benne a főképernyőig? Ezért kívánok én mindenkinek (meg persze magamnak is) elég időt, amit kedvenceinkkel (nem feltétlenül csak játékokkal) tölthetünk.

2022 végét érintő összefoglalóinkat ezen a linken keresztül összegyűjtve is eléritek!