Kánai Zolitól, avagy a Kickstarterek.hu webshoptól régen érkezett már játék, most azonban sikerült belehúzni, hiszen közel 10 Kickstarterről jött különlegesség esett be hozzá, amiből a Leaf Deluxe Edition mellett egy The Castles of Burgundy is az asztalon landolt. Stefan Feld játékát a legtöbb asztali gamernek nem kell bemutatni, nálunk wilson áradozott róla korábban, és bár sokan nem értenek vele egyett, már a korábbi változatnál is azt írta, hogy a külső terén szintet lépett az Alea évfordulós kiadása. Nos, bár nekem a korábbi változatokkal sem volt bajom (jó, személyes tapasztalatom nem akadt, csak képek és videók alapján ítélkezem), az biztos, hogy a legújabb verzió hatalmasat lép előre a látvány terén, a végeredmény pedig szinte összehasonlíthatatlan a korábbi kiadásokkal. Szinte csoda, hogy a lengyel Awaken Realms (Nemesis, A Nagy Fal és a többi) belevágott ebbe a projektbe, de mindenki örülhet, mert a Gamefoundon sikerre vitt kiadás immáron révbe ért, méghozzá nem is akárhogyan: a játékmenetet nem érte változás, azonban minden téren igényes kivitelt kapott a csomag, melynek az összes korábbi kiegészítő is a része, emellett pedig még újat is sikerült belepakolni, mintha amúgy a The Castles of Burgundy nem lenne kiváló társasjátékos opció akár a végtelenségig is. Nézzük is meg, mit tartalmaz a Special Edition!

The Castles of Burgundy: Special Edition

  • Hazai partner: Kickstarterek.hu 
  • Kiadó: Awaken Realms
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 70-120 perc
  • Korcsoport: 12+
  • Nehézség: 2,88/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Kickstarterek.hu-nál elfogyott

A játékban ugye nemeseket, hercegeket alakítunk a XV. századi közép-franciaországban, Burgundiában, akik a saját hercegségüket akarják sikerre vinni, beépítve a hexákból álló területet minden jóval, miközben a kastély köré legelőket, városokat, kolostorokat, bányákat építenek, közben kiterjesztve a kereskedelmet a folyókra is. Ehhez kapunk most egy kellően nagy csomagot, a pledge-ünk szintjének megfelelően mindenféle opcionális kiegészítővel, extra elemmel, ami a játékmenetet nem, a látványt azonban annál inkább megváltoztatja. De erre visszatérek később. Az alapkiadásban a normál játéktábla van, hagyományos karton elemekkel, kivétel a kastélyok esetében, amik nagyon igényes minik képében kerültek a csomagba, illetve kizárólag a támogatóknak megnyílt stretch goalként a játékosok is miniket kapnak, a körsorrendhez kis tornyokat, igényes húzózsákokat, valamint új kiegészítőket a többjátékos és egyszemélyes élményhez. A többi azonban maradt a régi. És milyen jó, hogy így van.  

Épülő birodalom

Mivel a játékról már volt cikkünk, ráadásul egy modern klasszikusról van szó, a mechanikáról csak minimálisan írok. A játék lényege, hogy mindenki dob két kockával, majd egy fordulóban egy-egy kockát felhasználva minden játékos végrehajt egy akciót, utána pedig egy újabb kör során a második kocka akcióját is aktiválják. Akció lényegében csak négy lehetséges, amiknél vagy elveszünk az elérhető piacokról egy lapkát (kastély, bánya, legelő, városi épület, kolostor), majd lehelyezzük azt a saját játéktáblánkon lévő 3 kulcsmező egyikére, vagy a kulcsmezőkről teszünk egyet egy saját hercegségünkre a táblán. Tehát mindenképpen két lépésben vehetünk el és építhetünk valamit, ráadásul a beszerzést és az építést is befolyásolja a kocka értéke, vagy éppen a színe. Az értéket lehet változtatni, méghozzá munkásokkal, akik fejenként egyet vehetnek el vagy adhatnak a kocka értékéhez, munkást szerezni pedig a harmadik akcióval lehet, egészen pontosan kettőt. A negyedik akcióval árut adhatunk el a táblánkról, egyetlen ezüstért és számos győzelmi pontért, attól függően, hogy hányan játszunk és hány darabot adunk el az azonos termékből. Van még emellett egy extra akció, amivel bármikor a saját körünkben a középen álló feketepiacról vásárolhatunk egy lapkát, két ezüstért, a lapkát pedig ugyanúgy kulcsmezőre kell helyezni. Ha mindenki befejezte az akcióját, jön egy újabb forduló, öt forduló után egy újabb ötfordulós fázis, az ötödik fázist követően pedig vége a játéknak és jöhet a pontszámlálás.

A győzelmi pontokat azonban számos módon szerezhetjük. Egyfelől minden lapka lerakásakor valamilyen hatás aktiválódik (kivétel a bánya, ami csak a fázisok között hoz ezüstöt), például az egybefüggő legelőn az azonos állatokért győzelmi pontokat kapunk, míg a városi épületek különböző azonnali, a kolostorok állandó vagy későbbi, játékvégi hatásokat aktiválnak, a kastély pedig extra akciót biztosít. Ha egy azonos típusú, egyszínű területet teljesen lefedünk, az is győzelmi pontokat eredményez, így rengeteg kombinációt és pontgyűjtési lehetőséget kapunk a játék legvégéig, ahol simán 200 pont fölé mehet az ember, ha ügyesen használja ki a helyzetet, amit természetesen a dobások és a játékosok döntései némi szerencsével fűszereznek meg. A kiegészítők még erre dobnak rá pár kisebb-nagyobb lapáttal. Az eladott árucikkekkel további jutalmakhoz juthatunk, extra lapkákat vethetünk be, különféle hatásokkal, a legizgalmasabb és legnagyobb kiegészítő pedig az új szőlőültetvény, ahol egy külön piacról egy külön táblára pakolászunk, lefedve a rengeteg jutalmat, az összeillesztett és egyező szőlőfürtökkel még több győzelmi pontot bezsákolva. Aminek azonban ára is van, hiszen az új szőlőlapkák dupla lapkák, emiatt két helyet foglalnak a kulcsmezőkön, avagy alaposan át kell gondolnunk, mennyire foglaljuk be ezeket a rendkívül fontos helyeket. Van még szólómód is, ráadásul kettő, az egyiket ugyanis szokás szerint Turczi Dávidnak köszönhetjük, és ez már jóval komolyabb, mint a korábbi, sima szólójáték. Sőt, csapatokban is játszhatunk, ha ahhoz van kedvünk, így már tényleg a végtelen felé konvergálva a lehetőségek számát.

Igazi klasszikus, prémium külsővel

Szeretnék nem ódákat zengeni a The Castles of Burgundyról, de elég nehéz, hiszen nem véletlen, hogy Stefan Feld 2011-es játéka a BGG-n összesítésben és a stratégiai vonalon is ott van az első 20-ban. Egyszerre könnyed és mégis nagyon mély stratégiázásra késztető darabról van szó, amely 10 év eltelte után sem veszített a frissességéből, sőt az új külsővel bármelyik mai társasjáték mellé oda lehet tenni. Hogy ketten vagy többen játszunk (esetleg egyedül, mert hát Dávid automája… châteaumája szokás szerint elég jól sikerült), szinte lényegtelen olyan szempontból, hogy egyformán jól működik a mechanika, semmiben sem éreztem hiányt. Maga a társasjáték tehát lényegében hibátlan, a sok-sok kiegészítővel pedig még izgalmasabb ez a páratlan (ha mégsem az, maximum korrigáljuk egy munkással) élmény. A kisebb kiegek kicsit változtatnak csak a játékélményen, a szőlőbirtokos új kiegészítő pedig azért jobban, sokkal több lehetőséget biztosítva, aminél még a veteránoknak is újra fel kell venniük a fonalat. Ja, azt említettem már, hogy több mint 20-féle hercegséget építhetünk be, mindegyiknél teljesen más elrendezéssel, akár változtatható szabályokkal? Igen, bámulatos, mi mindent kapunk egyetlen csomagban. És hogy milyen minőségben…

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mert az Awaken Realms továbbra is tudja, hogy mitől döglik a lény, hogyan lehet bevonzani a játékosokat. Az új dizájn nagyon jól mutat, már akár a sima táblán és tokenekkel is. A közösségi gyűjtés során elért extrák persze még inkább dobnak az összképen, bár a használatuk nem kötelező, így ha valaki hidegrázást kap a miniktől, annak sem kell az új kastélyokat, karaktereket asztalra tennie. Ha azonban valaki igazán nagyot akart dobni (na, nem a kockával, mert arra ennek sajnos nincs hatása), akkor egyfelől a playmatot is behúzta, ami a normál játéktábla szerepét veszi át, rendkívül igényes formában, miközben a játékostáblák maradnak az alapdobozban lévő rétegelt táblák, külön hellyel mindennek, hogy semmi se csúszkáljon el. Aztán ott vannak az akril lapkák, amikkel a pontjelzőtől a munkásokon át a területlapkákig minden lecserélhető (ha valaki ugyanúgy nem szereti a koszoló karton elemeket, mint én, annak erősen ajánlott ez is), a csúcs pedig a 3D Terrain csomag, amiben az épületektől a legelőkig minden 3D-s elem, nagyon látványos külsővel, persze nem kevés pénzért. A vicc az egészben, hogy aki a kampánynál már lefoglalta a játékát Kánai Zolinál, az egy akrillal és playmattel megszórt verziót mindennel együtt már 60 000 forintért behúzhatott, de ma már ez mindenhol 100 000 forint körül van, ami mutatja, mennyire érdemes figyelni mind a KZ KöZös szervezései Facebook csoportot, mind az aktuális kampányokat. Az biztos, hogy a The Castles of Burgundy remek játék, és szerintem ez a kiadás minden extrájával együtt megéri az árát, miközben rengeteg játékalkalomra és -órára elegendő tartalmat biztosít. Végül a dobozban is jól el tudtam pakolni mindent (az elején küzdöttem vele), egyedül talán az nem tiszta, hogy ha a szőlő akrilok kétoldalasok, akkor a területlapkák hátoldalára miért nem lehetett ugyanúgy felrakni a szabályokat, mint a sima karton elemeknél. De azt hiszem, hogy ha más társasjátékoknál is ez lenne a legnagyobb probléma, egy sokkal jobb világban élnénk. A The Castles of Burgundy: Special Edition egy fantasztikus játék fantasztikus kiadása, egy fantasztikus partnertől!

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Kickstarterek.hu-nak! A játék főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai elsajátításához kell némi angol nyelvtudás. Akik idejében beszálltak a kampányba, egy nyomdai minőségű, nagyon igényesen elkészített magyar szabályfüzetet is kaptak a rendelésük mellé.)