Kánai Zoli tényleg kifejezetten a különlegességekre megy rá, no és azokra a társasjátékokra, amik valamiért neki is tetszenek, akármilyen közösségi gyűjtésbe nem száll be. Az Ostia kampányánál pedig volt lehetősége lecsapni az Aqua Garden minden jóval megpakolt változatára, amiből egy pakkal be is szerzett, így limitált mennyiségben, de itthon is elérhetővé vált a társas és annak számos kiegészítője. És bár elsőre kicsit tartottam tőle, a látvány és a téma miatt csak beneveztem rá, amit nem is bántam meg. De nézzük is, hogy miről van szó! 

Aqua Garden

  • Hazai partner: Kickstarterek.hu 
  • Kiadó: uchibacoya
  • Tarsasjatekok.com adatlap
  • Típus: kompetitív
  • Játékosok száma: 1-4 fő
  • Játékidő: átlagosan 40-60 perc
  • Korcsoport: 15+
  • Nehézség: 2,14/5
  • Ajánlott fogyasztói ár: a Kickstarterek.hu-nál 50 000 forint

Ha azt a témát vesszük alapul, hogy a természettel kapcsolatban kell valamit menedzselni, közben élővilággal telítve az adott területet, bőven van választék, és bizony ez a tematika kellően népszerű – mi magunk is nagyon szeretjük a természetben, növényekkel és állatokkal kapcsolatos társasokat. Nos, a japán fejlesztésű játékban mindenki egy-egy helyi lakost alakít, aki úgy gondolja, hogy itt az ideje a városban egy szép akváriumot üzemeltetni, ahol számos tengeri élőlényt be lehet mutatni a vendégeknek. Hogy miért találta ki mindenki egyszerre ezt az üzleti lehetőséget, az jó kérdés, de a történeten ez mit sem változtat: a lényeg, hogy a különböző helyekre eltérő élőlényeket telepítsünk be úgy, hogy az oxigén is elég legyen számukra, illetve ne is falják fel egymást. Szerinted menni fog? Naná! 

A cápával vigyázz!

Az Aqua Garden már a dobozát tekintve is különleges darab, egy kellemes borítóképpel, ami alatt aztán számos egyedi meeple található, tengeri növényekkel és különböző halfajtákkal, teknősökkel, amik játékosszám függvényében kerülnek húzózsákba, onnan pedig egyfelől a főtáblára teszünk egy-egy darabot, minden egyes mezőre, valamint a sea boardra, ami a tengeri kínálatot jelenti. A játékosok kapnak egy-egy játékoslapot, tulajdonost és alkalmazottat, valamint feedeing event kártyát és bevételi tokent. Továbbá a játéktérre felkerül négy darab véletlenül választott milestone kártya, amikhez a játékosok egy-egy achievement tokenjét is odakészítjük. És alapesetben ennyi a felkészülés, de nehezített változatban sem sokkal bonyolultabb, elvégre akkor még három “advanced fish card” is a játéktér része, a hozzá való meeple-ökkel.   

De nézzük magát a játékmenetet, ami oltári egyszerű, elmagyarázni viszont sokkal tovább tart. Lényegében minden esetben a játékos sorrendnek megfelelően leghátsó játékos lép előre a játéktábla sávján, amennyit csak akar, viszont attól függően, hogy hova érkezik, utána két akciólehetősége van. Az egyik, hogy ha olyan mezőre lépett, ahol van egy tengeri élőlény, akkor azt elveszi és ideiglenesen a saját táblája mellé teszi. Ezután pedig a saját tábláján 1-3 mezőt (pénz ráfordításával akár 5-öt is) lép, az óra járásával megegyező irányban. Ha eközben átlépi a Feeding Event-jelzőt, akkor a saját kártyája szerint kaphat némi pénzt, amennyiben az azon lévő követelményeknek a saját, jobb oldali két tartálya megfelel, avagy olyan élőlényeket telepített be, amik ott megvannak határozva. Akárhogy is, de ha befejezte a lépést, onnantól a két szomszédos akvárium egyikébe be kell telepítenie azt az állatot, melyet a tábláról vett el.

Azonban a betelepítésnek is vannak feltételei. Alapvetően egy tartály 4 oxigén-egységgel rendelkezik, de ez növénnyel bővíthető, akár hatra, és ugye ennek megfelelően lehet bármit is elhelyezni az adott tankban. A korál, egy sima hal, vagy egy csikóhal például 1 egységet fogyaszt el, de egy teknős vagy egy cápa már kettőt. A cápa ráadásul halakkal és teknőssel (érthető módon) nem költöztethető össze, míg a teknősnek szüksége van hínárra. Így tehát muszáj sakkozni, főleg, hogy a milestone kártyák különböző kombinációkat kívánnak meg, amiket teljesítve azonnal letehetjük az adott lap sorban következő helyére az achievement tokenünket, ami, minél előbb teljesítjük a feladatot, annál több győzelmi pontot jelent. Közben bármikor vásárolhatunk a tengeri tábláról állatot vagy növényt, amit egyből lehelyezhetünk valamelyik, az asszisztenssel szomszédos tartályba. Sőt, a milestone kártyáknál, ha mi teljesítjük először a feladatot, akkor extra élőlény a jutalmunk, amit viszont azonnal és bármelyik akváriumunkba betehetünk. A második akciólehetőség pedig a sötétebb mezők nyújtotta reklámozás, amivel a táblán lévő kombóknak és összegeknek megfelelően juthatunk bevételi forráshoz. 

Amennyiben valaki lépett, mindig a következő, leghátul álló játékos jön és így tovább, míg a játékosok el nem érnek a sáv végére. Ekkor új körsorrend alakul ki, újabb élőlények kerülnek a zsákból a mezőkre (akár olyanra is, ahol maradt az előző fordulóból), a negyedik fordulót követően pedig győztest hirdetünk, ami az akváriumokban lévő kombók, a milestone kártyák, a végső beérkezések, valamint a megmaradt pénzmennyiség alapján kapott pontok kiszámolásával derül ki. Szóval tényleg nagyon egyszerű játékról van szó, aminél élőlényeket gyűjtünk be és helyezünk el, ügyelve a korlátozásokra, miközben próbáljuk teljesíteni a követeléseket. Ha pedig a nehezített verziót választjuk, igazából az sem sokkal komplexebb: ekkor ugyanis három kártya még a játéktérre kerül, a kártyához tartozó meeple-ökkel, és annyiban változik a játékmenet, hogy amikor sötét mezőre lépünk, a bevétel helyett kifizethetünk egyetlen egyet az elérhető extra állatok közül, amit aztán bárhova letehetünk, viszont ilyenkor mást nem vásárolhatunk, az asszisztenst nem mozgathatjuk.

Amiért ez fontos, az az, hogy a játék végén az extra élőlények különböző módokon további győzelmi pontokat hozhatnak: a polip például minden, vele együtt elhelyezett halért pontot ad, míg a rája már a teljes akváriumodban lévő összes halért. A bojtorjánhal azonban a cápáknak hála nyújt extra bevételt. És lényegében a különböző kiegészítők is ezt a témát bontogatják tovább, avagy plusz állatokat és kártyákat hoznak játékba, így gömbhalat, rákot, vidrát vagy óriáskalmárt, ami természetesen mind különböző jutalmakat jelent, akár még ahhoz is szorzót rendelve, hogy az utolsó fordulóban a tulajdonos meeple hányadik helyre futott be. De a legérdekesebb talán az Outdoor kiegészítő, amely minden játékosnak ad egy plusz kártyát és meeple-t a játék elején, ez pedig fordulónként egy különleges képességet vagy extra bevételt biztosít.

Prémium érzet?

Beszéljünk először a komponensekről. A doboz nagyon szép, első kibontásnál el is varázsol a gyönyörű, egyedi meeple-rengeteggel, amik között aztán tényleg minden van, pláne a kiegészítők birtokában. Még az achievement tokenek is fából vannak, ahogy a bevételjelző, sőt a kártyák is kifejezetten jó minőségűek. Itt azért megvan a prémium érzet, illetve annak a hangulata, hogy valami különlegesség akadt a kezünkbe. Amit sajnálok viszont, az a játékostáblák vékonysága, ezek ugyanis simán lehettek volna vastagabbak, esetleg rétegeltek, ha már KS-változatról beszélünk, mert ezeket a vékony lapkákat már a bolti változatoknál is csak szájhúzással fogadja az ember. Ráadásul úgy érzem, hogy a feeding event kártyákból, de még a nehezített lapokból is kevés került az alapjátékba, és míg utóbbiak hiányát a kiegészítők orvosolják, előbbi tényleg fájóan visszafogott számban érkezik, noha milestone lapokból sincs azért olyan nagyon sokkal több. Némi tartalom így elfért volna a csomagban, pláne a meglehetősen borsos árat figyelembe véve. Ami mondjuk, már inkább az utolsó darabok sajátossága, hiszen az első, különálló kampánynál még olcsóbb volt a pakk, de ahogy fogyott, telt az idő, felértékelődött. Ilyenformán, és mert ritkaság (a kiadónál nem kapható), már érthető az elszállt 50 000-es összeg, ami a piactereken is jellemző (csak éppen a nemzetközi postázás nélkül, ami úgy 60 000-ig tolja a költséget), de erre már keveseknek van pénze egy ilyen, úgymond kisebb társasjáték esetében, miközben nagyobb csomagokat adnak ennyiért. Hozzáteszem, hogy sajnos. Sajnos, mert az Aqua Garden minden hibája és az ára ellenére is különlegesség, nemcsak témáját, de hangulatát is tekintve.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Mindezt úgy mondom, hogy tényleg egyszerű játékról beszélünk, de ez soha nem válik zavaróvá, még úgy sem, hogy személy szerint például egyre inkább a 3-as és 3,5-es nehézségű társasokhoz vagyok szokva. Az egésznek van egy jó ritmusa, jópofa a kialakítása, ahogy pedig elkezdjük beépíteni az akváriumot, egyre szebbé válik az asztalkép. Természetesen itt is hatása van a szerencsének, pláne, amikor betelepítenénk valamit, de az asszisztens pont teljesen máshol van, ilyenkor némi elégedetlenkedést kiváltva az akvaristából. Ettől függetlenül viszont egy kedves, jópofa, cuki (az a vidra, egyem meg!) társasjátékról van szó, amit az első szabálymagyarázat után nagyjából bárki megért (így az ajánlás ellenére már 8 éves kortól simán működhet), és ami nemcsak családoknak, de baráti társaságoknak és pároknak is tökéletes lehet, pláne a tengeri élővilágot kedvelők körében. Ha jobb lenne egy-egy komponens, vagy az ára alacsonyabb volna, simán mondanám, hogy kötelező azoknak, akiket vonz a téma, de így is azt tudom javasolni, hogy ha némi mérlegelést követően még mindig ott van az emberben a kíváncsiság, vagy a “kell!” érzés a látottak és olvasottak alapján, akkor mindenképpen érdemes beruházni a kiegészítőkkel ellátott csomagra, amíg egyáltalán kapható. Mert az Aqua Garden megérdemelne egy kicsit több figyelmet is, ahogy élőlényei is a törődést, amit a játékosok a betelepítés folyamán nyújtanak.

(A tesztpéldányt köszönjük partnerünknek, a Kickstarterek.hu-nak! A játék főleg ikonokkal kommunikál, de szabályai elsajátításához kell némi angol nyelvtudás. Rajongói fordításról nem tudunk.)

Társasjátékos hírekért kövesd a rovat Instagram-oldalát