• Bemutatkozott az AMD új videokártyája, a Radeon VII
  • Az Nvidia elnökét nem nyűgözte le a kártya

A tegnapi nap folyamán beszámoltunk róla, hogy az AMD gyártástechnológiában szintet lépett, mind processzora, mind videokártyája immáron 7 nanométeres csíkszélességen készül. Az AMD Radeon VII-t az Nvidia Geforce RTX 2080 ellenfelének szánja a gyártó, és bizony hasonló árazást is kapott: mind az RTX 2080, mind a Radeon VII 700 dolláros ajánlott fogyasztói áron kerül a piacra.

„Kiábrándító. A teljesítmény pocsék és nincs semmi újdonság. Nincs ray tracing, nincs mesterséges intelligencia. Csak 7 nm HBM memóriával, ami alig tartja a lépést a 2080-nal. Ha bekapcsoljuk a DLSS-t, lezúzzuk. Ha bekapcsoljuk a ray tracinget, lezúzzuk.” – mondta el a PC Worldnek adott interjújában Jensen Huang, az Nvidia elnök-vezérigazgatója.

Nem ritka az ilyen vagy hasonló szájkarate a két cégóriás között, sőt volt már fordított is a helyzet, úgyhogy meg sem lepődünk. Bár minden szentnek maga felé hajlik a keze, és nekünk, vásárlóknak valóban jó a választási lehetőség, valamint az előzetes adatok alapján pedig egy percig sem nevezhető „rossznak” a Radeon VII. De ha már megengedhetjük magunknak a horrorösszeg leszurkolását, akkor már érdemes elgondolkozni, hogy ugyanezen az áron egy potenciálisan több funkcióval bíró (igaz, jelenleg jobbára kihasználatlan), és azok nélkül is ugyanúgy teljesítő kártyát is kaphatunk.

amdvsnvidia.jpg