• Azonos márkanév alatt nem jelenhet meg Nvidia és AMD kártya
  • Az Nvidia ezzel kigolyózza a neves gaming brandekből a konkurenciát

Először tisztázzuk, hogy mi is az a partneri program, melyet módosított az Nvidia: a GeForce Partner Program (röviden: GPP) értelmében készíthet harmadik fél (pl.: Gigabyte, ASUS, MSI, EVGA, stb.) Nvidia chipekkel felszerelt kártyákat. Eddig tiszta sor, hasonló megállapodással rendelkezik az AMD is a partnereivel.

Csakhogy a HardOCP értesülései szerint az Nvidia módosította ezt, melynek értelmében mostantól a egyes gaming brandek alatt (pl.: Gigabyte AORUS, ASUS ROG) csak és kizárólag Nvidia kártyákat árulhatnak. Magyarán, ha az ASUS az ROG laptopokban Nvidia chipeket szeretne látni, akkor azonos márkajelzésű (ROG) laptopok nem kaphatnak AMD GPU-t. Tehát az Nvidia kisajátítaná magának a jól bejáratott márkaneveket és a konkurenciát „natúr” dobozokba kényszerítené.

Ráadásul úgy fest, hogy ez már nem csak pletyka, a Gigabyte és az MSI már lépett is: a Gigabyte Aorus hivatalos honlapján már nem találni AMD kártyát a termékek sorában, és az MSI is az Armor termékvonalába szorítja át az AMD GPU-it. Véleményünk szerint ez az Intel és az AMD között létrejött partnerségre adott válaszlépés lehet, kíváncsian várjuk az AMD (és kissebb részben az Intel) reakcióit.

amdvsnvidia.jpg