Erre a problémára nyújt gyógyírt a CD Projekt által indított Good Old Games nevű internetes bolt, melyről már ejtettünk pár szót itt az oldalon (sőt egy, a neve alapján dél-amerikai felmenőkkel rendelkező cikkíró a blogjában is írt róla). A lényeg tehát a következő: a Good Old Games -- avagy röviden GOG -- oldalán 6, illetve 10 dollárért olyan klasszikusokhoz juthatunk hozzá, melyek már sehol sem kaphatóak, ráadásul minden programot XP ill. Vista kompatibilissé varázsoltak a kiadó programozói. Igazán nagy bátorságra vall, hogy minden program másolásvédelem nélkül válik letölthetővé, tehát amit egyszer letöltöttünk, azt attól kezdve akárhány gépre felpakolhatjuk és minden gond nélkül futtathatjuk. A letöltés egyébként a Steamhez hasonlóan működik abból a szempontból, hogyha egyszer megvettünk egy címet, akkor azt bármikor letölthetjük újra és újra.

Ha már csak ennyit nyújtana ez a szolgáltatás, már akkor is sokan a CD Projekt irodájának ajtaja előtt imádkoznának, pedig még nincs vége. A GOG folyamatos támogatást biztosít az oldalon kint lévő játékokra. A letöltött játékkal együtt kaphatunk modokat, játékzenéket (MP3 formátumban), háttérképeket, avatarokat, és természetesen ezekért nem kell már fizetnünk semmit. A támogatásba természetesen az is beletartozik, hogy ha gond lenne valamelyik programmal, elég csak dobni egy e-mailt a GOG csapatának, akik megpróbálnak minél előbb segíteni (már a fórumon is látszik, hogy igazán segítőkészek a srácok).

Azok a Jó Öreg Játékok...bétaAzok a Jó Öreg Játékok...bétaAzok a Jó Öreg Játékok...béta

Jelenleg a nyílt béta fázisában tart az oldal fejlesztése, ami azt jelenti, hogy tulajdonképpen már minden működőképes, de folyamatosan válnak elérhetővé az újabb és újabb lehetőségek. Akik már beregisztráltak az oldalra, azok láthatják, hogy milyen impozáns nevek vehetők meg máris. Álljon itt a lista a mai napon elérhető címekről:

1nsane
Conquest of the New World
Descent + Descent 2
Descent 3 + Expansion
Die by the Sword + Expansion
Earthworm Jim 3D
Evolva
F/A-18E Super Hornet
Fallout
Fallout 2
Fallout Tactics
Freespace + Expansion
Freespace 2
Giants: Citizen Kabuto
Hostile Waters: Antaeus Rising
Invictus: In the Shadow of Olympus
Jagged Alliance 2: Unfinished Business
Kingpin: Life of Crime
Lionheart: Legacy of the Crusader
M.A.X. + M.A.X. 2
MDK
MDK 2
Messiah
Original War
Perimeter
Redneck Rampage Collection
Sacrifice
Shattered Steel
Shogo: Mobile Armor Division
Soldiers: Heroes of World War II
Stonekeep
Toca Race Driver 3

Remélem minden játékos számára vannak olyan címek a listában, amiket olvasva jóleső érzés tölti el. Az oldal szerint minden héten csütörtökön már ki lesz írva, hogy az azt követő kedden milyen új játékok fognak megvásárolhatóvá válni (csak tájékoztatásképp, jövő kedden már elérhető lesz a Colin McRae Rally 2005 és az Operation Flashpoint GOTY Edition).

Hogy tovább fokozzam az élvezeteket, aki korábban külön jelentkezett a bétatesztre és szeptember 22-ig vesz egy játékot, az ingyen választhat mellé egyet az Interplay által kiadott játékok közül.

Azok a Jó Öreg Játékok...béta  Azok a Jó Öreg Játékok...béta  Azok a Jó Öreg Játékok...béta

A végére hagytam a feketelevest, mert sajnos az is van. A fizetés nem a legegyszerűbb, bár aki gyakran vásárol külföldről, annak nem mondok újdonságot. Jelenleg csak Visa vagy Mastercard bankkártyákkal lehet fizetni a játékokért. Akinek azonban lehetősége van rá, és be szeretné szerezni ezeket az örökzöld játékokat, már tudja, hol kell keresnie őket.

(Az alábbi képek a Fallout-ból és a Sacrifice-ból valók, melyek megvásárolhatók a GOG oldalán.)