A Nintendo megmutatta a világnak, hogy a HD grafika bizony nem minden. Amikor 2006-ban megjelent a Wii, sokan kritizálták alacsony felbontása és gyenge hardveres képességei miatt, mégis vezető géppé lépett elő az eladási listákon, szemben a bivalyerős PS3-mal és Xbox 360-nal. Most azonban riasztó adatok láttak napvilágot. Az idei szeptember eladási adatai szerint mindössze 245 ezer gép talált gazdára, 45%-kal kevesebb, mint tavaly ilyenkor. Lehetséges, hogy a Microsoft és a Sony technológiai előnye megverte a Nintendót? A cég hiába termelt milliárdokat a Wii-vel és a DS-sel, ha a konkurenciával ellentétben képtelen a megújulásra. Az Xbox 360 és a PS3 ráadásul előrukkolt saját mozgásérzékelős megoldásával, ezzel letaszítva a Wii-t a kuriózumok trónjáról. Noha az idei évre mindenki a Wii HD bemutatását várta a cégtől, ez nem történt meg, s bár s 3DS osztatlan sikert aratott az E3-on, a nagy gépek versenyében alulmaradt az öreg N. Kérdés tehát, hogy mit lehetne -- illetve mit kéne -- tenni?

Metroid: Other M JátékképekMetroid: Other M JátékképekMetroid: Other M Játékképek

Nos, a CVG összeállított egy listát arról, mit kell a cégnek fejleszteni a következő konzolon ahhoz, hogy versenyképes maradhasson a konkurenciával. Az első pont a HD grafika, mely valljuk be, tényleg alapkövetelmény manapság. Igaz ugyan, hogy a legtöbb Wii játék SD-ben is ugyanolyan élmény, mint HD-ban, a tény, hogy ma már egy emulátor segítségével is képesek vagyunk PC-n 720p-ben Mario Galaxyzni, nagy pofont jelent a Nintendónak.

A második pont a 3D, melyről Mijamotó már kijelentette, hogy nem valószínű, hogy benne lesz a gépben, lévén a szükséges tévék nagyon drágák, és valószínűtlen, hogy egyhamar elterjednek. Bár ebben igaza van a mesternek, ne feledjük, hogy a Nintendo pont a 3D-vel robbantott a legnagyobbat az utóbbi időben, ergo mégsem kellene teljesen elvetni a lehetőséget. Meg aztán mekkora jó lenne már, ha a Wii 2 egy szemüvegmentes 3D-s kijelzővel érkezne... Tudom-tudom, álmodjak csak, úgyse lenne pénzem megvenni 1000 dollárért.

Mario Kart WiiMario Kart WiiMario Kart Wii

A harmadik és negyedik pont kvázi összefügg, lévén az új címekről és az achievementekről van szó. Michael Pachter, a híres-hírhedt elemző már kifejtette véleményét a dologgal kapcsolatban. Szerinte a Wii 2-nek komoly online támogatásra lesz szüksége az achievementek meghonosításához, melyhez, ha jobban belegondolunk, simán társulhatna pár sosem látott arc és játék. Szeretjük Mariót, Linket és a többieket, de ne már, hogy "csak ennyi" fér ki a nagy N ajtaján!

Az utolsó pont az innováció. Nos, ez szerintem elég felesleges példa, hisz a Wii és a 3DS is az innováció segítségével adja el magát. Annyit azonban hozzá lehet fűzni, hogy a HD grafikát nem csak esztétikai szempontból lenne érdemes kifejleszteni, hanem a játékélmény javítása érdekében is. Mert hisz több pixel többet mutat, a pálya pedig részletesebb, tágabb lehet tőle.

Super Smash Bros. BrawlSuper Smash Bros. BrawlSuper Smash Bros. Brawl

Akárhogy is lesz, az bizonyos, hogy a következő Nintendo-gép már fejlesztés alatt áll (erre maga a cég igazgatója, Ivata is többször utalt). Az viszont, hogy mikor jön és milyen lesz, kérdéses. Bár lehetséges, hogy előbbi válaszra nem kell annyit várnunk, ha a Wii tényleg ilyen ütemben veszít a vonzerejéből.

(A képek a Metroid: Other M-ből, A Mario Kart Wii-ből és a Super Smash Bros. Brawlból származnak, ebben a sorrendben.)