• Brad Pitt szerint karrierje utolsó szakaszába lépett, már csak egy lábon áll
  • A GQ Magazin királycsináló producerként vázolja a jövőjét
  • De láthatjuk őt A gyilkos járat és Margot Robbie oldalán a Babylon főszereplőjeként
  • Tarantino szerint Brad Pitt ösztönös színész, ösztönös tehetség

Elnézve a Volt egyszer egy… Hollywoodban villantott felsőtestet vagy Az elveszett város mutatványait, Brad Pitt fiatalosnak, ereje teljében lévő férfinek tűnik, akinek ösztönös színészi tehetségéről már a kilencvenes években megbizonyosodhattunk. A Thelma és Louise, a Hetedik, a Harcosok klubja, a 12 majom, a Blöff, a Becstelen brigantyk és sok más kiváló film sztárja mégis úgy nyilatkozott a GQ Magazin friss számában, hogy már nem sokáig viszik a lábai, öregszik.

Az ötvennyolc éves Pitt szerint karrierje utolsó szakaszába lépett. „Ez a végső szemeszter vagy trimeszter. Milyen lesz ez a szakasz? És hogy akarom tölteni?” – teszi fel a kérdést. Bár a cikk nem szolgál közvetlen válasszal, leginkább termékeny producerként, amolyan „irodalmi királycsinálóként”, félig-meddig mecénásként láttatja a népszerű színészt.

Az európai szemlélettől kissé idegen látásmódot képviselő portrécikkben megemlítik Pitt közelgő produceri munkáit. Lehet is szemezgetni, érdemes kiemelni az Ana de Armas főszereplésével készült Marilyn Monroe életrajzi filmet, a Me Too mozgalmat elindító ügy történetét bemutató She Saidet, a The Three-Body Problem című sci-fi regény adaptációját vagy a Chris Cornell doksit. Pitt egyébként korábban akár saját filmjei (pl. Z világháború), Adam McKay rendezései (pl. AlelnökA nagy dobás), az általunk is méltatott, Oscar-jelölt Minari, a Ha/Ver, Scorsese A téglája, illetve a netflixes Okja mögött ott állt producerként.

Nem készül visszavonulni a színészettől, sőt heteken belül láthatjuk őt – egészen parádés színészgárda kíséretében – A gyilkos járat botladozó bérgyilkosaként. Később Damien Chazelle a hangosfilm születését bemutató munkájában tűnik fel Margot Robbie oldalán (a Whiplash és a Kaliforniai álom rendezőjével egyébként először dolgoznak együtt). Egyelőre nem tudni, hogy Jon Watts (Pókember-trilógia) két alvilági problémamegoldóról szóló filmjének mikor kezdődik a forgatása, Pitt és George Clooney viszont már aláírt a főszerepekre.

A cikkből egyébként kiderül, hogy Brad Pitt hat éve terápiás csoportban szokott le a cigiről. „Nagyon klassz férfi csapatom volt, igazán személyes, zárt és biztonságos. Láttam más embereket, akiket felvettek, miközben kiöntötték a lelküket, és ez számomra borzasztó” – magyarázta. Elárulta, hogy egy prosopagnosia nevű betegségben szenved, vagyis rettenetes az arcmemóriája. Végül pedig kitért a zene gyógyító hatására, amikor enyhén depresszív évei kerültek szóba.

Természetesen senki sem várja Brad Pitt „nyugdíjazását.” A The Hollywod Reporter Quentin Tarantinot idézi, aki szerint ő a nagyvászon egyik utolsó filmsztárja. „Akkor tudatosult ez bennem, amikor a Becstelen brigantykat készítettük. Amikor Bradet vettük, nem azt éreztem, hogy a kamera lupéján keresztül nézek. Olyan volt, mintha egy filmet látnék. Egyszerűen a kép négy kerete közti jelenléte keltette ezt az érzést” – mondta, majd hozzátette: „Régi stílusú filmsztárra hasonlít. Igazán jóképű, igazán férfias és stílusos, érti a humort.” Tarantino szerint Pitt ösztönösen megérti a jelenetek lényegét. Ti milyennek látjátok őt? Milyen vonásaiért és melyik filmjeiért szeretitek? Írjátok meg kommentben!