• Bruce Willis arcát tavaly mesterséges intelligencia segítségével digitalizálták
  • Így forgatás nélkül rá tudják ültetni más személy arcára, esetleg egy reklám erejéig
  • Virtuálisan szerepelt is tavaly orosz távközlési hirdetésben

Bruce Willis tavasszal bejelentette, hogy beszédközpontját is érintő betegsége miatt kénytelen visszavonulni a színészettől, azonban hamarosan újra felbukkanhat a képernyőn. A hatvanhét éves színész tavaly részt vett a Deepcake nevű mesterséges intelligenciára épülő technológia programban, ami digitálisan megörökítette képmását.

Mivel Willis az arcát adta a projekthez, az eljárásnak köszönhetően anélkül is felbukkanhat a jövőben reklámokban, hogy forgatáson részt venne. A vállalat mérnökei a mesterséges intelligencia segítségével 4K minőségben megalkották a művész digitális ikertestvérét, írja a Consequence Film.

ddfownload.jpg
(A kép forrása: LA Times)

A kísérlet menete

A tieznnégy napos munkafolyamat során 34 ezer képkockát használtak fel Willis filmjeiből, például a Die Hardból és A hatodik érzékből. Az apró vizuális elemeket sebészeti pontossággal helyezték fel más alanyok arcára. A kísérlet nyilvános próbájára tavaly augusztusban került sor, amikor egy orosz távközlési reklámban jelent meg Willis arca, amihez Konstantin Solovyov állt modellt.

„Tetszik az a precizitás, amivel a karakterem elkészült. Ez egy kisfilm a hozzám közel álló akcióvígjáték műfajában. Kiváló lehetőség számomra, hogy visszamenjek az időben. A modern technológia megjelenésével kommunikálhatok, dolgozhatok és forgathatok akár egy másik kontinensen is. Vadiúj és izgalmas élmény volt, hálás vagyok a csapatnak” – írta Willis a kísérlet kapcsán hivatalos közleményében.

Digitális technika és a Star Wars

A filmipar egyébként nem a Deepcake révén kezdte alkalmazni a színészeket helyettesítő technológiát. Az új Star Wars mozitrilógiában például James Earl Jones hangját kölcsönözték Darth Vader szerepében a mesterséges intelligencia segítségével, illetve CGI animációval jelent meg a fiatal Carrie Fisher Leia szerepében a Zsivány Egyes zárlatában. Ti mit gondoltok a digitális eljárásokról? Írjátok meg kommentben!