Friss: a VG247 kérdéseire a Crytek kiadott egy közleményt, melyben tisztán cáfolják a Gamestar cikkében írtakat, és azt állítják, hogy az E3 2014-en nagyon kellemes reakciókat váltottak ki a cég játékai, melyek folyamatosan fejlesztés alatt állnak. Mit gondoltok, porhintés?

A Crytek a Crysis-sorozat és a CryEngine 3.0 sikere miatt sorra nyitotta az irodákat a különböző országokban, most viszont azt beszélik, hogy a német játékfejlesztő cég nagy bajban van, és csak a felvásárlás mentheti meg a 800 alkalmazott munkahelyét.

A hírek a német Gamestartól érkeztek, és ha igazak, akkor nagyon elkeserítő képet festenek az egykori motorkirály Crytek állapotáról. A Gamestar információi szerint az egyébként elsőrangú fejlesztőkörnyezettel megtámogatott CryEngine 3.0 legújabb változatát nem fogadták jól a GDC-n, a licencelésből befolyó összeg pedig közelében sincs annak, amit a legtöbb laikus gondolna a sok CryEngine-es játék láttán.

Ha ez még nem lenne elég, az Xbox One-ra kiadott Ryse: Son of Rome fejlesztése is vert egy nanoszöget a koporsóba, a játék munkálatai ugyanis "katasztrofálisak voltak". Állítólag a program hónapokkal a megjelenése előtt még sehol sem állt, és a Cryteknek egy csomó embert fel kellett vennie, hogy tarthassák a konzol premierjének határidejét. Csakhogy a hatalmas bővítést nem kompenzálták a Ryse eladásai, amik finoman szólva a béka feneke alatt maradtak.

Bár a Yerli-tesók szerint a Crytek egyre több pénzt kap a partnerkiadóktól, ez az összeg valószínűleg nem elég a lyukak betömésére, sőt, nem egy kiadói kifizetés késik, mert a nagyvállalatok keselyűkként várnak a Crytek összeomlására. Utóbbira enged következtetni, hogy a Gamestar későn kifizetett bérekről és elmaradt bónuszokról is ír.

Hogy mi lehet az egyetlen menekülési útvonal a Crytek számára? Nos, ha felvásárolja őket valaki -- és állítólag a WarGaming.net kész lenne megvenni a 800 dolgozót foglalkoztató stúdióhalmazt. Hogy ebből mennyi az igazság, egyelőre nehéz megmondani, az viszont tény, hogy a Crytek évek óta nem a régi, és egyáltalán nem lepődnénk meg, ha Yerliék egy nap lehúznák a rolót.

Crytek