A Wii U-t a tavalyi E3-on leplezte le a Nintendo, és bár már akkor is meglehetősen sokat mutattak belőle, technikai részletekkel nem szolgáltak. Nos, azt még most sem tudjuk pontosan, hogy milyen hardver dorombol a konzolban, de azt igen, hogy a japánok minden bizonnyal megijedtek a tabletszerű kontroller bemutatóját követő, nem minden esetben pozitív reakcióktól, és ezért terveztek egy, az Xboxéhoz hasonló gamepadet is, melyet most mint Pro kontroller mutattak be a nagyközönségnek.

Átalakult továbbá az eddig ismert Wii U kontroller is: a még mindig gyanúsan tabletnek kinéző irányító két analóg karral gazdagodott a felső sarkaiban, valamint a gombok elrendezése is változott a játékosok igényei által.

Bár kétségtelen, hogy a Wii U elődjéhez mérten az irányítási metódussal szeretne robbantani, a gyártó konzoljainak történetében először talán normális online komponenssel is gazdagodik a masina, mert hát valljuk be, a Wii ezen a téren még az első generációs Xbox Live-ot is alulmúlta. A Wii U bekapcsolásakor az első dolog, ami betöltődik, a Miiverse, mely a Nintendo saját közösségi hálója: barátlista, üzenetek, "fal", szóval minden, amit a konkurensek kitaláltak az elmúlt hat évben. A Miiverse 3DS-re is jön majd.

Alant a Nintendo hivatalos E3 előtti Wii U bemutatója látható; igaz, hogy fél óra hosszú, de mindent itt leírt dolgot vizuálisan is prezentál, szóval érdemes átpörgetni.