Igazán érdekes tanulmánnyal álltak elő Írország legrégebbi egyetemének, a dublini Trinity College kutatói, "The speed of sight: Individual variation in critical flicker fusion thresholds" címmel, amit meg sem próbálunk magyarra fordítani, de a lényeg, hogy egyes emberek több villódzást tudnak érzékelni másoknál.

Mindezt úgy vizsgálták, hogy nagyon gyorsan villogó fényeket mutattak több mint 80 embernek, és azt figyelték, ki-mennyire látja folyamatosnak a fényt. Pl. voltak olyanok, akik folyamatosnak látták az 1 másodperc alatt 35-ször  felvillanó fényt, de olyanok is akadtak, akik nem. Ebből viszont az következik, hogy egyesek képesek lehetnek több képkockát látni, mint mások, ez pedig az atlétákat és a gamereket is érinti, a tanulmány szerint ugyanis így több vizuális információhoz juthatnak ugyanannyi idő alatt.

"Véleményünk szerint az egyéni észlelési sebességben megfigyelhető különbségek olyan nagy sebességű helyzetekben válhatnak nyilvánvalóvá, amikor valakinek azonosítania, vagy követnie kell gyorsan mozgó tárgyakat, mint például a labdasportokban, vagy ahol a virtuális jelenetek gyorsan váltakoznak, mint például a kompetitív játékok világában. Egyeseknek már azelőtt előnyük lehet, hogy felvették volna az ütőt és elütötték volna a labdát, vagy megfogták volna a kontrollert, és beugrottak volna valamilyen only fantasy világba." - árulta el Clinton Haarlem doktorandusz.

Haarlem és a kollégái összesen 88 alanyt vizsgáltak, férfiakat és nőket egyaránt, 18-35 év között. Az eredmények alapján nincs nagy különbség a nemek között. MIt szóltok mindehhez?