Március 17-27. között tizenkettedik alkalommal is megrendezésre kerül a Frankofón Filmnapok. Huszonhárom filmet láthat a közönség a budapesti Uránia és Toldi moziban, az Art+ Cinemában és a Francia Intézetben. A legnagyobb nemzetközi filmfesztiválok versenyprogramjából, valamint a César-díj jelöltjei és nyertesei közül csemegéznek a szervezők. Mások mellett vászonra kerül Paul Verhoeven (Elemi ösztön, Csillagközi invázió, Robotzsaru, Az emlékmás) botrányoktól övezve bemutatott Benedettája és Jean-Pierre Jeunet (Amélie csodálatos élete, Delicatessen) Hosszú jegyesség című kultikus rendezése.

Történelmi filmek, melodrámák, vígjátékok, családi filmek, thriller, krimi, musical és több dokumentumfilm került a kínálatba. Az esemény nyitófilmje François Ozon legújabb alkotása, a Minden rendben ment. Különleges kiegészítő programok is színesítik az eseménysorozatot. Március 18-án Horror Filmmaratont tartanak, másnap a Laurent Garnier: off the record című film vetítése után pedig electro party lesz a Toldi moziban.

Március 17-én, csütörtökön 20 órakor az Uránia Nemzeti Filmszínházban François Ozon legújabb alkotása, a tavaly Cannes-ban debütált, március végén forgalmazásba kerülő Minden rendben ment nyitja majd a 12. Frankofón Filmnapokat, André Dussollier-valés Sophie Marceau-val a főszerepben.

Horror Filmmaraton

Március 18-án 16:45 órakor kezdődik a Toldi moziban a Horror Filmmaraton, melynek keretében három alkotást nézhetnek meg egymás után a műfaj iránt érdeklődők.

Henri-Georges Clouzot: Ördöngösök

A II. világháború után felvirágzó film noir méltán világhírű klasszikusa az ötvenes években játszódik. Egy francia kisváros sivár iskolájában Michel, az igazgató zsarnoki szigorral uralkodik a diákokon, a tanári karon és szívbeteg feleségén. Az elgyötört asszonynak talpraesett kolléganője segít kivitelezni a benne gondolatban lassan megérlelődő gyilkosságot.

Nyers

A vegetáriánus Justine sem úszhatja meg az egyetemi gólyák beavatását, aminek az is része, hogy nyers húst etetnek vele. Az újonnan szerzett tapasztalat nem marad következmények nélkül. Justine-ből előbújik a valódi énje. Julia Ducournau 2016-os horrorja.

A betolakodó

A Béatrice Dalle főszereplésével készült opuszban a várandós Sarah egy autóbalesetben elveszíti a férjét. Négy hónappal később egyedül tölti a Szentestét, ám az éjszaka közepén egy váratlan vendég veri fel a ház nyugalmát. Az Alexandre Bustillo-Julien Maury rendezése 2006-ban került mozikba.

Electro party

Március 19-én az elektronikus zene egykori úttörőjének harmincéves pályafutását bemutató Laurent Garnier: off the record című dokumentumfilm vetítése után techno party lesz a Toldi moziban.

Különlegességek

A 12. Frankofón Filmnapokon a francia filmek mellett szerepel egy-egy belga, svájci, tunéziai, marokkói és kanadai alkotás is.

  • Mia Hansen-Løve a Cannes-i versenyprogramban debütált filmje, a Bergman szigete - Tim Roth-tal a főszerepben
  • Jacques Audiard szintén Cannes-ban bemutatott, négy önmagát kereső fiatal történetét ábrázoló, szexualitással átszőtt Ahol a nap felkel Párizsban című alkotása
  • a Cannes-ban Queer Pálma-díjjal értékelt Intenzív találkozások című vígjáték
  • a startupok coolságát könyörtelen humorral kikezdő Foglalkozása: szülő című vígjáték
  • valamint A kis Nicolas és az elveszett kincs című családi film a későbbiekben hazai forgalmazásba kerülnek.