• Magyar előzetest kapott A professzor és az őrült
  • Egy őrültnek titulált férfi (Sean Penn) tízezer szócikket ír a korszakos Oxford lexikonba
  • A szakmunkát és jó hírű szekesztő professzorának (Mel Gibson) hitelességét is kétségbe vonják

Mel Gibson már a Halálos fegyver ötödik részét tervezi, miközben épp a Continental című John Wick sorozatot forgatja. Magyarországon azonban csak idén kerül mozikba két korábbi filmje, a Veszélyes, illetve A professzor és az őrült. Utóbbi hazai bemutatója annak ellenére húzódott mostanáig, hogy Gibson mellett Sean Penn alakítja a másik címszereplőt, illetve Eddie Marsan (Úriemberek, Deadpool 2) és Natalie Dormer (Trónok harca) is feltűnik benne. Ráadásul a külföldön 2019 óta látható opusz jó értékeléseket kapott az online filmes adatbázisok felületén.

mv5bn2jkmzkxm2qtmjkzyy00otywltg3ndqtzty4ymfmodm0ndhmxkeyxkfqcgdeqxvynzg5mziyoav1.jpg

A századelőn játszódó történet, amiben egyébként a fiatal Churchill is feltűnik, a korszakos jelentőségű Oxford English Dictionary megszületése körül forog. A lexikonok szerkesztője, Dr. James Murray gyanútlanul látogatja meg a tízezer szócikket önként megíró férfit, aki évek óta küldi leveleiben a hibátlan tartalmakat. Eleinte úgy gondolja, hogy a postai íven feltüntetett Broadmoor Elmegyógyintézet egy különc tudós szerzet munkahelye, meglátogatva az intézményt azonban kiderül, hogy annak pácienséről van szó. Murray professzor megbízik az őrültnek titulált férfiben, alkalmazza őt, ezáltal viszont saját hírnevét és lexikonja hitelességét is elkezdi megkérdőjelezni a közvélemény.

mv5bytnknzq2ogetnjbmmc00ogvlltgdf5otqtnwe3mzfjmtljm2zlxkeyxkfqcgdeqxvynzi1nzmxnzmv1.jpg
(A képek forrása: IMDB)

Magyar premierdátumot egyelőre nem hirdettek, a szinkronizált előzetest mindenesetre alább láthatjátok. Nektek hogy tetszik a film hangulata és története?