Joel és Ethan Coen időtlen filmje a kilencvenes években sztár státuszba emelte a testvéreket. A mai napig számtalanszor hivatkozott krimit 1997-ben hét Oscarra jelölték, amelyek közül a legjobb eredeti forgatókönyvnek és a legjobb női főszereplőnek járó díjat el is hozta. 

A történet szerint Jerry Lundegaard autókereskedőnek (William H. Macy) komoly pénzügyi nehézsége támad. Apósa kerek perec elutasítja, hogy anyagilag támogassa legújabb tervét. A szánalmas, eladósodott minnessotai üzletember kétségbeesett lépésre szánja el magát. Felbérel két piti bűnözőt (Steve Buscemi, Peter Stormare), hogy rabolják el a feleségét (Frances McDormand), és azután a váltságdíjat a dúsgazdag apósától szeretné kizsarolni. Az emberrablásból azonban a véletlenek fatális összjátéka folytán bődületes balfogások sorozata lesz. Elszabadul a pokol, egymást követik a véres események.

fargo-film.jpg

A film műfajilag nehezen körülhatárolható. Talán a krimi műfajához sorolják legtöbben, de fekete komédiaként, drámaként, vígjátékként és thrillerként is sokan hivatkoznak rá. A Fargoban minden benne van a Coen-testvérek jellegzetes stílusából. Szereplői komikusak és kiszámíthatatlanok, cselekménye a legfeszültebb krimikkel vetekszik, miközben látványvilágában és hangulatában a teljes elszigeteltséget és kilátástalanságot idézi. A történet pedig mindemellett tele van brutalitással a legváratlanabb pillanatokban. Steve Buscemi vagy Frances McDormand alakítása minden bizonnyal sokak számára emlékezetes, de a teljes szereplőgárda hibátlanul van összeválogatva. A legizgalmasabb szál viszont a film utóélete, ami a főcímben elhelyezett kommentárral áll kapcsolatban, és amely rengeteg vitát váltott ki annak idején. A poént nem szeretnénk lelőni, de aki kíváncsi rá, annak itt az alkalom, hogy megnézze a Fargot, az HBO GO műsortárában.

Korábbi ajánlóink: