Holnap országszerte mozikba kerül a Jurassic World új epizódja, a korábban trilógiafinálénak kikiáltott Világuralom (Dominion). Már csak a Jurassic-univerzum fontosabb szereplőinek összeboronálása miatt is izgatott lehet a közönség, a film pedig valószínűleg meggyőzi majd a Universalt, hogy folytassák a szériát. Ugyan bőven találni kivetni valót Colin Trevorrow rendezésében, a legtöbb kortárs blockbusternél kifinomultabb produkciót látunk, ami végig pengeéles és izgalmas marad. A lehetséges utódját korábban megnevező direktor ismét bizonyította, hogy ért a sok szálon futó dramaturgiai szerkesztéshez, szereti az érzelmes történeteket, illetve érdekes dilemmákkal képes gazdagítani a sci-fi műfajt.

1132.jpg
(A kép forrás: Port)

A Nagy Csapat visszatér

Elsősorban a Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Sam Neill, Laura Dern és Jeff Goldblum közös jelenése miatt vártuk a premiert. Klasszikus filmszériák esetében a régi és az új szereplők ünnepélyes keretek között megszervezett találkozása általában rosszul sül el. Elrettentő példaként említhető a közelmúltból a Szellemirtók legutóbbi felvonása, míg a műsoron lévő filmek közül a Dumbledore titkaiban történt hasonló: a Harry Potter spin-off alkotói szembeszökő erőltetettséggel igyekeztek összefésülni sokféle karaktert. A Világuralom írói azonban – a Sikoly alkotóihoz hasonlóan – pontosan tudták, hogyan kell végrehajtani a „reunion-műveletet.” A siker kulcsa, hogy valamennyi fontos karaktert fenyegetés alá vonja a forgatókönyv, így céljaik érthetővé, tetteik motiválttá válnak. Kezdetben, az expozíció első fél órájában fennáll a veszélye, hogy a túl sok helyszín miatt nem tud kellően belemélyülni a cselekmény izgalmaiba a néző, de szerencsére teljesen letisztult marad a történetvezetés. Sőt a párhuzamos, egymás tükörjeleneteiként is felfogható események szépen keresztezik egymást a történet közepén. Trevorrow a régóta ígért őskori nyitányt sem átallott kivágni, nehogy túlbonyolítsa az amúgy is apró szekvenciákból felépülő nyitányt. Okos húzás volt továbbá – blockbuster mércével számítva – szabad teret engedni a színészeknek. Valamennyi főszereplő megtalálta a maga útját és szerepét a filmben. Dern és Howard az elnyűhetetlen gondoskodó anya, Goldblum a rocksztár, Chris Pratt pedig a mackós apa és kalandor archetípusát öltötte magára.

mv5bmtm0ntc4yjetmzflyy00zdlilwe0mdctzti3mjbkzguymja0xkeyxkfqcgdeqxvynju2ntcymzyv1.jpg
(A képek forrása: IMDB)

Giccs

Tartalmát tekintve több ponton kifogásolható, sőt giccsesnek nevezhető a film. A helyenként negédes párbeszédek, a szuperhősfilmeket idéző álfilozofikus narráció és a végjáték „ember-dínó érzékenyítő” képsorai nem válnak a produkció javára. A teljes körű happy endhez való ragaszkodás is hamisnak tűnik. Roland Emmerich 1998-as rossz emlékű Godzillájához hasonlítható a film alapelve, miszerint a jók csapatából és a legalább egy mondattal rendelkező ártatlan karakterek közül nem halhat meg senki. Rendkívül feszült menekülés szekvenciák váltogatják egymást, mégis sokszor szembetűnő az a körülményeskedés, amit az erős és dinamikus dínók bemutatnak, csak hogy ne kelljen azonnal lecsapniuk bizonyos áldozataikra. Egymással, erkölcstelen karakterekkel, illetve az arctalan alakokkal kíméletlen módon elbánnak a ragadozók, amikor azonban egy főhős kerül velük szembe teljesen eszköztelenül, inkább addig vicsorognak rá, míg az ki nem vágja magát szorult helyzetéből. Súlyos hibája a filmnek továbbá a főgonosz pongyolán kidolgozott karaktere. Nem ismerjük indíttatásait, ráadásul nem tűnik igazán sátáni vagy rejtélyes alaknak. A gyenge ellenlábas miatt kevésbé feszült a történet. Összehasonlításként: a Jurassic Park vele párhuzamba vonható alapítóját világos külső jegyekkel, mozdulatokkal és egy hangzatos szállóigével ruházta fel annak idején Steven Spielberg és Richard Attenborough.

mv5bngzlmze2yjatzge5nc00mzg0lwjmyjetmtvingizmme1ymuxxkeyxkfqcgdeqxvymtkxnjuynqv1.jpg

Hatást gyakorol

Colin Trevorrow rendezése kétségkívül erős mentális és vizuális hatást gyakorol az emberre. Egyfelől egészen a fináléig terjed az aprólékosan megtervezett, suspense-ban gazdag menekülésjelenetek sora. Több erőteljesen horrorisztikus szituációt látunk, amihez a cselekmény helyszínéül szolgáló dzsungelszerű erdő és az egykori bánya labirintusosan kanyargó útvesztője kiváló táptalajt nyújt. Az alkotók figyeltek arra, hogy sokféle dínó fajt láthassunk, akik a Godzilla Kong ellen mintájára összemérhetik erejüket. Különösen a Giganotosaurus felbukkanására koncentrálnak az alkotók. Akik gyerekkori kedvenc ragadozóikat akarják látni a mozikban, értékelni fogják a filmet. Érdemes megemlíteni a 3D-s vetítés látványosságát, bár a speciális képminőség nem emeli meg jelentősen az élményt (a szemüveg kényelmetlenségét pedig továbbra sem sikerült kiküszöbölni). Végül, de nem utolsó sorban szólni kell egy technikai jellegű problémáról: manapság egyre általánosabb tendencia a blockbusterek hangerőszintjének bántó emelkedése, ami nem a mozi, hanem a produkció döntése. Utóbbi főleg a zenei betétekre vonatkozik, a zajok-zörejek hangdinamikája a nagyobb mozikban tökéletesen kivehető és elősegíti a nézői élményt.

A Világuralom fő erényei a karakterek sorsának ízléses keresztezése, kiélezett suspense-szituációk szakadatlan ábrázolása, illetve gondolatébresztő állításai. Éles kritika éri a kvázi-monopolhelyzetbe került innovációs multicégeket és ellenőrizhetetlen státuszukat. Az alkotók politikai korrupciót feltételeznek a háttérben. Trevorrow figyelmeztet a bolygó ökoszisztémájának megzavarásából származó veszélyekre, a génkísérletek beláthatatlan következményeire, végül pedig felhívja a figyelmet az állatokkal való harmonikus együttélés ideájára. Arra sajnos nem tér ki pontosan a film, hogy mi lehet az emberiséget veszélyeztető ragadozók szerepe a Földön, illetve a tudományos innováció helyes útjáról sem esik szó. A Világuralom ígéretesebben indul, mint ahogy végződik, a fenti állítások ugyanis többnyire a játékidő elején fogalmazódnak meg. Giccses happy endre való törekvése is sokat csorbít a történet élén, ami főleg Spielberg klasszikusához mérten lehet zavaró. Összességében azonban, amit a film vállalt, teljesíti. A rajongóknak alighanem tetszeni fog az új Jurassic World epizód.