A Jurassic World: Világuralom ezen a héten kerül a magyar mozikba. A rendezőnek, Colin Trevorrow-nak, régóta hangoztatott célja az, hogy egységes egésszé kovácsolja mind a hat filmet – különösen az egymástól eléggé független Jurassic Park-trilógiát –, és lezárja eme sztoriszálat. Egyúttal szeretne új utakat nyitni a franchise jövőjének. Mert bár nem is olyan régen, az Owen Grady-t alakító Chris Pratt azt állította, hogy a Világuralom lesz az utolsó a franchise-ban, Trevorrow már a Bukott birodalom óta sokszor elmondta, hogy lesznek még filmek, sőt sorozatok is. Például júliusban indul a Krétakori tábor ötödik, egyben utolsó évada, szóval már csak ezért sem lehet a Világuralommal vége a franchise-nak, hiszen egy hónappal a premier után máris jön az új tartalom.

Na, kicsit elkanyarodtam. Szóval, az alkotók igyekeznek egységes egészet alkotni, az erre való törekvések pedig már régóta mennek a háttéranyagok gyártásában. Most viszont a vírusmarketingnek hála minden eddiginél komolyabb összefonódásokat láthatunk, amik jelzik, hogy ez egy egységes univerzum. Most ilyen érdekességeket szedtünk össze nektek.

jurassic-world-dominion.jpg

Kép forrása: Flicks

A vadon élő dínók kezelése

A Jurassic-franchise univerzuma telis-tele van különféle szervezetekkel. Nagyvállalatok, mint az InGen és a Masrani Global Corporation, vagy olyan nonprofit magánszervezetek, mint a Claire Dearing által létrehozott Dinoszauruszvédő Csoport (Dinosaur Protection Group; DPG). Ám miután a Jurassic World: Bukott birodalomban a dinoszauruszok elszabadultak a világban, hála Eli Mills aukciójának és annak, hogy Claire-ék kiengedték a még fogva lévő állatokat, új problémák merültek fel.

2019-ben ennek kezelésére jött létre a nemzetközi Department of Prehistoric Wildlife (DPW), aminek feladata a vadon élő dinoszauruszok monitorozása, befogása és a lakosság tájékoztatása. A Jurassic World: Világuralomban fontossá váló szervezet a film víruskampányában is kiemelt szerepet kapott, ugyanis ehhez köthető a Dinotracker nevű weblap, ahol a különböző dinoszaurusz-észleléseket követhetjük nyomon képekkel, videókkal, és érdekes információkkal színesítve.

jurassic-world-dinotracker.jpg

Világuralom

A dinoszauruszok elszabadultak, ott vannak nemcsak az Egyesült Államokban, de Európában, Ázsiában, Afrikában és Ausztráliában is. De hogyan lehetséges ez? A Jurassic World: Bukott birodalomban csak pár tucat példányt engedtek szabadon. Nos, egyrészt, Eli Mills több dínót is eladott különböző alvilági figurának, akik széthordták az állatokat a Földön. És, ha több milliárd dollár és ötven mérföld elektromos kerítés sem volt elég ahhoz, hogy az őskori állatok a helyükön maradjanak, akkor valószínűleg nem a maffiafőnökök és hadurak fogják pórázon tartani a szauropodákat.

A másik, hogy Millsék eladták a DNS-eket, illetve az InGen 20 éven át féltve őrzött klónozási technológiáját is. Ennek hála lényegében bárki, akinek van elég pénze egy labor felállításához, képes lehet magának dinoszauruszt gyártani. Az egyik ilyen lelkes amatőr csapat nem más, mint az InGen legrégebbi riválisa, a Biosyn, aminek jelenlegi vezérigazgatója, Dr. Lewis Dodgson bérelte fel ’93-ban Dennis Nedry-t, hogy lopjon a cégnek dinoszaurusz embriókat. A Biosyn pedig nem is tétlenkedik, a Jurassic World: Világuralomban több új dinoszaurusz is a cég nevéhez köthető.

Ugyanitt érdemes megemlíteni egy másik rivális céget, a Mantah Corpot, ami már be is mutatott néhány új dinoszauruszt. A Krétakori tábor láthatatlan ellensége saját szigetet tart fent a Nublartól nem messze, ahol az InGentől ipari kémkedés során ellopott DNS-eket és technológiákat felhasználva gyártott nemcsak saját dinoszauruszokat, de saját hibrideket is. Sőt, ez a cég még attól sem rettent el, hogy a Sorna szigetről elhozzon néhány Tyrannosaurust, és azt a Spinosaurust, amellyel a Jurassic Park 3-ban Grantéknek is meggyűlt a baja.

A Pteranodonok sorsa

Valószínűleg kevésbé ismert tény, hogy a Sorna szigeten két különböző Pteranodon faj élt. Az egyiket Az elveszett világ: Jurassic Park végén láthattuk. Ezek viszonylag kicsik voltak és szabadon éltek. A Jurassic Park 3-ban feltűnő másik, sokkal nagyobb példányokat viszont még akkor sem engedték szabadon, amikor a Clarissa nevű hurrikán miatt evakuálták a szigetet. Hogy miért, azt nem tudni. Talán azért, mert ezek a természetellenesen megnövelt példányok (majdnem akkorák, mint a világ legnagyobb szárnyas élőlénye, a Quetzalcoatlus) sokkal agresszívebbek voltak, mint kisebb társaik, és nemcsak hallal, de más hússal is táplálkoztak. Tehát, ha kijutottak volna a szigetről, nagyobb veszélyt jelentettek volna az emberekre.

Ez meg is történt 2001-ben, amikor Dr. Grant és csapata, a Spinosaurus elől menekülve bekerült a Pteranodonok óriási kalitkájába, és véletlenül nyitva hagyták a kaput. Három óriási Pteranodon szökött el a Sornáról, és egészen a kanadai Vancouverig jutottak. Itt fogta el őket az InGen Biztonsági Divíziója Victor „Vic” Hoskins vezetésével. Simon Masranit annyira lenyűgözte a csapat hatékonysága, hogy Hoskinst kinevezte a divízió élére. Az akcióról egy rövid videó is készült, amit a DPW elérhetővé tett.

Több Velociraptor is van

Bár a Jurassic World: Bukott birodalomban Eli Mills azt mondta, hogy Kék az utolsó élő Velociraptor, mint annyi minden másban, ebben is hazudott. Bár Kék, mint laboratóriumi körülmények között létrehozott Velociraptor, valóban az utolsó, a DPW Dinotracker szolgáltatásának hála nem is olyan régen kiderült, hogy a Sorna szigeten szabadon szaporodó (így már szennyezett DNS-sel bíró) raptorok szintén élnek és virulnak, sőt néhány eljutott a kontinensre is. Egy túrázó a kanadai Ontario mellett a kocsijához visszamenet találkozott egy hímmel és egy nősténnyel. Szerencséjére élve megúszta a találkozást.

Érdemes tudni, hogy az említett Mantah Corp a saját szigetén szintén létrehozott két Velociraptort, ám ezek sorsa jelenleg még nem ismert. Először a Jurassic World: Krétakori tábor negyedik évadában tűntek fel, és valószínűleg visszatérnek az ötödikben is.

Kirby Nagyvállalat

Paul és Amanda Kirby a Jurassic Park 3-ban azért bérelte fel Dr. Alan Grantet, hogy kísérje el őket a Sorna szigetre egy kis sétarepülésre. De valójában a fiúkat akarták megmenteni, a Grantnek kiállított csekk pedig kutyagumit sem ért. Ugyanis a Kirby Nagyvállalat nem létezett, Paul mindössze egy kis boltot vitt az oklahomai Enidben lévő West Gate Plázában, Kirby Festék és Csempe néven, ahol fürdőszobai kellékeket is árultak.

Mr. Kirby-nek azonban 2001 óta felvihette az isten a dolgát, merthogy egy Marion megyében elfogott Compsognathus-ketrece egy olyan utánfutón áll, amin a Kirby Nagyvállalat (Kirby Enterprises) logója fityeg. Vagyis a kitalált cég 2001 után valódivá vált, és mivel egy Pteranodon virít a logón, Paul valószínűleg a Sornán átélt kalandot is felhasználta cége felvirágoztatására.

Ezek tehát azok az érdekességek, amik összekötik a Jurassic-franchise filmjeit, de távolról sem az összes. Érdemes átböngészni a Dinotracker oldalát, ha teljesen fel szeretnénk készülni a június 8-tól a mozikban megtekinthető Jurassic World: Világuralomból. És ne felejtsétek, július 21-én érkezik meg a Netflixre a Jurassic World: Krétakori tábor 5. évadja is, ami szintén kötődni fog a mozifilmhez.