Kezd terebélyesedni a ZeniMax és a Facebook közötti “per-háború”, azt nem mondjuk, hogy elmérgesedni, mert azon talán már túl vagyunk. A ZeniMax mostanra mindenkinek nekiment már, akinek köze van az Oculushoz: az id Software társalapítóját, John Carmacket lopással; az Oculus egyik alapítóját, Palmer Luckeyt titoktartási szerződés megszegésével vádolták. Majd nekimentek a Facebooknak és legomboltak az Oculus tulajdonosáról 500 millió zöldhasút különböző jogcímeken, igaz az eredeti cél 4 milliárd lett volna. De itt nem állnak meg, tovább folytatják a pereskedést egészen addig, amíg van mibe kapaszkodni - a cél pedig az Oculus Rift forgalmazásának ellehetetlenítése vagy annak bevételeiből egy szelet kihasítása.

Itt tartunk most, amikor is John Carmack – miután a legutóbbi perben minden vádpontban ártatlannak ítélték – úgy tűnik bemutatja az ujjast a ZeniMaxnak, és a változatosság kedvéért most ő pereli a médiacéget. Az apropója pedig az, hogy lévén az id Software társalapítója, 22,5 millió dollárral még mindig tartozik neki a ZeniMax abból a 150 millióból, amiben az id Software felvásárlása kapcsán megegyeztek. Az olyan korszakalkotó akciójátékokat jegyző stúdió, mint a Wolfenstein, Doom és Quake még 2009-ben került a Bethesdát is birtokló médiavállalat tulajdonába és azóda adósa Carmacknek, saját állítása szerint legalábbis.

Az ügyhöz még hozzátartozik, hogy a legutóbbi per során John Carmack a lopás vádja ellen ellenkeresetetet nyújtott be, melyben állította, a ZeniMax számos ponton megsértette munkavállalói szerződését - ezt a bíróság akkor elutasította, ugyanakkor nem találta bizonyíthatónak a lopás vádját sem. A ZeniMax fejleményekkel kapcsolatban kiadott közleménye szerint “Szemmel láthatólag lelkifurdalás nélkül, az eddigi jogsértéseire vonatkozó bizonyítékokat semmibe véve Mr. Carmack újra próbálkozik. Várjuk a lehetőséget, hogy a bíróságon szembenézzünk legutóbbi vádjaival”

dims.jpg

Minden jel szerint egy jó darabig ellesznek a srácok egymás oda-vissza perelgetésével, a amerikaiakat illető sztereotípiák egyikének friss táptalajt szolgáltatva. Szerintetek megunják valaha?