Régre, pontosabban 2014-re nyúlik vissza a Zenimax és az Oculus, valamint utóbbi tulajdonosa, a Facebook közötti viszály, melynek újabb fejezete zárult most le. Röviden összefoglalva az eddig történteket, a Zenimax állítása szerint az id Software egyik alapítója, John Carmack miután otthagyta a céget, nem csak adatokat lopott tőlük, hanem Palmer Luckey e nélkül egész egyszerűen nem lett volna képes megalkotni az Oculust, ráadásul titoktartási szerződést is szegett. A két cég nem jutott dűlőre egymással, így a szavakat tett követte, a Zenimax ismét perre vitte az ügyet.

Az eljárás most a végéhez ért, a texasi bíróság ítéletet hozott. A döntés értelmében lopás nem történt, legalábbis az ítélőtáble ezt nem találta nem bizonyíthatónak. Ellenben a titoktartási szerződést megszegték, és ezért összesen 500 millió dollár kártérítés megfizetésére kötelezte az alpereseket.

  • Az Oculus mint cég, 200 milliót fizet a titoktartás megszegésének kihasználásáért, további 50 milliót a szerzői jog megszegéséért, és még 50 milliót hamis megjelölésért fizet
  • Ehhez hozzáadódik Palmer Luckey 50 milliós bírsága, szintén a hamis megjelölés vádpontjában
  • És végül Brendan Iribe (az Oculus társalapítója) ugyanezen pontban elkövetett bűnössége okán 150 millió megfizetésére köteles

A tárgyalás végeredményét félsikerként könyvelte el mindkét fél: az Oculus azzal takarózik, hogy az ítélet szerint lopás nem történt, és természetesen fellebbezne; a Zenimax pedig érttelemszerűen a titoktartási szerződés megszegése okán kiszabott pénzbírságot tartja jó eredménynek. Igaz, az eredeti cél 2-4 milliárd dollár megfizettetése volt, éppen ezért, vagy ennek ellenére nem áll meg itt a Zenimax, kilátásba helyezte, hogy ha csak ideiglenesen is, de visszahívatná a boltok polcairól az Oculus Riftet. Az ügy tehát még koránt sem ért véget, a fejleményeket figyelemmel követjük.

oculus-rift-0001.jpg