Megrázó hír futott végig tegnap a filmvilágban: hetvenhárom éves korában elhunyt Olivia Newton-John. A hivatalos tájékoztatás szerint dél-kaliforniai farmján, családja és barátai körében távozott. A négyszeres Grammy-díjas angol-ausztrál énekes-színésznő hosszú ideje küzdött mellrákkal. 2018-ban nyilvánosan beszélt arról, hogy harmadszor is diagnosztizálták nála a betegséget.

9989114olivianewtonjohn.jpg
(A kép forrása: Metropol)

A kezdetek

Olivia Newton-John 1948-ban született az angliai Cambridge-ben, de öt éves korában családjával Melbourne-be költözött. Egy tehetségkutató győzteseként indult énekesnői pályája, tini lánybandájával az ausztrál country- és popzenei műsorok állandó résztvevője volt. 1973-as Let Me Be There című dalával TOP 10-be került, de ebben az időszakban adta ki az I Honestly Love You című számot is.

Grease

A (PomádéGrease főszereplőjeként vált híressé huszonkilenc éves korában. Csekély színészi múlttal rendelkezett a forgatás idején, az általa megformált ausztrál cserediáklány, Sandy mégis kultikussá vált a mozivásznon. „Szerintem senki sem gondolhatta, hogy egy film közel negyven év múltán is híres és népszerű marad. […] Nagyon szerencsés vagyok, hogy a részese lehettem” – nyilatkozta Newton-John 2017-ben. Travoltával közösen és szólóban előadott dalai közül jó néhány sláger lett. Leghíresebb betétjei a filmből a You’re The One That I Want, a Summer Nights és a Hopelessly Devoted To You.

Az énekesnő

Énekesi pályája a diszkó korszak alatt, a hetvenes évek végén, nyolcvanas évek elején jutott csúcsra. A Grease premierje után, szintén 1978-ban jelent meg Totally Hot című lemeze. Utóbbi stílusváltást jelent karrierjében, hiszen az albumborítón sötét bőrruhában pózol. 1980-ban szerepelt az Electric Light Orchestra közreműködésével készült Xanadu című musicalben – a film legsikeresebb dala a címadó szám és a Magic lett. 1981-ben még inkább a felnőtt témák és az idősebb közönség felé fordult, a Physical pedig a nyolcvanas évek egyik jellegadó slágere lett.

Nyugodjon békében!