pcguru-ajanlott590x150.jpg

Suunto, Polar, Garmin. Három jól ismert gyártó, melynek termékeit, sportóráit naponta milliók és milliók használják, hogy monitorozzák tevékenységeiket, futásukat, űzzék azt amatőr, haladó vagy profi szinten. És bár ezen cégek között a Garmin a legfiatalabb, hiszen az 1980-as évek végén alapították, azt nem lehet mondani, hogy termékei gyerekcipőben járnának. Nem, hiszen ez az amerikai-svájci cég mindig az élen járt az innovációban, és ezt bizonyítja a legújabb sport-/okosóra, a Garmin Insticnt 2 Solar Tactical Edition. Hogy miért? Mindjárt elmondjuk!

Okos napfürdő

A Garmin 2020-ban mutatta be az Instinct első változatát, amit a cég kifejezetten a kemény igénybevételre tervezett. Az Instinct 2 pedig még tovább növeli ezt a követelményt, noha, aki valóban egy „okos” okosóráról vált a Garmin Instinct 2-re, annak kezdetben fura lehet néhány megoldása, de ez az érzés rövid időn belül elmúlik, és rajongója lesz az órának, hiszen elképesztő tudással rendelkezik.

Ugyanakkor ez a tudás nem látszik a csomagoláson, hiszen egy puha kartonpapírt kell lehúzni a másik puha kartondobozról, mely az órát, némi olvasnivalót, és egy töltőkábelt rejt, amire aztán vagy szükség lesz, vagy nem, de erről egy kicsit később. Az óra külseje leginkább a Casio G-Shock család digitális tagjaihoz hasonlítható: masszív, katonai szabvány szerint megalkotott műanyagtokkal, szilikon szíjjal, és öt gombbal rendelkezik, ami egyben azt is jelenti, hogy nincs érintésvezérlés, ami több mint három évnyi Samsung és Honor óra használata után kifejezetten rossz tapasztalat volt, legalábbis egy kis ideig.

instinct21.jpg

Az óra használatba vétele természetesen egy első töltéssel és egy Garmin Connect fiók létrehozásával és összekapcsolásával történik, ezután pedig már semmi sem állhat a nagy kaland útjába. Lehet azt mondani, hogy az Instinct 2 Solar Tactical Edition a fegyveres erők állományának legjobb társa lesz, de a sokat túrázók, az extrém sportok szerelmesei is szeretni fogják, míg a futóknak továbbra is a Forerunner sorozat lehet a megfelelő választás.

A Garmin Instinct 2 Solar Tactical Edition legnagyobb előnyét a neve rejti, hiszen ez egy napelemes óra, ami megfelelő fénymennyiség mellett szinte korlátlan üzemidőre képes, de egy feltöltéssel is simán elvan, majdnem egy hónapot. GPS használattal, aktív edzéssel ez természetesen csökken, azonban még így is köröket ver minden más órára.

És hogy mit tud? A hívásindításon, hívásfogadáson, üzenet-küldésen kívül gyakorlatilag mindent. Rengeteg sportmódot (futás, súlyzós edzés, jóga, elliptikus tréner, biciklizés, szobabiciklizés, úszás medencében, sí, triatlon, evezés, pilates – csak, hogy a legfontosabbak említsük), véroxigén-szint és egész napos pulzus-mérés, iránytű, éjjellátó és taktikai mód, mellyel fogságba esés esetén egy gombnyomással lehet törölni az órán lévő összes adatot, naptár, alváskövetés, napkelte, napnyugta, időjárás közlése, óraszámlapok, telefon/óra megkeresése, üzenetek fogadása emojikkal együtt, a sort pedig napestig lehet folytatni.

instinct22.jpg

A Garmin Instinct 2 Solar Tactical Edition önmagában is erős, de igazi tudását a Garmin Connect alkalmazással összekötve mutatja meg. Ez a program mindent közöl: azt, hogy egy alvás mennyire tölti fel energiával a testet, az egyes tevékenységek mennyivel merítették le az „elemeket”, milyen az ember stressz szintje, mennyit ivott az illető, hány intenzív perce volt egy napon, egy héten. Itt lehet a túrázáshoz térképet létrehozni, amelyen az óra végig is vezet, amolyan vaktérképes módon, de baleset esetére be lehet állítani a vészhelyzeti értesítést is. Kihívásokat lehet teljesíteni, kitűzőket szerezni, az edzéseket pedig órákig elemezni, köszönhetően a rengeteg rögzített adatnak.

garmin-connect.jpg

Egészség mindenek előtt

A Garmin Instinct 2 Solar Tactical Edition óra valóban egy prémium tudású óra, rengeteg funkcióval, prémium árral. Igen, hiszen a Garmin termékének ezen változata 200 ezer forintba kerül, ami nagyon soknak tűnhet, de vásárlás után egy héttel az ember már beleszeret a tudásába, az általa kínált lehetőségekbe. A Garmin Instincthez képest a fejlődése kézzelfogható (pl. Garmin Pay, de csak a Solar modelleknél, Garmin IQ kompatibilitás, mellyel alkalmazásokat, óraszámlapokat lehet az eszközre telepíteni).

Az ár pedig, nos, az annyi amennyi. A Garmin Instinct 2 a legjobban talán a Fenix-családdal áll rokonságban, amely, mint tudjuk, az amerikai-svájci cég top, high-end brandje. Akit nem zavar a monokróm és gombokkal vezérelhető kijelző, a mikrofon/hangszóró hiánya, az ennél jobb okos/sportórát nem találhat 200 ezer forint alatt, hiszen évekig társként funkcionálhat, nemcsak a sport, de mindennapi egészségünk követésében is.