Az időmérés egyidős az emberiséggel, noha évezredek alatt a módszere sokat változott. Az ősi Egyiptomban napórákat használtak, a középkori Európa találmánya volt a homokóra, majd az 1800-as évek végén, 1900-es évek elején tömegesen jelentek meg a karórák, a búr háborúk és az első világháború következményeként. Egymás után alapították az óramanufaktúrákat, az olyan nevek pedig, mint a Breitling, a Patek Philippe, a Longiness, a mai napig státuszszimbólumnak számítanak.

A neves márkák mellett megjelentek a divatmárkák, a 2010-es évek elején-közepén pedig ismét átalakult az óraipar: elterjedtek az aktivitás mérésére is alkalmas viselhető eszközök, valamint az okosórák. És bár a két kategória között van némi átfedés, alapvető funkciók választják el őket egymástól. A Guru oldalain is több ilyet bemutattunk már (pl. Huawei Watch GT, Huawei Watch GT2e), most pedig egy kifejezetten olcsó, 15 ezer forintba kerülő órát veszünk górcső alá, ami a Haylou Solar nevet kapta, és a Xiaomi termékcsaládjába tartozik.

A Haylou Solart év elején jelentették be, és majdnem félévet kellett várni a magyar premierre. A több mint egy hónapos próba után biztosan ki lehet jelenteni, hogy árához képest nagyszerű eszközt alkotott meg a Haylou, éppen ezért simán el lehet nézni neki az apróbb hiányosságait. A Haylou Solar kör alakú fém óraházat kapott, melynek jobb oldalán egyetlen gomb található. Elegáns, de az óra nagy mérete miatt inkább férfiaknak ajánlott, hiszen a 240x240 pixeles kijelző átmérője 3,52 cm, amihez hozzájön még a keret. A szíj a megszokott, egyszerűen cserélhető, 22 mm-es gumi: hihetetlenül kényelmes, és az első hosszú évek alatt, amely nem okozott allergiás reakciókat.

 xiaomi-haylou-solar.jpg

A külalak tehát szép, na, de milyen belül? Meglepően jó: van 12 sportmód, stopper, visszaszámláló, időjárás előrejelzés, alvásfigyelés, kalóriaszámlálás, értesítés, telefonkeresés, pulzusfigyelés, zenevezérlés, a beépített GPS viszont hiányzik. A 12 sportmód nem tűnik soknak, de ami van, az a legtöbb embernek elég. Van többek között futás, gyors séta, biciklizés, spinning, futópados futás, foci, kosárlabda, evezés: az útvonalat lehet követni a telefonnal, a Haylou Fit alkalmazáson keresztül.

A folyamatos pulzusfigyelés egy hosszú futás alkalmával nagyon jól jön, de VO2-mérés nincs, nem lehet intervalokat beállítani, arra ott vannak a fejlettebb (és több tízezerrel drágább) Polar, Garmin és Suntoo órák. Az óra vezérlése a megszokott módon történik: ujjmozdulatokkal, jobbra-balra, felfelé-lefelé húzás alatt az óra kellően reszponzív, akadást nem lehet tapasztalni, a menürendszer pedig kellően logikus felépítésű ahhoz, hogy akár egy tini, akár egy idősebb is tanulás nélkül használhassa.

xiaomi-haylou-solar-sport-modes-01.jpg

Az értesítés monitoring jól és rosszul is működik. A Facebook messenger üzeneteket gond nélkül megjeleníti, azonban egy Viber üzenet már nem jön át: egy „null” villan fel az óra kijelzőjén. Ennek működése alkalmazásról-alkalmazásra változik, azonban egyszerűen javítható, és remélhetőleg egy firmware frissítéssel a jövőben megoldódik a probléma. A hívásokat csak elutasítani lehet (a hívó neve megjelenik), felvenni nem, hiszen a készüléknek sem mikrofonja, sem hangszórója nincs, de ebben az árkategóriában ezt nem is lehet elvárni.

Ahogy azt sem, hogy millió és egy letölthető számlapja legyen. A Haylou Solar zárt rendszerrel és öt számlappal rendelkezik, melyek között van analóg/digitális és funkcionális: nem nagy a választék, de a legfontosabb adatokat le lehet olvasni mindegyikről. A funkcionalitás egyik komoly tényezője az, hogy milyen időközönként kell töltőre rakni az órát. Állandó pulzusfigyeléssel simán kibír két hetet az akku, de ennek az időtartama természetesen attól függ, hogy hány alkalommal eddzünk, milyen szolgáltatásokat használunk (pulzusfigyelés nélkül egy hónap a hivatalosan kommunikált készenléti idő). A töltő mágneses csatlakozású, meg kell keresni az illesztési pontot, ahol megragad, és nem ereszti: ezt két-három próbálkozás után már automatikusan meg lehet találni.

Összegzésként kijelenthető, hogy a Haylou Solar egy remekül megtervezett óra lett, kellemes tudással, néhány apró hibával és egy ellenállhatatlan árcímkével. Ekkora összegért legtöbbször noname, kínai termékeket lehet venni, a Haylou mögött azonban ott áll a mára második legnagyobb okostelefon-gyártóvá előlépett Xiaomi által kínált minőség. Hibáit szoftveresen lehet orvosolni, de az talán többet mond minden szónál, hogy amióta megvan a Haylou Solar, a Samsung Galaxy Watch 2 kikapcsolva pihen a polcon. Ez pedig hatalmas dicséret a Haylou javára.

xiaomi-haylou-solar-header-01.jpg