pcguru-ajanlott2590x150.jpg

 

Az Acer Nitro 5-szériája elég komolyan nyitott a gamer laptopok mezőnyében, durván 300 000 és 400 000 forint közé árazva az aktuális játékfelhozatallal különösebb problémák nélkül megbírkozó laptopmodelleket. Az AN515-55-75UK a széria egyik legfrissebb – és legcombosabb példánya. 

acer03.jpg

A laptopom talán Megatron

A külső alapján valószínűleg még az is automatikusan rávágná, hogy ez egy gamer laptop, aki addig csak hallotta a kifejezést, de még nem látott laptopot, amire illett is volna. Levágott, futurisztikusan szögletes váz, a hátulján vörös, rácsozott dizájn, a billentyűzet pedig bármikor gombnyomásra kikapcsolható vörös háttérvilágításban pompázik, mintha egy sci-fi film főgonoszainak személyes irodakellékét fognánk a kezünkben. Az ilyen típusú külső azonban kétélű fegyver – bár még nem üti meg azt a küszöbértéket, ahol a külsőt feleslegesen túlbonyolítottnak, agyondizájnoltnak tartom, már pont elég különleges a megjelenése ahhoz, hogy esetleg kínosan érezzem magam, ha egy irodába vagy előadásra ülnék be vele. Az elegánsan vékony kijelző 144 Hz-es képfrissítéssel és HD felbontással magasan teljesíti az elvárásokat, a laptop oldalán pedig, ugyan lemezmeghajtót már itt sem érdemes kezelnünk, szépen sorakoznak az elvárt HDMI, USB-C, különböző USB 3, Ethernet és Jack csatlakozók (utóbbiból azonban csak egy, kombinált headset-mikrofon kábelre tervezve), a töltő pedig elegánsan hátul árválkodik, így a vezeték véletlenül sem kavarodik össze a többi csatlakoztatott perifériával. Méretre és súlyra sem lehet okunk a panaszra, 363,4x255x25,9 mm méreteivel és durván 2,3 kilogrammos súlyával kellemesen el tudtam hordozni a hátizsákomban is.

acer01.jpg

A burok alatt i7-10750H processzor lapul 16 GB DDR4-es memória, 1 TB kapacitású SSD és egy RTX 2060-as videokártya társaságában, melyet egy 58 wattórát bíró Li-on technológiás akkumulátor támogat. A numerikus billentyűzet sarkán helyet kapott indítógomb bekapcsolását követően az első benyomásom rögtön az volt, mennyire csendes a hűtés – túlzások nélkül a leghalkabb az utóbbi félév során tesztelt gamer laptopok közül. Sajnos a csendnek ára is van – egyrészt a forró levegő a készülék két oldalán kerül kiengedésre, forró fuvallatba burkolva egeret mozgató kezünket, másrészt az idén tesztelt gamer laptopok közül a Nitro 5 melegedett legjobban, ami azt jelenti, hogy egy komolyabb játék futtatása során a billentyűzet feletti rész brutálisan fel tudott forrósodni. A hűtés pedig sajnos hiába halk, a beépített Acer TrueHarmony technológiát használó hangszórók legmagasabb hangerőre csavarva is csak annyira voltak hangosak, mint más modellek 70-80 százalékos hangerővel, bárhogy is állítgattam a keverőpultot, így erősen ajánlott már alapból egy külső hangfal vagy headset használata.

acer02.jpg

Munka és szórakozás

De visszatérve a modell erényeire – az SSD-nek köszönhetően természetesen a boot brutálisan gyorsan lezajlik, alig öt másodperccel a gomb megnyomását követően máris használatra kész a laptop, a sebesség pedig mind munka során, fájlok megnyitásánál, telepítésénél, mind a játékok indításánál, betöltésénél érezhető. Benchmarkhoz ezúttal is bevontam a Shadow of the Tomb Raidert és az Ashes of the Singularity: Escalationt. Előbbi maximum beállítások mellett átlagosan 70-80 fps sebességgel muzsikált, míg utóbbi az Extreme opcióval inkább 40-50 fps átlag körül mozgott. A nyári játékfelhozatal szerencsére a kezembe adott néhány elég ütős újabb benchmark opciót is, így nem állhattam meg, hogy ne próbáljam ki, hogy muzsikál a laptopon az utóbbi pár hét két legnagyobb PC-s megjelenése, a Death Stranding és a Horizon Zero Dawn. A Death Stranding a gyári Very High fokozat és VSync mellett átlagosan 70 fps körül futott, míg a Horizon az Ultimate opcióval 60 fps körül, az alá pedig csak nagyon ritkán esett. Hogy a 2060-as kártya hogy bírja majd a gyűrődést az év végén közelgő újgenerációs játékok mellett, még a jövő zenéje, ám ez a kombináció jelenleg túlzások nélkül vígan megbirkózik bármivel, ami mostanában jelent meg.

horizonzerodawn20200813213711890.jpg

horizonzerodawn20200813213311404.jpg

A helyzet úgy hozta, hogy a tesztidőszak alatt munkához is kicsit alaposabban igénybe kellett vennem a laptopot, egészen pontosan cikkíráshoz és videorögzítésekhez. A felvétel HD felbontás mellett, asztalról 120 fps sebességgel sikerült, akár a GeForce hivatalos alkalmazásával, akár külső programmal próbálkoztam, írásnál azonban ismét szembesülnöm kellett vele, miért nem szeretem az angol billentyűzeteket, mint amilyet a Nitro 5 is kapott – a magyar billentyűk detektálását még csak kibírtam volna, ám a hosszú í-t az Alt-Gr és J kombinációjával tudtam csak előcsalni, ami több óra használat után sem volt éppen kézreálló. Ellenben a laptop akkumulátora kifejezetten jól bírta a gyűrődést, ha nem játszottam, akkor töltő nélkül, folyamatos munka mellett is legalább 5-6 órát bírt.

ds20200813205718153.jpg

ashesescalationdx1120200813205117538.jpg

ashesescalationdx1120200813204835954.jpg

A Nitro 5 ugyan rendelkezik egy-két hátulütővel, apróbb kényelmetlenséggel, ám összesített felhasználói élményben nem sokkal maradt el a pár hónapja tesztelt, vastagon 500 000 felett mozgó modellektől, halk hűtésével és barátibb árcímkéjével pedig összességében még a felmerült problémákért is kárpótolhat. A Nitro 5-sorozat összességében egy jó választás, ha barátibb áron szeretnétek komolyabb erővel bíró gamer laptopot, a 75UK modell pedig egyértelműen az egyik, ha nem a legerősebb ebből a szériából.