Legutóbb a Garmin egyik legjobb sportóráját mutattuk be, a Garmin Instinct 2 Solar Tactical Edition-t, a cégnek köszönhetően pedig egy újabb eszközt próbálhattunk ki, mely sokkal inkább okosóra, mint sportóra. Persze a klasszikus Garmin-funkciókról most sem kell lemondani, így aki a gyártó termékkínálatában olyan órát keres, amit felvehet egy üzleti tárgyaláson és egy edzőteremben is, annak a Garmin Venu 2 Plus ideális választás lehet.

p1310264.JPG

Kerek szépség

Míg masszív műanyag tokjával és digitális kijelzőjével a Instict 2 Solar Tactical Edition tényleg sportóra benyomását keltette, addig a Venu 2 Plus a klasszikus óradizájnnal akar hódítani. Ez már az óra dobozáról kiderül, ami sokkal jobb benyomást kelt, mint az Instinct 2-é. A doboz felső része egy az egyben lehúzható, minőségi keménypapír, ami alatt rögtön meg lehet látni az órát. A dobozban az eszközön kívül némi olvasnivaló és a Garmin USB töltője található csak, egy Garmin fiókon kívül más nem is kell a használatba vételhez.

Itt lehet párosítani a Venu 2 Plust az okostelefonnal, ami egy kifejezetten egyszerű művelet, hiszen az alkalmazásban meg kell keresni az órát, rányomni a kapcsolódásra, majd a számokra, és már készen is áll az óra az összes kihívásra, amit csak állítunk. De mielőtt ezt megtennénk, érdemes megvizsgálni a Venu 2 Plus-t, külső szempontjából. Azt mondtuk, hogy klasszikus óra dizájnnal rendelkezik: kerek tok, gyönyörű, 416x416 pixel felbontású AMOLED kijelző, a tok jobb oldalán 3 gomb, mellyel az órát lehet vezérelni. A tok hátoldalán a szenzor található, a szíj műanyag, de az óra kapható elegáns bőr szíjjal is, csekély 20 ezer forintos felárért.

p1310265.JPG

Egy kis pluszt kér? Igen!

Az óra neve azt sejteti, hogy valami pluszt kínál az alap Venu 2-höz képest, és ez így is van. Mielőtt erre rátérnénk, az alap dolgokon kell végigmenni. A Venu 2 Plus természetesen a gombokkal vezérelhető, de van érintőképernyő, ez a kettő pedig rendkívül kényelmessé teszi a használatát. A felső gomb hosszú megnyomása hozza elő a kerekre rendezett főmenüt: itt találhatók meg a legfontosabb funkciók. Így a rendszerbeállítások, a zenelejátszó, a Garmin Pay, a telefonkeresés, és itt van az a bizonyos plusz, amiért a Venu 2 Plus a nevét kapta: az óra ugyanis, a Garmin termékek között elsőként, képes a hanghívásra.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ez természetesen bluetooth csatlakozáson keresztül történik: e-SIM nincs az órában. Ugyanakkor ez nem jelenti azt, hogy korlátlanul lehet a névjegyek között válogatni. Azokat az ismerősöket hívhatjuk, akiket a Garmin alkalmazásában felveszünk kapcsolatként. Van viszont egy tárcsázó is, itt beírva a telefonszámot bárkit lehet hívni: a hangminőség mindkét oldalon jó volt, ugyanakkor a hangerő lehetne egy picit erősebb. Forgalmas utcán nagyon kellett figyelni, hogy a beszédet megértsük. A Venu 2 Plus képes üzeneteket fogadni, és itt is van egy olyan tényező, ami sok más órából hiányzik: az üzenetekre lehet válaszolni. No nem korlátlanul, szabadon, hanem előre meghatározott, egyszerű sablonokkal, de mégis, megvan a lehetősége. Sőt, van hangasszisztens is, ezt azonban kompatibilitási problémák miatt nem tudtuk kipróbálni a RealMe telefonnal.

Természetesen a valódi okosóra funkciókon kívül a Venu 2 Plus tartalmazza mindazon sport és egészséggel kapcsolatos lehetőségeket, amelyről a Garmin nevezetes. A Garmin Connect az egyik legfejlettebb alkalmazás, amivel az egészséget és a sporttevékenységet mérni lehet: egy több mint két kilométeres gyaloglást méterre pontosan lemért, és a az edzés eredményekből is sok mindent ki lehet olvasni, például a tempót, pulzusszámot (pulzuszónákkal együtt), magasságot, ráadásul a teljesítményt a térképen is meg lehet nézni. Lehet mérni pillanatnyi egészség-állapotot (ez teljesen új funkció), illetve rengeteg sportot is lehet választani az emeletmászástól kezdve a HIIT-en és a SUP-on át az XC sielésig. A Venu 2 Plus akkuideje az okosóra/fitnessz-funkciók használatának függvényében változik: az előbb említett edzés öt százalékot merített, de általánosságban elmondható, hogy másfél hetente elég az órát töltőre rakni.

garmin-venu-2-plus-connect-gps-pc-guru.jpg

Vékony vagy vastag, ez itt a kérdés

A Venu 2 Plus az okos/sportórák között kiemelkedik tudásával, képességeivel, mégsem lehet mindenkinek ajánlani. Hogy miért? A rövid szíja miatt az óra viselése már rövid távon is kényelmetlen volt, így akik vastagabb csuklót kaptak az élettől, azok kies(het)nek a potenciális vásárlók közül, így vétel előtt mindenképpen érdemes felpróbálni. Sok embernek hiányozhat az always-on kijelző, de mivel csuklóemelésre jól reagál az óra, így ez a teszt alatt nem érintett negatívan.

A Venu 2 Plus ára kereskedőtől függően 150-180 ezer forint között változik, ez pedig egy elfogadható ár az óráért. Az Apple Watch 7 induló ára 160 ezer forint, viszont ugye csak Alma telefonokkal működik. Aztán ott van hasonló áron a Huawei Watch 3 Pro, amiben ugye van e-SIM, de nem tud üzeneteket küldeni. Így az egyedüli kérdés, hogy kinek mi a fontosabb. Az óra tetszetős, a Garmin mérnökei jó munkát végeztek, egy Venu Plus 3-tól pedig azt várjuk 2023-ban, hogy e-SIM is kerüljön bele.

Az órát a garmin.hu-tól kaptuk tesztelésre, köszönjük!