pcguru-ajanlott2590x150.jpg

Munkámból kifolyólag egy Alienware laptopot nyúzok. Nem is csoda, mert a gamer konfigurációk sokszor alaposan lenyomják az irodai gépek képességét. És a mérnöki munkára előkészített laptopok, ha hasonló nyers erővel is bírnak, árban még a játékos konfigokon is túltesznek. Persze egy ilyen gépet már igyekszik védeni az ember, úgyhogy nem lehet akármilyen ruházati márka táskájában hordani a motyót – ide komolyabb védelemre van szükség. Sokáig az Alienware saját Vindicator táskáját használtam, most pedig itt volt a lehetőség, hogy két-három hétig nyüstöljem a Genesis Pallad 550 hátizsákját is. 

Kezdjük is mindjárt az első benyomással, a táska küllemével. Fotón messze nem néz ki olyan jól a hátizsák, mint élőben. Van egy érdekes textúrája a külső borításnak, amitől első megtekintésre is igényesnek, minőséginek hat a termék. A tartása is rendben van, nem hajol saját magára a szövetanyag. Külleme alapján a Pallad 550 simán elmehet egy gamer találkozón, de van annyira visszafogott, hogy akár egy tárgyalásra is be lehessen vele ülni. (Bár a tipikus üzleti, prémium elemek, bőrborítás stb. hiányoznak – de nem is ebbe a szegmensbe készült a motyó.) A táska alapsúlya kellemes, kábé másfél kilót nyom. Nem a nettó tömegtől fogunk hátfájást kapni, az egyszer már biztos. Hogy töltve mennyire húzza majd a vállunkat, az nyilván a bele adagolt cucc mennyiségétől függ csak, de hivatalosan akár tíz kilónyi stuffot tudunk beletömni.

genesis-pallad-550-pcguru-1.jpg

Lássuk funkciói és a rakodási képességei alapján is a táskát. A legfontosabb szekció hátul található, ami 15,6-17,3"-os laptopot is képes fogadni, ráadásul elé azonnal mehet egy tablet – ha kütyübajnok vagy, a gép mellé odateheted bátran az iPadet is. A hátsó zsebben van tér a billentyűzetnek is, de megmondom őszintén, én nem raknám a laptopom mellé a Cyanosa-t. Más formatényező, ne emiatt legyen nyomódás a gépházon vagy a kijelzőn. (Érdemes megjegyezni, hogy ezen a szinten nyilván nem is a billentyűzetet sajnálná az ember.) Persze, ha mozgó home office-t tartunk fenn, vagy sokat járunk multizni, akkor azért elfér a táskában a keyboard is.

genesis-pallad-550-pcguru-2.jpg

Az elülső fiók mindjárt izgalmasabb, itt egy nagyobb headsetet vagy komolyabb fejhallgatót tudunk felakasztani, ráadásul van zseb az egérnek és a töltőnek is. Lehet, ezt inkább egy power bank számára szánta amúgy a gyártó, mert ebbe a 180 W-os tápkocka bizony nem fog beleférni. Ha a kábelezést is hozzáveszem, akkor semmiképp. Van azért hely az első nagy fiókban ennek is, a tér alsó részében kényelmesen elfért a tápegység. Az első fal belső részén tolltartó, több hálós kis zseb, kulcstartó található – meglehetősen praktikus elosztásban. Ami szintén pozitívum és nálam kritikus kérdés: az első szekció van annyira öblös, hogy akár egy lityós kólát és két szendót is betegyek oda, anélkül, hogy a lapjával simuló laptopot félteném a palackkal való összenyomódástól. Ezt a Vindicatorról nem mondhattam el. Ráadásul, ahogy a kép is mutatja, bőven befér még az ilyenkor kötelező pandémiás kesztyűkészlet is.

genesis-pallad-550-pcguru-4.jpg

A külső zsebek is jópofák: van szekció a napszemüvegnek, a telefonnak (bár nem raknám ilyen külső zsebbe). Az ilyenkor szokásos fülhallgató vezeték-nyílást is megtaláljuk a telefonos fiókocskában. Alul is vannak zsebek, szóval aki szereti a jól elosztott, sokfiókos megoldásokat, azok számára kész tobzódás a táska, aminek még a legejelén is van egy kétoldalról nyíló előzseb. Ide talán bérletet, belépőkártyát, vagy olyan papírokat tennék, amiknek nincs igazán nagy értéke, de adott esetben gyorsan hozzá kell férni. („Jegyeket, bérleteket…”) És ha már az értékmegőrzésről beszélünk – ezen a téren nem túl erős a Genesis Pallad 550. A zipzárakon van kényelmes „kapaszkodó”, de pl. TSA zár nincs a fő nyílások peremén, és további speckó megoldást is nehéz a fogantyúkra hekkelni. Ha valaki sokat vonatozik, esetleg repülővel jár, azok számára nem biztos, hogy ez a legbiztonságosabb választás. 

genesis-pallad-550-pcguru-3.jpg

Próbáltam viszont a Palladot más esetben, például anyósülésen a lábam közé tenni. Ahogy az fentebb kiderült, a táska elég nagy ahhoz, hogy minden elférjen benne, de pont olyan az alapterület/magasság aránya, hogy el is férjen utazás közben például a lábtérben. A tavaszi meleg érkezésével a háton azért izzadós tud lenni a történet, de az is biztos, hogy baromi kényelmes, ergonomikus a párnák elhelyezkedése. És a technikai hátizsákoktól örökölt első csat is jó pont azok számára, akik szeretik a stabilitást és egyenletes súlyelosztást. Hogy még egy kis kritikát elengedjek: a Pallad aljáról hiányoltam egy valamilyen keményített külső borítást, ami nem szedi úgy a koszt, mint a jelenlegi szövettalp.

genesis-pallad-550-pcguru-5.jpg

Sok apró okos ötletet tartalmaz a Pallad 550, ami miatt komolyabb fiataloknak vagy fiatalos, munkaeszköz laptoppal járó-kelő embereknek simán ajánlható. A listaára nem kifejezetten olcsó, éppen 30 000 forint alatt lehet behúzni a táskát, de azért a business-osztály árától még így is messze vagyunk. Ha sajnáljuk a nagyon sok pénzt egy jobbféle táskáért, akkor középkategóriás megoldásként még egy sokszázezres laptop mellé is simán vállalható ez a beruházás.