Gamer laptop vásárlása előtt érdemes nagyon jól körbenézni a piacon, hiszen még saját márkán belül is lehet eltérő jellemzőkkel rendelkező masinákat találni, arról nem beszélve, hogy a laptopok ára a pár százezer forinttól a millió/másfél millió forintos összegig változhat. Ez persze természetes, hiszen egy hivatalos csapatban játszó esportolónak is más igényei vannak, mint egy otthoni szórakozásra vágyó gamernek. A tajvani MSI pedig az utóbbi időben nem tétlenkedett, hanem kiadta a legfrissebb játék céljára készült laptop sorozatát, melynek korona-ékszerét, a GS66 Stealth-et Zoo_Lee pár nappal ezelőtt már bemutatta.

Kistestvéréről, a GF65 Thin 10SER laptopról első pillanatban nem is lehet megmondani, hogy valójában milyen célra tervezték az MSI mérnökei. Külsején nincs semmi csicsa, nincs agresszív hűtőrácsa, világító díszítő csíkja, egyedül a vöröslő MSI logóból lehet következtetni a felhasználási területre. Sőt, még mérete sem utal ilyesmire, hiszen kifejezetten kicsi gép ez, melynek tömege 1,86 kg, ehhez passzoló méretekkel: 359x254x21,7 milliméter kiterjedésű. Kifejezetten könnyű, és ez már hatalmas előny a versenytársaihoz képest.

Felnyitva az eszközt rögtön kiderül, hogy egy valódi sárkány rejtőzik a felszín alatt, hiszen a legújabb, Intel Core i7-10750-ös processzor hajtja meg, melyhez 16 GB RAM (64 gigáig bővíthető) és 512 GB NVMe SSD társul, a grafikai feladatokat pedig – játék közben – egy Nvidia Geforce 2060-as RTX videokártya látja el. Portok terén van 2 db USb Type-C, 2 db USB A, 3,5-ös jack, 1 db HDMI, illetve a megszokott Kensington-lock és ethernet csatlakozó, azonban sajnálatos módon a HDMI kivételével mindent a jobboldalra tettek a mérnökök. Ez nem a legszerencsésebb megoldás, hiszen egy jobbkezes felhasználónak az ide helyezett külső merevlemez, XONE adapter és más kiegészítők zavaróak lehetnek.

product2202004070955305e8bdd92d24ec.png

Használat közben az MSI GF65 Thin remekül teljesít. A Full HD felbontású, 120 Hz képfrissítéssel rendelkező kijelző nagyon szép képet ad, Netflixet, HBO Go-t öröm rajta nézni, már ameddig bírja az akkumulátor. Az 51 Wh-s, 3 cellás telep ugyanis hihetetlen gyorsan lemerül, filmnézéssel nem bírt ki két órát, játék alatt pedig már 70 perc után töltőre kellett rakni, ami nem kedvez a mobilitásnak. A játékokat a legnagyobb platformok kínálatából válogattuk, volt Beyond: Two Souls, intenzív Call of Duty: WW 2, The Crew 2, World War Z és Assassin’s Creed is. Mindegyik remekül futott, az fps számok a 2060-as RTX kártyának köszönhetően megugrották a 60-at, így jelenleg nincs olyan játék, amit ne vinne el ez a gép. Persze, hogy a hardver ne süljön ki, megfelelő hűtés is kell: ennek rendszere kellően kiépített, erőteljes melegedést még több órányi WWZ alatt sem lehetett tapasztalni, amihez nagyban hozzájárult az MSI Dragon Center nevű program, melyben a laptop teljesítményét lehet állítani a felhasználási igényeknek megfelelően.

product7202004070955285e8bdd902337d.png

Ez a központ, ami minden MSI gamer laptop része, méri a CPU és a GPU teljesítményét, plusz még tucatnyi más dolgot. Ilyenek a különböző profilok, melyeket a sima felhasználástól (user) egészen at extrém teljesítményig lehet változtatni. Utóbbi a játékokhoz való: a ventillátorok felpörögnek, és olyan hangerővel árasztják el a teret, amelyet kis túlzással még egy sugárhajtású gép hajtóműve is megirigyelne. Még headsetet használva sem lehet teljesen kizárni a zajt, ez pedig némileg rontja az általános játékélményt. Játékra azonban nincs mindig idő, dolgozni is kell, ez is némileg problémás az MSI megoldásaival. A vörösen világító angol kiosztású tasztatúra bár kellően puha a gyors gépeléshez, mégis, a hosszú í betű, illetve az FN gomb jobb oldalon alulra helyezését sem tudtam megszokni a kéthetes tesztidőszak alatt, illetve a numerikus billentyűzet is hiányzott, ami csak egy másik modellben (GF65 Thin SE) található meg.

product0202004070955225e8bdd8a157cd.png

Összeségében az MSI legújabb generációs játékgépe remekül teljesít, ha az elsődleges céljára használjuk, ugyanakkor a rövid akkuidő mellett a furcsa megoldások is rontják az általános összképet. A hardver még évekre elegendő erőtartalékkal rendelkezik, azonban az 500 gigás SSD pillanatok alatt betelik olyan játékokkal, mint a Call of Duty: WW2, vagy egy GTA 5. Igaz, lehet bővíteni, hiszen van erre plusz hely, de a hátlapon lévő gyári matrica miatt a magánakció nem ajánlott. A gyártó tájékoztatása szerint a GF65 Thin 10SER nagyjából 400 ezer forintos áron kerülhet forgalomba, ami a gép játékos teljesítményét figyelembe véve teljesen reális összeg. Ha az MSI üdvöskéje mellett van egy másik irodai masina is használatra, akkor a vásárlás nem lehet kérdéses, de mint Zoo_Lee, én sem ezt vinném el egy egyetemi előadásra jegyzetelni.