pcguru-ajanlott3590x150.jpg

A sokoldalú Razer Barracuda X és az imádnivalóan apró, mégis elképesztően hatékony Razer BlackWidow V3 Mini Hyperspeed után most a gyártó két újdonságát vethettem próba alá, pontosabban a frissen bejelentett Razer Huntsman V2 Tenkeyless változatát, valamint a Razer Basilisk V3-mat.

Kézre termett

Kezdjük a páros kisebb darabjával, a Basilisk V3-mal, ami stílus és teljesítmény terén egyaránt kiemelkedő. Kialakítása kicsit olyan, mint egy vad külsejű úriemberé, ahogy két gombja elrettentő agyarként nyúlik előre ujjaink alatt, miközben bal oldali támasztékával gyengéden támogatja hüvelykujjunkat. Az egér mindkét oldalán kellemesen egyszerű mintázatú, csúszásgátló gumiborítást kapott, valamint a szinte kötelező világítás sem maradt el a görgő és a Razer logó körül, de a legjobb talán az alján körbefutó vagány fénycsík, amivel olyan hatást kelt, mintha a Need for Speed Underground egyik felpiszkált, neonfényekkel megbolondított verdája pihenne a kezünk alatt.

Külső terén tehát egy igazi szépségről beszélhetünk, azonban szerencsére a teljesítményére sem lehet panaszunk. A Basilisk V3 tökéletesen belepasszol az ember tenyerébe, és egyszerűen élvezet használni. A tetején lévő egyik gombbal pillanatok alatt szabályozhatjuk az érzékenységét, a másikkal pedig a görgő módját, hogy korlátozások nélkül, szabadon pörögjön, amíg viszi a lendület, vagy a megszokott, szakaszosan kattogó üzemmódban legyen. Az egér bal oldalán a két megszokott gomb mellett egy harmadik is helyet kapott, ami kvázi olyan hatást kelt, mintha egy FPS-ben távcsöves puskával visszatartanánk a lélegzetünket. Lenyomásakor az egérrel egy adott pontra fókuszálva végezhetünk apróbb, precízebb mozdulatokat, ami célzásnál és grafikai munkáknál egyaránt jól jöhet.

A Razer Basilisk V3 tehát egy roppant ergonomikus kialakítású és rendkívül stílusos, valamint funkcionálisan is kiemelkedő darab. Munkára és játékra egyaránt tökéletes választás, 69.99 eurós (körülbelül 24-25 ezer forintos) árát pedig bőven megéri.

A vadász színre lép

Térjünk is át másik alanyunkra, ami az új Razer Huntsman V2 numerikus billentyűzetének eltávolításával lekarcsúsított kiadása. Ugyan nem olyan kompakt és mobil, mint a BlackWidow apró, vezeték nélküli mása, de így is remek alternatíva, ha egy kis helyet szeretnénk spórolni. Lecsatlakoztatható USB-C kábelével a beüzemelése igazán egyszerű, a hozzá tartozó, csúszásgátló tappancsokkal felszerelt csuklótámasznak köszönhetően pedig kényelmes és kézkímélő is a használata.

Bevallom, eleinte kicsit tartottam tőle, hogy mivel a csuklótámasz nem csatlakozik a billentyűzethez, csupán kvázi alá kell illeszteni, így gyorsabb gépelésnél vagy a gombok közti cikázásnál netán elkószál, de az eddigi tapasztalataim alapján legfeljebb akkor csúszna el a helyéről, ha az egész asztalt felborítanám. A billentyűk lenyomása igazán finom, megvan a kellemes visszacsatolás és kattogás, viszont meglepő módon jóval csendesebb a megszokottnál, ami többek között egy plusz hangtompító habrétegnek köszönhető.

Nem panaszkodhatunk természetesen a gyönyörű RGB háttérvilágításra sem, azonban az amerikai kiosztás miatt a magyar nyelvet használva bizony kell némi kompromisszumot kötni. Persze csak minimálisat, hiszen a billentyűzetet csatlakoztatva egyből beáll a magyar kiosztás, és igazából külön gomb híján csak az í betű kicsikarása problémásabb, viszont a programozgató gombokkal igazából ez is könnyedén áthidalható.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A Razer Huntsman V2 Tenkeyless végső soron egy igazán kompakt, jól felszerelt és kényelmes vezetékes billentyűzet. Játékra és a mindennapokban is remekül használható, és kifejezetten jó választás, ha helyszűkében vagyunk, vagy csak szeretnénk nagyobb mozgásteret hagyni egerünknek. 149,99 eurós (körülbelül 53 ezer forintos) árcédulája ráadásul magában foglalja a stílusos, praktikus és rendkívül stabil csuklótámaszt is.