descriptive text

Az SPC Gear és a Genesis jó pár, kifejezetten gamerekre szabott széke fordult meg nálunk az utóbbi időben, és most hozzám is begördült egy az SPC Gear EG450 BK személyében. Oké, a „begördült” értelemszerűen erős túlzás, mert alapvetően egy böhöm nagy dobozban érkezett, amit még valahogy az emeletre is föl kellett sakkoznom egy szűk lépcsőn felevickélve, aztán összeszerelni az áporodott tehénleheletként cirógató 30 fokban. Mindezt persze nem írnám a szék rovására.

Böjtivel ellentétben én egyelőre nem vagyok olyan rutinos a témában, de szerencsére, mivel nemrég vagyok túl egy költözésen, még nem ürült ki a szervezetemből az IKEA bútorok összeszerelése során magamba szippantott svéd találékonyság. Viccet félretéve, a szék rendkívül könnyen és gyorsan összeállítható, és a csavarok mellett minden szükséges szerszámot megtalálunk mellékelve. Megemlíteném továbbá az elég bombabiztos csomagolást is, amiért részemről nagy piros pont jár a gyártónak. Egy ilyen súlyú és értékű tárgynál azért aggódik az ember, nehogy összeütődjenek esetleg az elemek a dobozban, azonban az SPC Gear olyan gonddal rögzítette és csomagolta be a szék egyes alkotóelemeit, hogy erre az esély gyakorlatilag nulla.

Miután elkészült a remekmű, örömmel konstatáltam, hogy egyetlen egészként is kiválóan mutatnak a nemrég még egy kartondobozban klikkesedő alkatrészek. Ugyan az EG450 BK nem rendelkezik látványos RGB világítással, vagy épp harmonikus színösszeállítással, de nincs is rá szüksége. Egységes fekete egyenruhája remekül mutat, nálam pedig kifejezetten jól passzolt vele az íróasztalom többi hasonló színvilágú lakójához. Persze a szék próbája az ülés, hiszen hiába a mutatós külső, alapvetően mégsem szobadísznek veszi az ember.

Az EG450 BK, azt kell, hogy mondjam, roppant kényelmes. Nemcsak a gerincet támasztja meg, hanem az egész hátat körülöleli, mintha egy ergonomikus kialakítású tenyérbe feküdne bele az ember. Az ülőke szintén nem okoz csalódást. Pont annyira kemény, hogy ne süppedjünk bele, és pont annyira puha, hogy ne legyen kényelmetlen. Bevallom, egyedül a háttámlából harapásra kész kígyóként kiemelkedő fejtámlát nem tudtam eleinte hova tenni, de miután megszoktam a jelenlétét egyre gyakrabban kaptam magam azon, hogy használom. A szék elvileg 150 kg terhelést is elbír, de alapvetően maximum 120 kilót nyomó embereknek ajánlják, tehát szerencsére a hozzám hasonló, eleve vastagabb csontozatú egyének alatt sem roppan össze.

Ami azonban a legjobban tetszett a székben, az talán a személyre szabhatósága. Nemcsak a háttámla fekvése és az ülőmagasság állítható kedvünkre, hanem a kartámaszok és akár a fejtámla is. Ezeknek nemcsak a szöge variálható, hanem a magassága is, a karfák esetében ráadásul műanyag helyett egy keményebb, de kényelmes szivaccsal borított kartámaszt kaptunk. Utóbbi előre-hátra is mozgatható, hogy a lehető legkényelmesebben feküdhessen fel rá a kezünk. Az egyetlen apróbb problémám a háttámla szögét rögzítő karral volt, aminek eléréséhez még nekem is kicsit oldalra kellett dőlnöm, pedig egyáltalán nincs rövid karom.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Az SPC Gear EG450 BK mindent egybevéve egy roppant stílusos, strapabíró és kényelmes ülőalkalmatosság, ami játékra vagy irodai munkára egyaránt remek alternatíva lehet. Nyilván a 10-20 ezres irodai székekhez képest talán drágának tűnhet körülbelül 60-70 ezres árcédulájával, viszont ez egy hosszútávú beruházás. Minőségi anyaghasználatával, kényelmes kialakításával és testreszabhatóságával bármilyen célra remek társ lehet a mindennapokban.