Kevesebb, mint egy évvel ezelőtt adtunk hírt a Xiaomi Magyarország sajtóeseményéről, amin a kínai vállalat hazai képviselete bemutatta a Xiaomi 12T nevet kapott telefont, aminek a legnagyobb újdonsága a 200 megapixeles kamera és jó néhány, újdonságnak számító fényképezési funkció volt. A tavaszi bemutató (Redmi Note 12 sorozat) után a szerkesztőség postaládájában landolt egy újabb meghívó, ezúttal a budai Marischka étterembe, hogy a hazai tech újságírók megismerjék és kipróbálhassák a 12T utódját, a Xiaomi 13T sorozatot.

img20230919184400.jpg

A látás mestere

Wagner Tibor szokás szerint a Xiaomi történetével és eredményeinek ismertetésével kezdte a sajtóbemutatót: a hallgatóság megtudta, hogy egy egyszerű oprendszert 2010-ben bemutató kínai cég hogyan vált a világ egyik legismertebb mobiltelefon márkájának gyártójává. Jelenleg több, mint 606 millió készüléken fut a MIUI rendszer, a vállalat egyre többet fordít kutatás-fejlesztésre, egyre nagyobb hangsúlyt fektet a zöld átállásra (ez a legújabb 13T Pro telefonban is fontos szerepet kap, egy vegán bőr hátlapborítás képében), illetve a telefonok és viselhető eszközök mellett jövőre piacra kerülnek a Xiaomi által fejlesztett elektromos autók is, melyek megjelenése az európai árversenyre is hatással lesznek.

img20230919194445.jpg

Magát a Xiaomi 13T telefont Drevenyák Dávid, a Xiaomi Magyarország termékmenedzsere mutatta be. Természetesen a 13T telefon – ahogy a sorozat összes tagja – a fényképezést állítja a középpontba. A készülék természetesen két verzióban jelenik meg, a kisebb testvér a Xiaomi 13T, míg a nagyobb a Xiaomi 13T Pro. Mindkét telefon a szokott Xiaomis jegyekkel rendelkezik, miközben a csúcshardver ugyanúgy a készülékek sajátja (persze eltérő specifikációkkal, hogy a 13T és a 13T Pro megkülönböztetése meglegyen) mint a modern, Leica kamerarendszer.

A Xiaomi 13 tesztjét úgy zártuk, hogy a Xiaomi/Leica együttműködésnek folytatódnia kell, és lám, folytatódik. A német optika gyártó szállítja a telefonok kamera rendszerét, ami egy hármas lencserendszert foglal magában, és a különlegessége, hogy aszferikus lencsetagokat is foglal magában, melyek a képek minőségét befolyásolják, például azáltal, hogy a képek dinamikája sokkal jobb lesz. Természetesen megvan a Xiaomi 13-ban bemutatkozott két Leica színséma (Authentic és Vibrant), illetve lehet nyers (RAW) képeket is fotózni, melyeket azonnal meg lehet szerkeszteni, akár Photoshopban, akár Lightroomban. Persze ennél sokkal többet tud fényképezésben a 13T, részletes tesztet hamarosan múlva közlünk, annyit azonban már elmondhatunk, hogy a tavalyi modell több hibáját is javította a Xiaomi, miközben az ára a tavalyihoz képest egyszerre lett kedvezőbb és maradt ugyanaz!

img20230919183428.jpg

Viselhető eszközök újdonságai

Új viselhető eszközöket is bemutatott a Xiaomi, melyek közül az egyik a Smart Band 8 volt, ami a legnépszerűbb okoskarpánt új tagjaként új funkciókat és új lehetőségeket kínál a sportok szerelmeseinek. Új lehetőség az, hogy a karpántot már nemcsak a csuklóra lehet feltenni, hanem a cipőfűzőre is lehet rögzíteni (Emlékszik valaki a Nike + Sportbandre? Itt is hasonló az elgondolás.), ami által a Smart Band 8 olyan adatokat is rögzíteni tud futás közben, mint a lépések hossza, vagy az, hogy milyen erővel ér földet az ember talpa/sarka, amiből sok mindent meg tud tudni a futó, mielőtt egy félmaratonra, vagy maratonra készül. A Smart Band 8-at a megszokott 40 eurós áron lehet megvásárolni, ez tehát nem változott jelentősen, miközben még többet tud az új karpánt, mint a nemrégiben bemutatott Smart Band 7. Fontos megemlíteni, hogy a Xiaomi már nemcsak szilikon, hanem szövet, fém és más anyagokból készült szíjakat is árul majd divatkiegészítőként.

img20230919183709.jpg

A Smart Band 8-nál azonban sokkal izgalmasabb a Xiaomi Watch 2 Pro, ami valóban Pro lett, miközben az ára nem szállt el. Kerek kijelző, tekerhető korona, rengeteg, az okosórákban már jól ismert funkció helyt kapott ebben az okoseszközben, de ami felteszi a pontot az i-re, hogy 4G/LTE-re képes, valamint így lehet vele önállóan beszélni, de ami még ennél is fontosabb, az az, hogy a Watch 2 Pro Google Wear operációs rendszert kapott! Így a telefonon lehet akár Google Mapset nézni, telepíteni rá alkalmazásokat, miközben egyik extra funkciója az, hogy teljes testelemzést is tud végezni. A Watch Pro 2 ára 280 euró (4G/LTE verzió), illetve 250 euró (Bluetooth verzió) lesz  ami mai árfolyamon kb. 110 és 99 ezer forintnak felel meg. Kíváncsian várjuk!