A konzol egy 4,5 cm magas, 26,6 cm széles és 17,2 cm hosszú, nagyjából 1,5 kg-os, kompakt kialakítású szerkezet, melynek elején az optikai lemez meghajtóját, annak kiadó gombját, a ki- és bekapcsoló gombot, illetve két USB-csatlakozót találunk, míg a hátulján HDMI-, Wii Component Video-, Wii RGB-, Wii S-Video Stereo AV- és Wii AV-csatlakozót kapunk, a gép tehát 1080p, 1080i, 720p, 480p és 480i felbontást tud kezelni.

A ház belsejében egy most még ismeretlen típusú, az IBM Power-architektúrára épülő többmagos processzor, illetve egy AMD Radeon GPU dolgozik. Az alaplapon van még a vezeték nélküli internethez szükséges IEEE 802.11b/g/n adapter, hatutas audiocsatlakozó, illetve beépített flash-memória, amit SD-kártyával vagy USB-n keresztül külső tárolóval bővíthetünk.

Íme a Wii U pontos felépítése

A konzolhoz mellékelt GamePad egy 15,7 cm képátlójú, 16:9 képátlójú, érintésérzékeny LCD panelt tartalmaz, kétoldalt, illetve a hátoldalán hagyományos gombokat, ebbe beleérve két ravaszt, iránypadot, négy gombot és két analóg kart. Az eszközön továbbá hangerőszabályzó, hangszórók, mikrofon, egy kamera, mozgásérzékelő, force feedback és egy NFC csatlakozó is található. Az egység lítiumion-akkumulátort használ, amit 3-5 óránként kell újratölteni. Az egésznek a súlya csupán 500 g, s egyszerre kettőt képes kezelni a konzol, a négy hagyományos Wii Remote vagy Wii U Pro Controller mellett -- természetesen az egyéb perifériák, így a Nunchuk, a Classic Controller és a Wii Balance Board is támogatott.



A szolgáltatások terén egy összefüggő, az eddigieknél könnyebben használható közösségi hálózatot kapunk Miiverse néven. A szolgáltatás az egyedi Mii avatarunkkal működik, amin keresztül kapcsolatba léphetünk a többi játékossal, megosztva az élményeinket, vagy éppen játékra invitálva őket. A Nintendo eShopban digitális tartalmak, sőt teljes játékok megvásárlására lesz lehetőségünk, böngészhetjük az internetet, filmeket, sorozatokat és egyéb videókat nézhetünk a Netflix, a Hulu Plus, az Amazon Instant Video és a YouTube appoknak köszönhetően, a GamePaddal pedig irányíthatjuk a tévét, videochatelhetünk, az NFC olvasóval pedig közönségesnek tűnő, egyedi szenzorral szerelt tárgyakat vonhatunk be a játékba.



A Wii U fekete és fehér színben lesz kapható, s még idén, az ünnepi szezonban fog a boltokba kerülni, ám azt még nem tudni, hogy mennyibe kerül a masina. A pletyka szerint 30.000 jen lesz, ami 380 dollárnak felel meg.