Persze volt már példa a történelmi képregényekre, nem is egy, sőt a hazai Képes Krónikák is erre a témára szakosodott, amit több cikkben is taglaltam a rovaton belül, most pedig egy másik cég igen színes és érdekes kínálatába sikerült betekintést nyerni. Az Aion Kiadó ugyanis kifejezetten történelmi személyek életét bemutató képregényalbumokat jelentet meg, vegyes francia szerzőktől, akik igyekeznek egyedi módon, sajátos stílusban és oldalról megközelítve bemutatni egy-egy híresség életét, vagy éppen kiemelt kalandját. Mivel viszonylag rövid, vékonyka kiadványokról van szó, egy teljes élettörténet sajnos egyikbe sem fér, de a kellemetlen meglepetések mellett legalább ennyi pozitív csalódás is érheti az embert, ha átnézi a kínálatot. Én átnéztem, és jelentem, egyáltalán nem bánom.

Aion történelmi képregények

  • Író: változó
  • Rajz: változó
  • Oldalszám: átlagban 56 oldal kötetenként
  • Ár: a kiadó webshopjából akciósan 1990/2490 forint kötetenként, de egyben még olcsóbban megvásárolható

Napóleon, Caesar, I. Erzsébet, Luther… olyan nevek, melyekkel mindenki találkozott már, aki tanult történelmet, azonban, ahogyan mindig, egészen más valamit hobbi vagy éppen szórakozás keretében megismerni, mint kötelezőként, tankönyvekből. Erre kiváló példa a társasjátékos Genius Games felhozatala, mely játékos módon a fizikai, kémiai és biológiai témákat hozza közelebb. Ha pedig olvasmányokról beszélünk, akkor itt az Aion Kiadó, ahol akár kilenc kötetre is lecsaphatunk egyben, méghozzá a régi képregényalbumokra jellemző formában, nagyalakú, keményfedeles kiadványok képében. 

Hozzáteszem, hogy amennyire megörültem a felfedezésnek, hogy ilyen is van, annyira volt sokkoló (számomra legalábbis) az első néhány kötet. Merthogy többek között Caesarral indítottam (kivel mással, kiváló alany egy remek képregényhez), de Mathieu Gabella történetvezetése elsőre csapongónak és követhetetlennek tűnt, amin Andrea Meloni és Chiara Zeppegno képi világa sem segített. Itt egy kicsit elkedvtelenedtem, viszont örültem a kötet végén lévő történelmi jegyzeteknek, ahol képek és térkép segítségével jobban elmélyedhetünk az egykori uralkodó életének leírásában. 

Aztán szerencsére fordult a kocka, ahogy pedig haladtam a kötetekkel, úgy lett egyre jobb a véleményem is. A Nagy Sándor történetét elmesélő albumban például két egykori barát találkozik, immáron bölcsebben és idősebb korában, majd az egykori hódító szobra alatt állva elevenítik fel a vezér szolgálatában átélt kalandokat. David Goy és Luca Blengino története egyedi és ötletes módon vezeti fel, hogy mit is gondoltak akkoriban az uralkodóról, hogy értékelték tetteit, Flavio Dispenza képi világa pedig egyformán szépen eleveníti meg az elmélázó és a hősiesebb, csatákat bemutató jeleneteket. De ott van a kakukktojásként is említhető Livingstone, aminél Rodolphe és Paul Teng dolgozza fel David Livingstone, a szegény családból származó fiú felemelkedését, aki aztán világhírű felfedezővé vált, és a New York Herald egyik alkalmazottja ered a nyomába, miután jó ideje eltűntnek nyilvánították. Ilyen és ehhez hasonló ötletekkel remekelnek a kötetek alkotói, akik minden történelmi személyiségnél más-más oldalról közelítik meg a kérdést és hősük bemutatását, ez pedig mindenképpen nagy pozitívum.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár már maga ez a sorozat, illetve a létezése az, hiszen kiváló ajándék lehet az iskoláskorú gyermekeknek, akik így a képregényeken keresztül ismerhetik meg azokat a személyeket, akikről történelem órán tanulnak. Külön kiemelném a minden kötet végén megtalálható áttekintéseket, amik segítségével tényleges történelmi tényeket olvashatunk, miután a képregényes adaptáció végére értünk, így a kötelező tanulási köröket is lefutjuk, csak éppen olyan felvezetéssel, ami mindenki kedvét meghozza. És persze, ahogyan mindig, az is lehet, hogy ami nekem nem tetszik, az másnak majd pont igen, szóval az elején írt csalódásom se kedvtelenítsen el senkit. Iskolakezdésre a családoknak kifejezetten, de úgy egyébként bárkinek ajánlható a képregényes csomag, ami az Aionnál 14 990 forint (ez a kilenc kötet, ami így sokkal jobban megéri). 

Remélhetőleg lesz még ilyen kiadvány Magyarországon, szerintem volna igény a történelmi képregényekre is, sőt mindenféle témában érdekesek lehetnek ezek az adaptációk, pont mint annak idején a Larousse-féle A Biblia felfedezése, ami sokak gyerekkorát tette szó szerint színesebbé. Az Aion Kiadó sorozata ezt a korszakot és zsánert juttatta az eszembe, azt elevenítette fel, mikor a gyerekeknek szóló, a filmes és az akkor még ritka szuperhősös normál képregények mellett nagy albumokkal és különleges témákkal is találkozhattunk. Jó volt most ilyet is látni.