A Képes Krónikák Kiadó képregényei már korábban is eljutottak hozzánk, így a Megváltás és a Királyok és keresztek is. Utóbbi, a magyar történelmet és középkort bemutató szériában a harmadik kötettel a végére ért, sőt a társasjátékos illusztrációi kapcsán is ismert Pozsgay Gyula egy egészen személyes története is megjelenhetett a kiadónál, mely szintén a magyar történelem egy másik, de hasonlóan izgalmas szakaszába enged bepillantást.

Az Öreg Tigris

  • Író: Pozsgay Gyula
  • Rajz: Pozsgay Gyula
  • Oldalszám: 50
  • Ár: a kiadó webshopjából 4500 forint

1944. október 23. – Ferihegyről tart néhány gép Orosháza felé, ahol a pályaudvaron a szovjetek az ellátmányt pakolják ki a beérkezett vagonokról. A felszálló katonák ezt szeretnék megakadályozni, az utánpótlás elpusztításával, ami a kommunisták által bevett Orosházán majdnemhogy öngyilkos küldetés. És bizony, ahogy hőseink berepülnek a pályaudvar fölé, egyből nyilvánvalóvá válik, hogy nem kis kockázatot vállaltak a küldetéssel, mely akár az életükbe is kerülhet. 

Emlékek

Egy kis történelmi áttekintéssel és korabeli rajzzal indít a vékonyka kötet, mely abszolút személyes megfontolásból születhetett meg, eredetileg Franciaországban, a Paquet kiadónál. Annyira személyes, hogy az egyik katona, aki a gépeken volt, maga Vörös István, Pozsgay Gyula anyai nagyapja, aki rajzra tanította és akinek egy rajza be is került a kötetbe. A kiadvány így tisztelgés mind a családtag, mind a repülőszemélyzet és a mára már elfeledett, magyar gyártású repülőgép-típus, a Messerschmitt  Me 210 Ca-1 emléke előtt. És talán ez a legnagyobb problémája is, hiszen a karektereket nem ismerjük meg, nincs komolyabb íve a történetnek, szimplán egy bevetést látunk, ahol a személyek éppen annyira jelentősek, mint maguk a repülők. Persze, megértem és elfogadom az indokot, lényegében támogatom az ilyen személyesebb alkotásokat is, de igazán mély élményeket és érzéseket ebben az esetben maga az alkotó élhet csak át, az olvasó már nem annyira. Ettől függetlenül az inkább albumnak nevezhető kötet szép, különleges a maga nemében, viszont azt gondolom, hogy nem mindenkinek való, inkább csak a különlegességek, a történelem, a háború és a repülőgépek szerelmeseinek. Nekik viszont mindenképpen.

Királyok és keresztek 3. rész: Memento mori

  • Író: Sinonimo – Mészáros János
  • Rajz: Levi – Németh Levente
  • Oldalszám: 64
  • Ár: a kiadó webshopjából 3700 forint

Az első két kötetből kiindulva, azokat folytatva a magyar történelem és középkor egy izgalmas szakaszában járunk, amikor a Magyar Királyság sikeresen átvészelte az őt ért támadásokat, Imre herceg, a trónörökös, sikeresen védte meg hazánkat a német lovagoktól, István Király serege pedig Esztergom alatt aratott győzelmet. II. Konrád azonban nem éri be ennyivel, bérgyilkost küld Imre herceg nyomába, arra várva, hogy a megfelelő pillanatban megfossza az országot a (soron következő) jogos uralkodótól, akinek a helyét át lehet venni. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A történelem vércseppjei

Érdekesen folytatódik a sztori, hiszen leginkább a bérgyilkost, Berengárt követhetjük nyomon, akit többször is lefülelnének, de a kitartó “mesterember” tartja magát megbízásához, így végül az udvarba jutva a herceg közelébe férkőzik. És bár a trónörökösnek megvannak a maga barátai és harcostársai, akik védelmezik, sajnos jól ismerjük a történelmet, ez a történet nem végződhet katarzissal. De hogy végül hogyan és mikor történik meg a tragédia, ami egy erdei vadászathoz köthető, azt mindenki derítse ki a képregényből, ami egy elég jól megírt és szépen rajzolt kötettel záródik. A történelmet kedvelők, a magyar középkor iránt iránt érdeklődők bátran szerezzék be a rövidke sorozatot, mert ha nem is kiemelkedő, de így is nagyon szerethető, az árát pedig abszolút megéri.