Előző héten a francia-magyar Megváltást mutattuk be a Képes Krónikáktól, most pedig következzen a kiadó saját produkciója, amely a hazai történelem eseményeiből táplálkozva tanít és szórakoztat egyszerre, illetve mutatja be, hogy milyen volt az élet a kereszténység felvételének hajnalán. 

Királyok és keresztek 1-2.

  • Író: Sinonimo (Mészáros János)
  • Rajz: Levi (Németh Levente)
  • Oldalszám: 96+54
  • Ár: 3980+3499 Ft 

Az Úr 995-ik esztendejében indul a történet, mikor Géza és fia, István, a felvett keresztény hitet terjeszti a magyar vidéken, ahol alapvetően a pogányság volt a megszokott, ezért számos alkalommal sikerült ellenállásba ütközni. A prológus is egy ilyen (rövid, de drámai kimenetelű) konfliktust mutat be, mikor a besenyőkkel kell megértetni, hogy az egyetlen út Krisztus útja, a feladatot pedig István maga hajtja végre. 

A rövid felvezetés ágyaz meg számos későbbi történésnek, de anélkül, hogy túlságosan sokat árulnánk el a történetről, maradjunk annyiban, hogy több szereplő is visszatér a későbbiekben, mikor néhány évtizedet ugorva az időben, immáron Imrét követve találjuk szemben magunkat II. Konrád császár seregeivel, melyek meglehetősen nagy mellénnyel, túl magabiztosan érkeznek földünkre, nem számítva lovasaink és szövetségeseink harci tudásával. 

Így aztán az összecsapás Istvánék számára is pozitív végeredményt hoz, amivel sikerül megszilárdítani a határokat, Imre pedig hazafelé tartva összetalálkozik egy szigorú és vakhitű apáttal, aki éppen egy boszorkány felett mondana ítéletet, ha a király fia nem szólna közbe. És hogy mi a kapcsolódás a korábbi és a jelen történések, valamint a csapatainkkal tartó viking harcosok között? Nos, ezt mindenki derítse ki maga a két kötetet elolvasva.

Egy kis művelődés

Ha képregényekről is beszélünk, nem árt némi művelődés a szuperhősök és drámák között, avagy egy Larousse-album, egy Maus vagy egy Királyok és keresztek éppen úgy illik a gyűjteménybe, mint a Bone, a Spawn vagy a Transmetropolitan. Főleg, hogy a Képes Krónikák nem titkolt célja a tudás átadása, a történelem iránti érdeklődés megteremtése, így például az oldalakat lapozva, valamint egy ingyenes, Unityvel készült appot használva számos érdekességet tudunk meg a korszakról, de akár még 3D-s területeket is megtekinthetünk a kiterjesztett valóságnak köszönhetően.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Persze, mivel képregényről beszélünk, annak minősége a legfontosabb. Ilyen téren pedig, bár kifejezetten rosszat semmiképpen sem lehet mondani, azért a minőség kicsit ingadozó. Az elején túl sok az egyértelmű és esetenként teljesen felesleges leírás, ami megakasztja az olvasást, ráadásul a rajzok sem kifejezetten jók, de a második kötetre sikerül javítani a kezdeti problémákat, így sokkal olvasmányosabbá és vizualitás terén is élvezhetőbbé téve a történetet. Ami egyébként kifejezetten jó eredmény, ha azt vesszük, hogy a szemmel is észlelhető váltás két kötet között ment végbe. Innentől pedig már csak remélhetjük, hogy az egyébként izgalmas és a második kötetnél egészen látványos történetet, történelmi cselekményt hogyan mutatják be az alkotók, akik természetesen már készítik a folytatást. A magyar történelem iránt érdeklődőknek, iskolásoknak mindenképpen javasolt a sorozat beszerzése, ahogy azoknak is, akik a gyűjteményük építése közben szeretik támogatni a hazai kiadványokat.