Korábban már volt szó a Chameleon Comixnál megjelent Fighting Fantasy-kötetekről, amiknek hála itthon is feltámadhatott ez a régen kimondottan közkedvelt műfaj, ám a kiadó nemcsak lapozgatós könyvekben utazik. Vagyis ez sem egyértelmű, elvégre a most bemutatandó kötetek közül az egyik például kifejezetten FF-témájú, avagy Ian Livingstone azonos című, Kaland Játék Kockázat-könyvéhez kapcsolódik.

Az országút harcosa

  • Író és rajzoló: Andi Ewington, Simon Coleby, Ian Livingstone
  • Oldalszám: 104
  • Ár: 4990 Ft (a kiadó webshopjában sajnos elfogyott)

Aki anno játszotta az itthon megjelent KJK-könyveket, az biztosan emlékszik még Az országút harcosára, már csak azért is, mert az szakított a fantasy-hagyományokkal, és a Mad Max stílusában kínált emlékezetes kalandokat. Nos, ehhez készült egy előzménytörténet, ami a képregényes kötetben található, és bár a sztori nem túl erős, lényegében papírvékony, mind a cselekményét, mind pedig a karaktereit tekintve, de szó nélkül így sem lehet elmenni mellette.

Már csak azért sem, mert aki rajongója az eredeti lapozgatós könyvnek, azt ez a szomorú tény sem fogja érdekelni, neki egyszerűen kell a képregény (tapasztalat). Másfelől pedig a képregény annyira szépen rajzolt, igényes kivitelben készült, hogy a történet itt csak másodlagos, a fő produkciót maguk a képek jelentik, illetve az akció és a járgányok, melyek ebben az embertelen jövőképben jelentik az erkölcstelen lovagok páncélzatát. Nagyon mutatós, egészen nagy méretben, bár beszerezni már nem egyszerű, ha valaki esetleg lemaradt róla. 

Képtelen történetek, másvilági mesék

  • Író: Lakatos István és mások
  • Rajz: Békefi Ákos és Tamás
  • Oldalszám: 214
  • Ár: 3390 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Szeretem a misztikus és sötét témákat is viszontlátni egy-egy antológiában, a Képtelen történetek ráadásul egyből két okból is sikeresen lekenyerezett. Az egyik az, hogy az egészet egy rövid képregény foglalja keretbe, melynél egy titokzatos olvasmány/lény szedi álldozatait, a másik pedig, hogy hazai írók weird és egyéb, a megszokottnál elvontabb novelláit tartalmazza. Így például egy kutyus történetét, aki egy szörnyetegtől védelmezi a lakosságot, de van itt például Hellraiser-es, leginkább a régi orosz írókra emlékeztető, rendkívül tanulságos mese a bürokratizmusról, sőt még egy pokoli tanyára is ellátogathatunk, ami nem kevésbé élmény, pláne, hogy a magyar vidék szíve és lelke benne van a sztoriban.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Bár kerültek kicsit gyengébb, átlagosabb darabok is a repertoárba, a kiadó tevékenységét újabb plusz ponttal minősíti a kötet, ami kifejezetten kuriózum ezzel a kerettel és tartalommal. Remélem, lesz még folytatása, illetve abban is bízom, hogy hasonlóan saját ötletek is felbukkannak még a Chameleon Comixnál. Persze csak az újabb és újabb Fighting Fantasy-kötetek mellett.