Az 1997 óta 9 megjelenést megért, belga Murena-sorozat hozzánk 2018-ban, akkor még keményfedeles formában érkezett el a Pesti Könyv Kiadó jóvoltából. Hogy azóta csak egy második fejezetre, sőt annál is puhafedeles formátumra futotta, az szomorú, de minden másért kárpótol maga a kiadvány, ami a történelem egy megszokottan zavaros és véres időszakát meséli el a maga módján.

Murena – Bíbor és arany/Homokból és vérből

  • Író: Jean Dufaux
  • Rajz: Philippe Delaby
  • Oldalszám: 56/50
  • Ár: 3999 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Krisztus után járunk, még Claudius az uralkodó, de szeretője egyre inkább ujjai köré csavarja, miközben fiának, a császár mostoha gyermekének készíti elő a terepet. Ahogy persze lennie kell, Róma ura szépen lassan elveszíti befolyását, vérszerinti örököse pedig a lehetőséget, hogy folytassa a családi hagyományokat. Édesanyja pedig így, intrikák, cselszövések és gyilkosságok segítségével juttatja Nerót hatalomhoz, akár barátaival szembefordítva, beleszólva egy-egy számára fontos dologba.

A folytatás pedig már a megerősödő hatalmú örökös útját kíséri, akivel ugyan még meg-megpróbálnak leszámolni a megmaradt Claudius-hívők és a hatalomátvétel károsultjai, de látni, hogy ez a hajó, ha más nem, hát ideiglenesen elúszott. Más kérdés, hogy miközben a fiatal uralkodó rátalál egy ijfú és szemre való leányra, ezzel elkalandozva és más irányba tartva, mint ahogy anyja kívánná, egyre inkább előtérbe kerül az is, hogy ki és miért szeretné őt látni Róma élén, illetve kinek mennyire fontos a határtalan hatalom.  

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Komoly és komor tartalom

Mint írtam, nekem kifejezetten jólesik egy-egy komolyabb, felnőttesebb, kevésbé a szuperhősökről vagy elszállt gondolatokról, mesebeli lényekről szóló képregény, a Murena pedig tökéletesen megfelel a célnak. A keményfedeles külső elhagyását nagyon sajnálom, minden más téren azonban maximálisan megfogtak a nagyobb méretű albumok. Olvastam olyat, hogy valakinek a betűtípus nem jött be, de nálam az sem okozott problémát, a régi képregényes albumokra emlékeztetett, miközben a rajzok kifejezetten igényesek és mutatósak. Sőt, igazából a látványra és a belbecs többi részére semmiféle panasz nem lehet. A párbeszédek jók, a történelmi alap megvan, emellett pedig sem a testiség, sem a gyilkosság nem tabu, elvégre ebben az időben mindkettő mindennapos volt, így kár lett volna cenzúrával élni. A Murena tehát ajánlott olvasmány. Kár, hogy ekkora kihagyásokkal érkeznek a részek, mindenesetre reméljük, hogy a sorozat végére fogunk jutni, mert hiánypótló műről van szó.