Mindenki az All Hail Megatron magyar változatát várja (meg az új Sandman-kötetet, meg persze a következő Transmetropolitant és a többi), így nem csoda, ha a Fumax előbb megágyaz a megjelenéshez egy kis albummal, aminél a “kis” szó azért eléggé megtévesztő, hiszen a Képes útmutató minden, csak nem kicsi. Ha pedig már méretek, akkor a Conan kegyetlen kardja-sorozat is kezd igen terjedelmessé válni, elvégre már a negyedik kötetnél tartunk, méghozzá igen izgalmas sztorikkal. Nézzük is meg először ezt, utána jöhet az Autobotok és a legfőbb vezér világa!

Conan kegyetlen kardja 4.

  • Író: Robert E. Howard
  • Rajz: John Buscema és mások
  • Oldalszám: 376
  • Ár: 6995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Robert E. Howard barbára a mai napig népszerű és közkedvelt figura, akira lehet építeni, akire kíváncsi a közönség, még akkor is, ha több évtizedes sztorik elevenednek meg a kimmériai főszereplésével. Az aktuális, negyedik kötetben a Savage Sword of Conan magazin 25-32. számainak Conan-történetei kaptak helyet, melyek a klasszikus kalandok képregényes feldolgozásai, így a megszokott stílust és minőséget kapjuk, aki pedig modern és diverzitással teli tündérmesét keres, az rossz helyen kutat.

Az eredeti szöveget a képregényhez igazodó formára minden esetben Roy Thomas írta át, miközben a rajzoló személye változó, mégis, nagyjából egységes látványvilágot kapunk, miközben megelevenednek gyermekkorunk kedvenc barbáros történetei. Az elsőben például Conan Gwahlur fogainak nyomába ered, hogy aztán egy kihaltnak tűnő templom mélyén nem várt borzalmakkal találja szemben magát. Később a piktekkel akasztja össze a bajszát és kardját, miközben igazi hősökkel ismerkedik össze, később pedig a sivatagi népekkel is összerúgja a port. Conan már csak ilyen: ősi legendák nyomában jár, mitikus teremtményekkel küzd meg…

…és persze lengén öltözött vagy mezítelen, kellően domborodó és (nem mindig) védelemre szoruló nőket ment meg, majd visz magával, hogy néha valami kis szórakozásban és élvezetben is része legyen a kimmériai óriásnak. Akit tehát ez zavarhat, az nem lesz Conan-rajongó, aki viszont ismeri a barbár történeteit, az maximálisan otthon érezheti magát. A rajzok nagyszerűek, a látványvilág nemcsak egységes, de még mai szemmel is remek, ráadásul látszódik, hogy mindehhez minőségi alapanyag biztosítja a témát, hiszen az írásos részek is igényesek. Egyáltalán nem érezni, hogy (lassan 100 éves sztoriból született és) közel 50 esztendős füzetek gyűjteményét lapozzuk, ami miatt a Conan kegyetlen kardja teljes sor, így a negyedik kötet is maximálisan ajánlott mindazoknak, akik csípik a Weird Talesből érkezett kimmériai ősi istenekkel, mágiával, szörnyetegekkel, kegyetlenséggel és szexualitással teli világát. A minőség a megszokott.

Transformers Képes útmutató

  • Oldalszám: 408
  • Ár: 14 995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

A G1, avagy 1984-es megjelenése óta a Transformers szerte a világon hatalmas népszerűségre tett szert, és akár képregényekről, akár figurákról, akár rajzfilmről vagy videójátékról beszélünk, a franchise bizony minden fronton kiválóan teljesített. Vagyis a filmeknél nem mindig, de azért a tömegek számára általában eladható volt az óriásrobotos kaland, amibe néhol még olyan karakterek is becsatlakoztak, mint például Pókember. És bár a legjobb lenne itthon is egy teljes G1-sor, mint a Hachette-féle The Definitive G1 Collection, ami az angoloknál fut, azért számunkra is van remény. Merthogy a Fumax már jelezte, hogy jön az All Hail Megatron és talán más is, avagy végre itthon is begurulnak az autobotok és álcák a képregényes panelekre. De addig is, itt ez a Képes útmutató, ami nagyjából mindent tartalmaz, amire bárkinek is szüksége lehet, ha érdekli ez az egyedi és különleges univerzum.

Jim Sorenson szakértőnek hála a különböző borítóktól és vázlatoktól kezdve nagyjából mindent megismerhetünk, ami csak Transformers, így a népszerű videójátékok (pl. High Moon-címek) és a kasszasiker filmek artjai és plakátjai éppen úgy előkerülnek, mint mondjuk, egy figura csomagolása vagy egy képregény címlapja. Sőt, a csomagolásokról vett artworkök nagyjából 100 oldalon csodálhatók meg, ami valami elképesztő ajándék egy gyűjtőnek/fannak, ahogy a még soha nem látott gyártási terv is, vagy éppen azok az extra vázlatok, amik időnként mindegyik szegmensben előkerülnek. Az biztos, hogy a Transformers remek téma, hálás alapanyag, nagyszerű karakterekkel és pillanatokkal, miközben egyetlen igaz fővezért ismerünk, aki Optimus Prime. Természetesen ez a gyűjtemény nem szól mindenkinek, avagy a Transformers Képes útmutató tényleg azoknak készült, akiket érdekel ez a világ, nekik viszont minden oldala izgalmas csemege, itt-ott néhány extra infóval ellátva. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Természetesen jön még Fumax-tartalom, még ha nem is ilyen brutális méretű kötetekkel (de tényleg, a Transformers éppen csak befért a polcra, ahol minden más vígan elvan), de a megszokott minőséggel. Remélem, a kiadó tartja a szintet idén is, mert 2021-ben simán megkapta volna tőlem a “legjobb” plecsnit.