Aki követi a kiadót és bejegyzéseit, az látta a szomorú hírt, miszerint a Transformers a nyomdai munkálatok és nehézségek miatt esélyesen már csak jövőre érkezhet be, de nagyon elkeseredni így sincs értelme, elvégre bőséggel kapunk és kaptunk újdonságot, amivel év végéig még kihúzhatjuk, ha beosztjuk. Eleve, már csak a Transmetropolitan második kötete több mint 500 oldalt jelent, masszív tartalommal, és bizony tartalomban a skandináv mitológiára és háttérre összpontosító két kötet sem szűkölködik.

Az Assassin's Creed Valhalla világa

  • Extra nagy alakú album
  • Oldalszám: 192
  • Ár: 9995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

Amit az Origins és az Odyssey elkezdett, azt a Valhalla emelte át egy másik korszakba. Míg az Assassin’s Creed-széria régebben leginkább a kapaszkodásról, a lopakodásról és csendben gyilkolásról, a magasból az áldozatra vetődésről szólt, addig az újabb epizódok átmentek az akció-RPG irányába, megfűszerezve az alaptulajdonságokkal és egy remekül felépített háttérvilággal, ami minden esetben a saját, földi történelmünkre építkezik, annak minden lényeges elemével, legyen szó a nemzetek életkörülményeiről, hadászatáról vagy éppen építészetéről.

Az Assassin's Creed Valhalla világa pedig pontosan erről szól, a háttér megismeréséről, bemutatásáról, amiben grafikus, vezető dizájner siet az olvasók és rajongók segítségére, hogy aztán 192 oldalon keresztül mutassák be a vikingek birodalmát. És itt tényleg minden szóba kerül, tényleg mindent bemutatnak az alkotók, kezdve a terepektől és városoktól, egészen a fegyverek és páncélok, vagy éppen a karakterek aprólékos kivitelezéséig. Milyen ruházatot hordtak, milyenek voltak az eszközeik, az adott karaktereknek mi a szerepe a videójátékban és a többi. Ezzel egy jelentős extra hátteret biztosítva az egyébként is tartalmas és izgalmas kalandhoz.

És persze ehhez a festmények és rajzok szolgáltatnak lehetőséget, amik a megszokottnál méretesebb albumban láthatók, meglehetősen nagy méretben, kimondottan látványos és igényes kivitelben. Pont mint egy művészeti album, amire itthon sajnos kevés a példa, ha a videójátékokról beszélünk. De talán ezzel és a korábbi Cyberpunk-albummal megnő az esélye, hogy gyakrabban is lássunk hasonlót. Mert igény szerintem volna rá, és úgy tűnik, hogy a Fumax is partner.

Neil Gaiman: Északi mitológia első kötet

  • Író: Neil Gaiman
  • Rajz: P. Craig Russell
  • Oldalszám: 152
  • Ár: 5995 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

És ha nem volna elég az északi mitológiából, skandináv világból, akkor számos szuperhős-képregény után itt egy olyan kötet, ami egy picit eltérő oldalról mutatja be Odin és Thor, vagy éppen Loki életét, erre pedig keresve sem találhatnánk megfelelőbb embert, mint Neil Gaiman. A Sandman alkotója kimondottan jól ismeri és alkalmazza műveiben történelmünket és népeink hitvilágát, avagy a téma kifejezetten jó kezekben van, ez már az első oldaltól egyértelmű. A másfélszáz oldalban megismerjük a világok, az óriások, az istenek születését, és viszonyukat is, miközben tanmeséket olvashatunk ármánykodás, bizalom és félelem kapcsán.

Mindez Russel rajzaival elevenedik meg, színes és szagos, élettel teli, kicsit néhol már karikatúrába hajló formában, hogy megismerjük, hogyan vesztette el Odin az egyik szemét, vagy hogyan született meg Thor pörölye. Itt-ott komikus helyzetekkel, de végig nagyon érdekes és szerethető formában kapjuk a cselekményt, mely a jól ismert történeteket is elhozza, de a megszokottól egy kicsit eltérő és éppen ezért annyira ajánlott formában. Remélhetőleg a második kötetet is mielőbb az első mellé helyezhetjük, ezzel teljessé téve a mitológiát. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Vikingekből és északból jelenleg ennyire futotta, bár ez sem kevés, legközelebb pedig érkeznek a szuperhősök, mert az bizony eltart még egy darabig, míg Spider Jerusalem nevetséges/zsibbasztó/menő/őrült/elszállt agymenésein sikerül átrágni magam.