Már nálunk a Transmetropolitan, jön az új Conan (nem az O’Brian, bár tőle is kifeküdnénk), készül a Transformers, de azért kár lenne figyelmen kívül hagyni a Fumax nyárvégi újdonságait, amiknek a számos más tartalom miatt kicsit megcsúszva tudtam csak nekiállni. Pedig mindegyikért kár lett volna, ha kihagyom, ezt már most elmondhatom, de hogy miért, arra kicsit később térjünk vissza. Következzen tehát az Orgyilkos osztály hatodik, a Monstress negyedik és a Loki első kötete!

Monstress – Fenevad 4.és Orgyilkos osztály – Deadly Class 6.

  • Író: Marjorie Liu/Rick Remender
  • Rajz: Sana Takeda/Wes Craig
  • Oldalszám: 176/120
  • Ár: 5995/4995 Ft (a kiadó webshopjából mindkettő olcsóbban megvásárolható)

Negyedik könyvéhez (a sorozat 19-24 száma) ért a Fenevad, mely elsőre talán leginkább festményes, gyönyörűen illusztrált külsejével ragadja meg olvasóit. Legalábbis az első köteteknél még jelentős szerepe volt a látványvilágnak, ami így a széria utolsó harmadára kezd abszolút ráerősíteni a történetre is. Farkasvérű Maika kimondottan veszélyes vidékeken jár, ahol az őrület lett úrrá a lakosokon, de mindenki más is megküzd a maga démonaival, így a kis Kippa is, aki a sötétség mélyére ereszkedve kap nem várt segítséget. Nem utolsó sorban Maika még az édesapjával is összetalálkozik, aki új információkkal szolgál saját családjuk kapcsán és a világ történéseivel kapcsolatban, miközben igazi elit sereget toboroz. Merthogy az már egyértelmű, hogy háború közeleg, de az még mindig nem tiszta, hogy annak ki lesz a nyertese vagy legnagyobb vesztese.

Monstress – Fenevad egyre több és több, egyre jobban kiélesednek a viszonyok és kapcsolódási pontok, miközben a kezdetben kusza történetvezetés is egyre jobban magára talál. Végre elmondható, hogy a külső és a belső egyformán kidolgozott, izgalmas cselekménnyel és érdekes karakterekkel, némi háttértörténettel, hogy a közeledő fináléhoz minden a helyére kerüljön. Aki a csodaszép fantasy világokat kedveli, annak igazi különlegesség lehet a Monstress, és mivel immáron (elméletben) már csak két kötet van hátra, a Liu-Takeda páros munkájára mindenképpen érdemes benevezni. Meglehetősen érett dark fantasy a javából.    

Másik visszatérőnk is van, hiszen az Orgyilkos osztály jelenleg talán a Fumax legrégebbre visszanyúló sorozata, ami még nem is lesz teljes egy darabig (a felén azért már jócskán túl vagyunk), de lassan kezd talán körvonalazódni, hogy merre futnak ki a kusza szálak, hogy alakulnak a viszonyok és milyen egy-egy karakter igazi személyisége, ha letépjük az agresszív és halálimádó iskola adta mázt. Így ezúttal Saya múltjába kapunk nagyobb, jelenébe kisebb mértékű betekintést, hogy mit tett és tehet családja becsületéért, továbbá, miközben egy visszatekintő során a jellemtelen Shabnam és Viktor vezetői képességeivel is tisztába kerülünk, a sztori ráfókuszál Helmuték helyzetére és a fiatalok között alakuló barátságra vagy többre. 

Közben számos jópofa párbeszédet kapunk, megtudjuk, hogy milyen a helyzet és a viszony a gótok és metalosok között (és hogy mennyire király a Slayer!), aminek hála egy nagyon emberi, nagyon átérezhető irányba fordul a karakterek sorsa. Ha ez megmarad a későbbiekben, máris sokkal emészthetőbb az alapelképzelés, máris jobban működik a kémia, mert hát na, a "HARDCORE MÁGIKUS BUICK-UTAZÁS AZ ÖRDÖG RÁNCOS SEGGLYUKÁBA"még olvasóként is feledhetetlen, nemcsak hőseinknek. Nem mondom, hogy a rajzstílusért jobban odáig lennék, de illik a történethez, ami viszont kifejezetten erős, így még mindig ajánlott sorról van szó, amibe, ahogy közeledünk a végéhez, egyre inkább érdemes beszállni, ha valaki eddig még nem tette volna meg. 

Loki: Asgard ügynöke 1.: Bízz bennem, Loki vagyok!

  • Író: Al Ewing
  • Rajz: Lee Garbett
  • Oldalszám: 120
  • Ár: 5195 Ft (a kiadó webshopjából olcsóbban megvásárolható)

A Loki: Agent of Asgard első öt számát tartalmazó kötet a lehető legjobbkor jött ki, hiszen a nyáron lefutott sorozat miatt a karakter talán népszerűbb, mint valaha. Márpedig az Asgard ügynöke első kötete alapján ez nem is változik: ebben egy egészen másfajta Lokit ismerünk meg, mint akivel a korai képregényekben találkozhattunk, és láthatóan társai is egyre jobban elfogadják, de legalábbis próbálják elfogadni új életstílusa mellett. Persze, ahogyan mindig, azért most is van más is a háttérben: Loki ugyanis titkos küldetésen van, amihez egy csapatra is szüksége van, hogy egy olyan helyre törhessen be, ahova rossz szándékkal nem nagyon lehetséges a bejutás. A cél Asgard, de hogy miért, az maradjon meglepetés!

A Loki: Asgard ügynöke egy nagyon szórakoztató, szépen megrajzolt, csavaros sorozatnak indul, amiben bőven van humor, önirónia, de meglepetés is. Karakterei kedvelhetők, cselekménye kimondottan szórakoztató, így, bár Lokiért (sajnálom) soha nem voltam kifejezetten oda, mégis nagy élvezettel olvastam a sajna túl gyorsan elfogyó sorokat. Kíváncsian várom a folytatást, pláne, hogy az eredeti borítókra rákeresve egyik kedvenc karakterem is feltűnik majd a szériában. Extraként van még itt pár vázlat, borítórajz, az akciós ár egészen baráti, így szeretettel várom a további könyveket és a sztori alakulását.

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

Ezek voltak tehát a Fumax “kisebb”, de nem kevésbé értékes kiadványai, amik alapján továbbra is elmondható, ami eddig bármikor: ha minőségi képregényt keresünk, igényes formában, akkor a kiadóra mindenképpen számíthatunk. Jöhetnek az őszi újdonságok!