• 2022. július 18-án kezdődik a Dűne 2 forgatása és 2023 októberben esedékes a premier
  • Izmos nyitóbevételt hozott az első rész
  • A filmről írt kritikánkat itt olvashatjátok

Sokan a mozivetítés alatt szembesültek azzal, hogy a frissen debütált Dűnét követi még egy epizód. A maratoni könyvsorozat alapján akár hosszabb franchise-ot is tervezhetne a Warner Bros., Dennis Villeneuve (ÉrkezésSzárnyas fejvadász 2049) azonban két epizódra szerződött. Mások számára a munkálatok lebonyolítása okozott meglepetést: joggal csodálkozunk, hogy miért nem egyhuzamban vették fel a több órányi anyagot. Ha azonban így döntöttek a producerek, legalább a stúdió hétvégi rendezvényén kiderült, hogy 2022. július 18-án kezdődik a Dűne 2 forgatása.

dune2.jpg
(A kép forrása: Space.com)

Miután az első rész közel 84 millió dolláros nyitányt produkált, nemzetközileg pedig 330 milliót fialt, a produkció gyártásának pénzügyi fedezete máris biztosított. A Warner ugyan masszívabb számokat várt, az elemzők nagyjából ekkora kezdőbevételt jósoltak. A járványidőszakban kifejezetten izmos teljesítménynek számít a Dűne mozis szereplése, amihez hozzáadódnak az HBO Max párhuzamos bemutatásból származó – nem nyilvános – bevételei.

timothee-chalamet-and-zendaya-dune-interview-social.jpg
(A kép forrása: Collider)

A friss információk alapján a készítőknek nyolc hónapja maradt a grandiózus díszletek és technika előkészítésére, a forgatókönyvfejlesztés már feltehetően végső fázisában jár. Egyelőre kétséges, hogy a produkció visszatér-e az eredeti forgatási helyszínekre, Jordániába, az Egyesült Arab Emírségekbe és természetesen Budapestre. Ha a nyitóepizód nyolc hónapos gyártási idejét vesszük alapul, nagyjából fél éve marad Villeneuve-éknek az utómunkára, hogy tartsák a 2023. október 20-ra kitűzett premierdátumot.

A rendező elmondta, hogy nem készül saját vágat az első részhez, hanem a jelenleg is látható verziót részesíti előnyben. A Timothée Chalamet, Josh Brolin, Oscar Isaac, Rebecca Ferguson, Dave Bautista, Zendaya, Jason Momoa, Javier Bardem, Josh Brolin és Stellan Skarsgård főszereplésével készült első felvonásban megismerkedünk a bátor és felelősségteljes ifjú Atreides-szel, aki az univerzum legveszélyesebb bolygójáról akarja elhozni a kivételes erőt biztosító fűszert. A filmzenét Hans Zimmer komponálta.