Volt idő, mikor nem telt el úgy lapzárta, hogy legalább két valósidejű stratégiai játékot ne gyömöszölhettünk volna a PC Guru magazinba. Mára ez azonban megváltozott, az RTS-műfaj jelentősen visszaszorult, sőt, a remekre sikeredett Sins of a Solar Empire-t alkotó Ironclad Games társtulajdonosa, Brian Fraser szerint a szó szoros értelmében haldoklik.

"Az RTS-ek számomra kissé sekélyessé váltak, ami szerencsétlen helyzet, mert ezzel a stílussal nőttem fel, rengeteg stratégiát játszottam és ilyen játékokat is készítek. Vagy legalábbis készítettem. Úgy gondolom, hogy egyszerűen megváltozott a világ. A Company of Heroes siker lehet, a StarCraft II pedig egy anomália. De a többi rokon játék egyszerűen nem hoz elég pénzt a konyhára. Ez egy haldokló piac." -- fogalmazott Fraser az RPS-nek adott interjújában.

Hozzáfűzte, hogy a Total War-sorozat is nagyszerű, de akárcsak a Sins of a Sloar Empire, a Sega franchise-a is elfordult a klasszikus RTS-játékmechanikától. Tény ami tény, egyre kevesebb valamirevaló stratégiát látni, és amik kijönnek sem olyanok, mint régen -- gondoljunk csak a kiherélt Generals 2-re, ami most már free-to-play akció-RTS-nek készül. Ti mit gondoltok, Brian túl pesszimista?