• A James T. Kirköt játszó Chris Pine felállt a tárgyalóasztaltól
  • Akárcsak a George Kirköt játszó Chris Hemsworth
  • Az ok: nem tudtak megegyezni a pénzben

Hosszú kihagyás után 2009-ben tért vissza a Star Trek a mozivászonra J. J. Abrams vezényletével, James T. Kirk és az eredeti Enterprise legénységével, de egy megújult világban. A reboot sikert aratott és további két rész készült Sötétségben és Mindenen túl címmel, és a negyedik részt is hamar bejelentették, egész pontosan még a harmadik epizód premierje előtt.

Azonban a gondok itt kezdődtek. Egyrészt, a Mindenen túl nem teljesített fényesen a moziban, másrészt bár a forgatókönyv állítólag elkészült, magát a forgatást nem tudták elkezdeni. Pedig már megvolt a szerződés a színészekkel, sőt még a Kirk apját játszó Chris Hemsworth is visszatért volna, feltehetően valamiféle időutazásnak hála, hiszen George Kirk meghalt a Star Trek nyitányában.

És egyre inkább rezeg a léc a film alatt. Az első komolyabb bukkanó a Csekovot alakító Anton Yelchin halála volt, aki tragikus balesetben hunyt el 2016-ban. Most pedig a Hollywood Reporter értesülései szerint az előző három film főszereplője, Chris Pine is otthagyta a projektet, sőt ment vele Chris Hemsworth is, vagyis mindkét Kirk távozott.

Az ok a pénz. Az értesülések szerint már Pine és Hemsworth is megalkudott a bérben évekkel ezelőtt, ám a Mindenen túl anyagi sikertelensége miatt a Paramount új vezetése meg akarja nyesni a Star Trek 4 költségvetését, és első sorban a színészeken próbálnak spórolni. A két Chris, akik ráadásul azóta már Marvel és DC filmekben vállalnak vezető szerepet, nem ment bele abba, hogy kevesebb pénzt kapjanak, mint amennyiben korábban megalkudtak.

Hogy mi lesz így a Star Trek 4-gyel, az jó kérdés. Készülhet új forgatókönyv a két Kirk nélkül, de az megint csak súlyos halasztással járna. Esetleg új színészeket keresnek a szerepekre, ám azzal meg szerintem már alá is írják a film halálos ítéletét. Legalábbis én nem szívesen látnék mást James Kirk szerepében. Chris Pine remekül hozta a karaktert, és három film után amúgy is béna húzás lenne lecserélni a színészt.

Emellett lefújhatják az egész projektet, de a belsősök szerint a gyártó stúdióknál, azaz a Paramountnál, a Bad Robotnál és a Skydance-nél is prioritást élvez a film, így nem valószínű, hogy elkaszálják az állítólag S. J. Clarkson (Jessica Jones) által rendezett mozit.

chris-hemsworth-chris-pine.jpg

Esetleg még megpróbálhatják visszacsábítani legalább Pine-t a tárgyalóasztalhoz, hogy legalább James T. Kirkről ne kelljen lemondani, ha már Csekovot elvesztettük, akinek szerepére amúgy nem is keresnek új színészt. Amúgy a Hollywood Reporter értesülései szerint Zoe Saldanával (Uhura), Zachary Quintóval (Spock), Karl Urbannal (McCoy), Simon Pegg-gel (Scotty) és John Chóval (Sulu) a tárgyalások rendben lezárultak.