Jon Murphy az OPM-nek adott interjújában fejtette ki, hogy mi a baj a FIFA-szériával. A fejlesztő véleménye szerint az EA Sports felhagyott azzal a törekvéssel, hogy minél jobb játékmenettel álljanak elő, s már csak azon vannak, hogy több lehetőséget biztosítsanak a játékosoknak.

„Mi mindig is a játékmenetre koncentráltunk. Talán az EA úgy gondolja, már eleget tettek a játékmenet terén, és van más, amin dolgozhatnak; talán egy másfajta közösséget akarnak megfogni az új lehetőségekkel. Szerintem azonban mi jó úton haladunk azzal a megfontolással, hogy a játékmenetre koncentrálunk, ez adja azt az egyedi PES-érzést, ami csak a játékmenetről szól.”

Idén mindkét sorozat egy-egy új résszel jelentkezik, de azt nem mondhatja egyikük sem, hogy a másik nem koncentrál a játékmenetre. Mind az EA, mind pedig a Konami összetettebb labdakezelést, fizikát és irányítást ígér, amihez élethűbb stadionatmoszféra és hitelesebb karaktermodellek tartoznak majd, egyszóval mindkét cég minden téren jobb folytatást akar. Meglátjuk, melyiküknek sikerül nagyobb vásárlói tömeget magához vonzani.