A konzolok kontra PC vitában mindig előkerül az a téma, hogy mivel jobb irányítani a játékokat: egy direkt erre a célra kitalált perifériával, vagy billentyűzet és egér párosával? Ebben a témakörben az ergonómiától a precizitásig hosszan lehet sorolni az érveket arról, hogy melyik metódus a jobb, merthogy erről is van mindenkinek egy jól körvonalazódott véleménye -- a Kontra rovatunk eheti részében arra vagyunk kíváncsiak, hogy nektek melyik irányítási módszer áll a legjobban a kezetekre.

Az egér és a billentyűzet elengedhetetlen kelléke a személyi számítógépeknek, mégpedig elsősorban munkára: klaviatúrával írást, egérrel pedig grafikai munkát és alapvető navigációt tudunk végezni -- ám a fejlesztők hamar rájöttek arra, hogy játékokat is irányíthatunk ezzel a két perifériával. Az agyunkba azóta belevésődött a WASD négyese és az, hogy a bal egérgombbal elsüthetjük a fegyverüket, illetve az lövöldéknél összetettebb kezelést igénylő játékoknál megtanultuk, melyik billentyűparancs mit csinál a képernyőn. Lényegében tehát egy teljesen multifunkciós szerkezettel van dolgunk, ami nemcsak munkavégzésre, hanem szórakozásra is egyaránt jó, így sokaknak pusztán praktikusság miatt sincs kedvük gamepadra váltani, illetve az is fontos szempont, hogy erre állt rá a kezük.

A billentyűzet és az egér azonban korántsem ideális arra, hogy minden típusú játékot irányíthassunk: egy FPS-hez, egy stratégiai játékhoz vagy éppen egy point and click kalandhoz persze tökéletesen jól működik, sőt jobban, mint egy gamepad, de ha már egy versenyjáték, sportjáték, vagy egy komolyabb szimuláció kerül elénk, rögtön meglátszanak a billentyűzet és egér kombinációjának hátrányai. A finom mozdulatok nem jönnek át a gépelésre kitalált billentyűk csak az on és az off állást ismerő gombjaival, így egy enyhe gázadagolás, egy kormánymozdulat nem valósítható meg, komoly szimuláció esetében pedig nem is érdemes ezzel próbálkozni, dedikált hardverre van szükségünk.

kontra-billentyuzet-es-eger.jpg

Amennyire a billentyűzet és az egér a sokrétűséget és a pontosságot jelképezi, úgy jelenti a kényelmet egy gamepad. Egy jól, ergonomikusan megtervezett kontrollert jó kézbe fogni, a gombok nincsenek se túl távol, se túl közel, egyszerűen minden pontosan kézre esik. Ezenfelül súlyra könnyű, kanapéban vagy egy kényelmes székben hátradőlve, ölünkbe tett kézzel hódolhatunk a szenvedélyünknek, s még plusz kis élményt is kapunk a rezgő visszajelzésnek köszönhetően, mely ma már ugyan alapvető dolog s könnyen elfeledkezünk róla, mégis hiányozna, ha egyszercsak eltűnne. Mindezen felül pedig természetesen nem szabad elmennünk a speciális kontrollerek mellett, melyeket az igazán komoly játékosoknak szánnak, a virtuális versenyzőknek, harcosoknak és pilótáknak.

A gamepadoknak is van azonban hátulütője, nem is kevés. Egyrészt a kényelem oltárán a pontosságot mindenképpen fel kell áldoznunk, egy analóg karral ugyanis megközelítően sem tudunk olyan pontosan lőni (lásd: célzásrásegítés), mint egy hagyományos egérrel, nemhogy egy játékosoknak szánt rágcsálóval! Ezenkívül a gyorsparancsoknak is búcsút inthetünk, ezzel ellehetetlenítve azt, hogy egy RTS-t olyan sebességgel tudjunk irányítani, ahogyan az PC-n megszokott norma, illetve bármennyire is kézre álló egy gamepad, a gombok száma és ezek kombinációja limitált, így lesz olyan funkció, amit így nem érhetünk el, miközben billentyűzeten erre jut elég gomb; várhatóan sem az Xbox One, sem pedig a PS4 nem fog tudni ezeken a területeken tökéletesen helytállni.

kontra-gamepad.jpg

Az már mindenkinek szíve joga eldönteni, hogy melyik metódust választja, a Kontra rovatunk pedig nem is arról szól, hogy mi jól megmondjuk, mit válasszatok, hanem arról, hogy egymás közt megbeszélhessétek a gondolataitokat az eheti témáról. Azt kérem/kérjük tehát tőletek, hogy írjátok meg a véleményeteket: lehet ez egy rövid válasz, vagy egy hosszú, példákkal és tapasztalatokkal kiegészített kifejtése egy évek során kialakult véleménynek, a lényeg csak az, hogy beszélgessünk. Mint mindig, most is, ez itt elsősorban a TI lehetőségetek arra, hogy megírjátok, mit gondoltok!