Kérjük jelentkezz be!

[Könyvkritika] Star Wars-regények a Szukitstól

Thrawn admirális már a kilencvenes években nagy népszerűségnek örvendett itthon is, hogy most teljes erejében, legendává válva térjen vissza.

Azt hiszem, nyugodtan mondhatom, hogy mikor annak idején szóba került, hogy új trilógia készül a Star Wars-filmsorban, sokan abban reménykedtek, hogy Lucasék a Thrawn-regényfolyamot viszik vászonra, mely kiváló folytatása lett volna a klasszikus filmeknek. Ehelyett jött az előzmény, Jar Jar Binks, a durcás Anakin és a többi, ami azért okozott némi csalódást. Majd amikor a Disney átvette az uralmat, bejelentette a folytatásokat, még mindig ott élt a rajongókban a(z új) remény, hogy na, akkor majd most, persze ismét csalódni kellett. De hogy Timothy Zahn regényeit mi tette volna kiváló filmes anyaggá, amire lehetne építkezni? Nos, egy olyan történet, illetve három olyan kötet, amely kiválóan mutatja be, hogyan alakulhatott volna a már jól ismert hősök sorsa, illetve mi történt volna, ha a Birodalom bukása után egy zseniális hadvezér kezében összpontosul annak maradék hatalma és eszköze. 

Star Wars: Thrawn-trilógia

  • Író: Timothy Zahn
  • Oldalszám: 398-464 oldal/kötet
  • Ár: kötetenként 5990 Ft, egyben 17 073 Ft a kiadótól

Öt éve már, hogy a Lázadók Szövetsége elpusztította a Halálcsillagot, legyőzte Darth Vadert és a császárt, és a Birodalmi Csillagflotta maradványait a galaxis egy távoli szegletébe űzte. Leia hercegnő és Han Solo Jedi-ikreket várnak. Luke Skywalker pedig első lett az új Jedi-lovagok sorában. Sokezer fényévnyire azonban a császár utolsó megmaradt hadura átveszi a hatalmat a birodalmi flotta szétszórt maradványai felett, és miután felkészítette erőit a háborúra, megcélozza az Új Köztársaság szívét. A birodalmi admirális olyan létfontosságú felfedezéseket tesz, melyek romba dönthetik mindazt, amiért a lázadók oly sokáig küzdöttek.

Így kezd a Thrawn-trilógia, avagy A Birodalom örökösei, amit aztán a Sötét erők ébredése és Az utolsó parancs követ, melyek egy egészet alkotnak, egy teljes történetté állnak össze, ami bemutatja, mi történt a klasszikus mozifilmek után. És ez volt az a regényfolyam, amin itthon is számos fiatal felnőtt, szinte a rendszerváltás után, a Valhalla Páholy jóvoltából (jelentem, még mindig megvannak azok a kiadások), és amely most már sokadik alkalommal, némileg átdolgozva, a Legendák részeként keményfedeles formátumban újra elérhetővé vált. Ami mindenképpen öröm, elvégre nagyon fontos műről beszélünk, ahol megismerjük azt a stratégát és zseniális elmét, amely nem a szó szoros értelmében gonosz, hanem száz százalékig hisz a Birodalom elveiben és hagyatékában, maximálisan ott marad a császár járta úton. Ebben társra lel többek között egy eltűntnek hitt Jediben, akivel szövetkezve kovácsolja egybe a flottát, számtalan csapást mérve a szövetségre, sőt hajtóvadászatot indítva legfőbb hőseivel szemben.

Merthogy Luke és Leia is kiemelt célponttá válik, pláne, hogy Leia gyermekeket vár, akiket az újonnan felfogadott mester szeretne kitanítani, ezzel megteremtve egy új nemzedéket, persze a saját elképzelése szerint. Feltűnik még a császár egykori jobb keze, aki inkognitóban tengeti életét, csak és kizárólag a beteljesedő bosszút várva, sőt új fajokat is megismerhetünk, többek között fejvadászok képében, vagy éppen olyan lények formájában, melyek kifejezetten veszélyesek a Jedikre. Persze számos csavar is előkerül a három kötet alatt, nem ritkán komoly összecsapásokkal, illetve olyan intrikákkal, melyek a teljes szövetség létét veszélyeztetik.

Ilyenformán pedig egy nagyon jó, intelligens, nagyszerűen összerakott trilógiával van dolgunk, mely abszolút méltó az elődökhöz, sőt minőségben talán még azokon is túltesz, a jól ismert hősök mellett olyan karaktereket is bevezetve a cselekménybe, akik azóta már a kánon elválaszthatatlan részévé váltak. Bár a fordítás/szerkesztés számomra itt-ott furcsa volt, Átyim Márió jóvoltából elvileg egy javított változatot kapunk, ami azért terjedelmét és “szakkifejezéseit” tekintve mindneképpen komoly és nagy munkát igényelt, amit a szememet szúró pár apróság miatt nem is akarok elvitatni. A vastagabb védőborítás alatt lévő keményfedeles kiadvány igényes, gyűjtőknek és rajongóknak mindenképpen ajánlott, pláne akkor, ha még nem olvasták a Thrawn-trilógiát, ami egy ideális világban akár a klasszikus filmeket is követhette volna a nagyvásznon.     

Star Wars: A Köztársaság Fénykora: Csillaghullás

  • Író: Claudia Gray
  • Oldalszám: 412 oldal
  • Ár: 4990 Ft

Regényben is elérhetővé vált A Köztársaság Fénykora, amely képregényes formában már tarolt nálunk, legalábbis részemről mindenképpen élveztem a megjelent keményfedeles köteteket. Ehhez a vonalhoz csatlakozott a Szukitsnál A Jedik fénye-Viharfellegek-Csillaghullás hármas, melyek puhafedeles formátumban váltak magyarul is elérhetővé, egy-egy szakaszát bemutatva a kornak, mely még a klasszikus éra előtti időket mutatja be. És bár ez az időszak még nem volt olyan vészterhes a felemelkedő császár és az alakuló Birodalom tevékenységétől, de ekkor is megvoltak a Jedik ellenségei, kiemelten a Nihillel, amelytől bár úgy tűnt, hogy lassan sikerül megszabadulni, sajnos messze nem így történt. 

Galéria
Kattints a galéria megtekintéséhez!

A témához kapcsolódó képregényekből és a korábbi kötetekből ismert karakterek egy újabb, talán még nehezebb kalandját ismerhetjük meg, amivel a korszak kedvelőihez még közelebb kerülhetnek. Avar, Stellan és a többiek itt is kitesznek magukért, miközben Marchion Ro itt is rászolgál arra a hírnévre, amit magának szerzett, már-már hasonlóan ikonikus gonosszá válva, mint amilyen Thrawn a maga regényfolyamában. A Nihil itt méltó arra a státuszra, amit a szervezet elfoglal a Star Wars-univerzumon belül, avagy a Köztársaság kellően erős és okos ellenségeként mutatkozik meg, olyan kihívások elé állítva a Jediket, amikhez hasonlóra a Birodalom volt (lesz) képes. Ilyenformán, és mert jól megírt, izgalmas olvasmányról van szó, nyugodtan ajánlható a kötet a rajongóknak, a korai korszak iránt érdeklődőknek, viszont nem árt hozzá a képregények vagy a korábbi regények ismerete, de legalább egy alapos utánanézés, hogy milyen helyzetbe csöppenünk, milyenek a karakterek.

A Szukits továbbra is igen komolyan foglalkozik a Star Wars-franchise-zal, így a számos képregény mellett sok könyv is elérhető, ha valaki szívesen olvasna különböző történeteket a kedvenc univerzumából, ráadásul a témák is igen változatosak, avagy nagyon is ajánlott a felhozatal megismerése. A zombis vonaltól a Sith-eket bemutató köteteken át a régi Köztársaságig minden itt van, ami számít, avagy csak idővel és pénztárcával kell bírni, amit a kiadó kínál. Ha azonban valakit komolyan érdekel ez a világ, ez a nagyívű történet és mese, az abszolút megtalálhatja a számításait.

Támogass minket!